Puolukoista ja vadelmista chia- vanukas

Tein tänään jälkiruoaksi ja iltapalalle chia vanukasta.

Chia vanukkaat on ihanan kuohkeita ja terveellisiä herkkuja.

Tällä kertaa tein kerrosvanukkaan ja marjoiksi tuli puolukkaa ja vadelmaa.

Olen kerännyt jo puolukoita ja kesällä keräsin vadelmia.

Runsaskuituiset puolukat ovat pirteän hapokkaan makuisia ja taipuvat moneen käyttöön.

Moni tietääkin, että puolukkaa ja karpaloa on käytetty virtsatietulehduksen torjunnassa sekä ehkäisemään sen  uusiutumista. Puolukka on myös vatsalle terveellistä vaikuttaen positiivisesti suoliston bakteerikantaan. Tutkimuksissa on löydetty myös monia muita mahtavia terveyshyötyjä. Puolukka sisältää mm. resveratrolia, jota esiintyy myös tummissa rypäleissä.

Puolukka tulee yleensä joka vuosi varsin runsaasti. Puolukka on myös kiitollinen poimittava huonomminkin liikkuville poimijoille, koska se kasvaa esim. kuivahkoilla kankailla. Mikäs sen mukavampaa kuin viettää kauniina syyspäivänä aikaa kuivahkossa kangasmetsässä, jossa kasvaa myös jäkälää.

Makunsa puolesta suosikkimarjoihin kuuluva vadelma tuo pieninäkin määrinä smoothiehin  ja vanukkaisiin makeutta.

Vadelmatkin käytän yleensä tuoreena eli pakastan, jolla yritän minimoida vitamiini hävikin. Vadelmat ovat myös kuitupitoisia ja sisältävät antosyaaneja sekä mm. C- vitamiinia. Eli mahtavan terveellinen marja.

Granaattiomenasta löytyy pitkä lista netistä sen huikeista terveysvaikutuksista, joten siemeniä kannattaa ripotella salaatteihin, smoothien sekaan, puurojen päälle ym.

Pikkuruisia chian- siemeniä käytämme paljon juuri vanukkaissa, smoothieissä, smoothie kulhoissa sekä tuorepuuroissa.

Chian- siemenet sisältävät mm. proteiinia, kalsiumia, omega- 3 rasvahappoja sekä kuitua.

Huomioitavaa kuitenkin chian- siementen käytössä on se, että ne pitää liottaa tarpeeksi kauan, koska siemenet turpoaa moninkertaisesti päästessään kosketuksiin nesteen kanssa. 

Chiavanukkaan ohje:

 • 6 rkl chian- siemeniä, 2 dl kaurajuomaa, 2 dl kookosmaitoa. Liotin n. 2 h.
 • 1 dl puolukoita sekä 1 dl jäisiä vadelmia.
 • 2 tl Opti-MSM- rikkiä.
 • 2 rkl maapähkinä proteiinijauhetta.
 • 1 rkl granaattiomenan siemeniä.

Opti-MSM- rikkiä aloimme käyttämään alkujaan puolisoni olkapäiden kipuiluun, mutta itse käytän sitä myös, koska molemmissa polvissani on kulumia.

Proteiinijauheissa on tällä hetkellä käytössä myös maapähkinä proteiinijauhe ensimmäistä kertaa. Käyttämämme proteiinijauhe on gluteeniton, laktoositon, makeuttamaton, lisäaineeton, runsaskuituinen sekä vegaaninen.

Tämä vanukas sopii myös vegaaneille.

Terveellinen ja makeanhimon vievä herkku.

 

Tekijä: meida360

Olemme onnellinen, toisistamme sydämestämme välittävä aviopari. Taistelemme Ilon ja onnellisuuden kautta kaikin keinoin. Elämäämme ilmestynyttä pienisoluista keuhkosyöpää vastaan.

2 vastausta artikkeliin “Puolukoista ja vadelmista chia- vanukas”

 1. Herkullisen näköinen vanukas! Pakko testata joskus 😊 haluaisin kysyä aprikoosinsiemenistä. Haluaisin ostaa niitä syöpäsairaalle läheiselleni mutta annoksessa lukee että vain kolme päivässä koska voi aiheuttaa myrkytyksen. Tilasin niitä luontaistukusta netistä. Mistä te olette tilanneet ja kuinka paljon olette ottaneet niitä?😊 Ja muistatteko minkä merkkisiä olette käyttäneet? Kiitos jo etukäteen vastauksesta ❤️ haluaisin sanoa läheiselleni että niitä voi ottaa enempi kuin kolme mutta uskallanko käskeä ottaa enempää….

  1. Hei vaan ja kiitos viestistäsi.
   Chia- vanukkaat ovat meidän suosikkeja herkuista.
   Olen usein ostanut aprikoosisiemeniä Punnitse & Säästä- myymälästä ja aiemmin Lifestä, mutta nyt ei ole ollut Lifen valikoimissa, kun olen kysellyt.
   Muutaman kerran olen tilannut nettikaupasta, mutta en muista mistä.
   Joskus noiden siemenien saamisessa on ollut ongelmia ja olen ” metsästänyt ” niitä ympäri Suomea.
   Viimeksi ostimmekin useamman pussukan kerralla.
   Nyt on käytössä Foodin- merkkiset aprikoosinsiemenet, mutta aiemmin on ollut myös Cocovin.
   Tällä hetkellä puolisoni käyttää 10 kpl/ päivässä, kun hänen syöpänsä on remissiossa. Aiemmin hän käytti n. 20 kpl/ päivä.
   HUOM! Mutta en uskalla suositella toisille enempää kuin mitä pakkauksen ohjeessa on merkintä. Toki jokainen voi omalla vastuulla kokeilla. Kun ei ollenkaan voi tietää miten ihminen reagoi tuotteeseen.
   Oikein ihanaa ja iloista viikonloppua sinulle ja läheisellesi.
   Hienoa, kun jaksat olla läheisesi tukena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.