Mekkoprojekti

Mainitsin jo aiemmin, että valmistin pikkusiskoni tyttärelle eli tätitettävälleni konfirmaatioon juhlamekon, toki ompeluhommassa oli isona apuna isosiskoni, joka on myös vaatetusalan ihminen mitä suurimmassa määrin, koska hän on ollut vaatetehtaalla töissä jo vuodesta -90.

Aiemmin tein enemmänkin juhlavaatteita ja jakkupukuja, mutta nykyisin teen pääasiassa perusvaatteita vanhuksille.

Suunnittelu alkoi niin kuin tavallisestikin mallista ja siihen piti löytää lähes sopivat kaavat, joita muokkaamalla saadaan mieluinen lopputulos. Eli neiti mietti millaisen mallin haluaa ja siitä lähdettiin etenemään.

Seuraavaksi oli vuorossa värin ja kangasmateriaalin mietintä sekä tarkkojen mittojen ottaminen vartalosta.

Materiaalin valinnassa kannattaa aina huomioida myös vartalonmalli, että vaate laskeutuu hyvin päällä.

Kolme kangastilkkua lähti mukaan, joissa oli toivevärejä mekkoon. Vaaleanpunainen, mintunvihreä hieman turkoosin taittuva ja violetti.

Kaikki toivevärit sopivat neidille hyvin, koska hän on värivuodenajaltaan vastakohtainen talvi eli ihon; hiusten- ja silmien värissä on kontrastia. Kauniit tummanruskeat hiukset, ruskeat silmät ja oliivinsävyinen iho, joka on vaaleahko verrattuna tummiin hiuksiin ja voimakkaan värisiin ruskeisiin silmiin.

Vastakohtainen talvi värivuodenajalle käyvät kauniisti kirkkaat ja voimakkaat värit, mutta myös hempeät puhtaat sävyt kuten vaaleanpunainen korostaen talven sävyjä. Juuri vastakohtaiselle värivuodenajalle käy voimakkaat kontrastiset väriyhdistelmät ja vastakohtaiselle talvelle mm. musta- valkoinen yhdistelmä. Talvi värivuodenajan tunnistaakin yleensä siitä, että hänen henkilökohtaiset sävynsä ovat kirkkaita, kylmiä, puhtaita ja matalakylläisiä.

Sen olen huomannut, että siskon tyttärelläni on kuitenkin sen verran lämpöä varsinkin silmien värissä, joten kultaiset korut kasvojen lähellä sopivat kauniisti korostaen silmien sävyä samoin tietynlaisessa valaistuksessa hiuksissa erottuu vivahde lämpöisyyttä, mutta yleissävy on kuitenkin kirkas ja matalakylläinen.

Eurokankaasta oli löytynyt mieleiset Burdan- kaavat, joita sitten hieman muuntelin toiveeseen sopivaksi. Eurokankaassa oli tosi kivoja malleja.

Eli yläosaa hieman pidennettiin, muotolaskoksia muokattiin eli osa poistettiin lopuksi , jolloin istuvuus saatiin parhaimmaksi, vyötärön kohdalla oleva kaitale jätettiin pois sekä takakappale piti olla leveämpi suhteessa etukappaleen kokoon. Itseasiassa paras istuvuus yläosaan saatiin, kun takaosa oli numeroa suurempi kuin etuosa. Onneksi kädentie- ja hihanpyöriö olivat sellaisia kaavassa, että tuo muutos ei tuonut ongelmaa.

Yläosan sovituskappaleet tein vanhasta pussilakanasta ja tein useamman sovituskappaleen ja niistä valitsimme parhaimman. Osassa oli muotolaskosia ja osassa ei ollut, sekä yhdessä mallissa oli poimutus pääntiellä ja toisissa ei. Tulimme siihen tulokseen, että materiaalit ja vartalonmalli huomioden pääntie ilman poimutusta oli kauniimpi.

Mekon malli oli sellainen, että yläosa oli vartalonmyötäinen, lyhythihainen, olkapäällä hihan pyöriöllä hieman poimutusta ja alaosa leveähelmainen. Vyötärön kohdalle tuli sauma ja helman yläosaan tuli runsas poimutus.

Asiakkaan vartalonmalli on suora eli leveä helma mekossa ja poimutukset olkapäällä hihan pyöriöllä tuo muotoja vartalolle ( tuo pehmeyttä sekä pyöreyttä olkapäille ja lantiolle jolloin vyötärö tulee kauniisti esille ).

 

 

Yläosaan tuli satiinikankaan päälle pitsi ja helmaan tuli vuorikangas, satiinikangas ja tylli. Mielestäni tylli sopii hyvin myös päällimäiseksi, koska se tuo ilmavuutta ja kepeyttä helmaan.

Tuumailujen, kankaiden etsinnän ( piti löytyä yhteen sopivat sävyt pitsikankaasta, tyllista ja satiinista ) ja miettimisen jälkeen väriksi tuli voimakkaan värinen lila. Väri sopi todella kauniisti, koska lila korosti tummanruskeiden hiusten ja silmien sävyä. Lisäksi vastakohtaisuutta asuun toi valkoinen jakku ja valkoiset kengät.

Sitten vain tuumasta toimeen. Saumuri ja ompelukone kyytiin ja menimme viikonlopuksi siskoni perheen luo. Perustimme isosikoni kanssa ” ompelupiirin”, jolloin asiakas oli paikalla ja saimme koko ajan sovitella työvaiheiden välissä. Näin saimme tehtyä hyvin vielä viime hetken muutoksia mekkoon ja välillä hieman jouduimme purkamaankin, kun huomasimme, että joku kohta olisi parempi muutoksen myötä.

Täytyy sanoa, että koko projektista jäi mukava mieli ja mukavaa oli porukalla touhuta ja mikä parasta asiakas sai toiveiden mukaisen mekon. Lopputulokseen olimme tyytyväisiä

Konfirmaatio- päivänä ihastelin kaunista tädin neitiä sekä komeaa tädin pikku-herraa. Pieni herrakin puki juhlapäivänä päällensä kauniin vaalean puvun. Täytyy kyllä kehuskella, miten kauniita pikkumiesten pukuja on saatavina kaupoissa.

Muutenkin on positiivista käsityö rintamalla, koska löysin ompelijan suhteellisen mukavan matkan päästä maapaikaltamme ja hän alkaa myös ommella mallistooni vanhustenvaatteita. Ompelijaa etsiessä ajattelin, että haluaisin antaa lisätyötä ” yksin yrittäjälle” ja löysin sellaisen ihanan rouvan siskoni vinkkaamana.

 

 

Tekijä: meida360

Olemme onnellinen, toisistamme sydämestämme välittävä aviopari. Taistelemme Ilon ja onnellisuuden kautta kaikin keinoin. Elämäämme ilmestynyttä pienisoluista keuhkosyöpää vastaan.

4 vastausta artikkeliin “Mekkoprojekti”

 1. Onpa kaunis mekko! 😊❤️ Ihana täti olet! Itsekkin olen täti monellekkin,mutten osaa valitettavasti tehdä mekkoja tai ylipäätänsä mekkoja. Aiheesta toiseen: nykyään puhutaan paljon veden epäpuhtaudesta tai siitä että vesijohtoveteen lisätään kaikkea epämääräistä ja jopa syöpää aiheuttavia aineita. Lisäksi erilaiset hanasuodattimet ovat kovassa kysynnässä. Haluaisinkin kysyä että oletteko te hankkineet tällaisen suodattimen? Ja jos olette, minkä merkkisen?. Itseäni houkuttaisi hankkia ainakin äidilleni ja ehkä jopa itsellekin, mutten tiedä mikä olisi parhaimman merkkinen ja laatuinen ja onko se niin välttämätön vai jopa liian ”hifistelyä”. Sitten vielä yksi kysymys : mikä olisi jokin helppo ja ravitseva aamupala?

  1. Hei vaan, kiitos paljon. Kyllä on ihanaa olla täti.
   Nyt onkin ollut viime päivinä puhetta järvien mikromuovista mikä on huolestuttava tilanne.
   Meillä ei ole käytössä suodatinta ja en ole tutustunut tuotteisiin, mutta viime päivien uutisten valossa ei olisi huono ajatus ollenkaan.
   Maalla ollessamme juomme raikasta lähdevettä. Tästä samaisesta kaivosta on mieheni suku nauttinut lähdevettä jo yli 100- vuotta.
   Meillä on aamupalana ollut jo vuosia smoothie johon vaihtelen raaka-aineita. Smoothiessa suosin marjoja, parsakaalia, villivihanneksia, punajuuria, lehtikaalia ym. Lisään smoothieen aina avocadoa tai pähkinöitä ja siemeniä tuomaan täyteläisyyttä ja muutenkin koostumuksesta tulee paksumpaa sekä samettimaisempaa samoin kookosmaidolla saa täyteläisyyttä ja ihanaa makua. Pähkinät ja siemenet kannattaa liottaa aina ennen käyttöä. Pohjanesteenä käytämme yleensä pakuri- tai voikukanjuuriteetä.
   Nykyään minulle on tullut taas aamupuuron himo ja yleensä smoothien juonnin jälkeen herkuttelen puurolla. Olen huomannut, että nälkä pysyy pidempään pois aamupäivän, kun syön lisäksi puuron.
   Mukavaa loppuviikkoa toivottelee Meidänvalintamme.com

 2. Hei! Oletko sairastanut kertaakaan flunssaa sen aikana kun olet ollut syöpäpotilas tai sen jälkeen? Oletko flunssan aikana pelästynyt että onko se flunssaa vai sairauden pahenemista tai uusiutumista?. Läheisellä no(syöpäsairas) on tällä hetkellä kamalan flunssa ja pelottaa, vaikka tiedän että ihan tavallista flunssaakin(sitkeää) semmoista on liikkeellä. 🙁 Onko teillä muuten jotain suosikki herkkua jolla korvata ne epäterveelliismmät vaihtoehdot? Uusi suosikkini on marjat ja siihen kermavaahto ilman sokeria ja makeutusta hunajasta 🙂

  1. Tervehdys ja anteeksi kauheasti, että vastaus viivähtänyt, mutta olemme olleet mökillä ja ulkohommia touhuttu.
   Kyllä toki muutamia flunssia on ollut tämän 5- vuoden aikana ja nyt parhaillaan on ollut n.2- viikkoa. Nyt jo paranemaan päin.
   Puolisoni säikähtää aina flunssiani huomattavasti enemmän ja hätäilee syövän uusiutuneen, mutta minä itse asianomaisena en niinkään, koska silloin, kun syöpääni hoidettiin flunssana se oli aivan erilaista.
   Mutta ymmärrän, että sinua hätäilyttää.
   Meillä myös makeutuksena käytetään hunajaa sekä agavesiirappia. Esim. maustamaton soijavalmiste on puolisoni herkkua, kun siihen lisää hunajaa samoin punaherukoiden kanssa sopii hyvin. Puolisoni laittaa punaherukoiden päälle esim. hunajaa ja Ceylon- kanelia.
   Oikein mukavaa Juhannuksen aikaa teille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.