Voikukan juuri tee

Tähän artikkeliin laitan ohjeen voikukan juuri teestä.

Kuten aiemmissa artikkeleissa kerroin keräsimme paljon voikukan juuria. Voikukan juuriahan voi kerätä myöhään syksyllä lehtien lakastuttua tai aikaisin keväällä. Myöhään syksyllä ravinnon määrä on parhaimmillaan, kun ravinteet laskeutuvat lakastuvista lehdistä juuriin talven ajaksi.

Kotipaikallani on hyvä kerätä, koska siellä kaksi peltoa kasvaakin lähes voikukkaa ja poimulehteä. Lapion kanssa, kun ” heiluu” pellolla niin saa äkkiä sangollisen.  Lapiolla kannattaa kaivaista maata tarpeeksi syvältä ja laajalti voikukan ympäriltä, että saa juuret kokonaan eikä ne katkea. Osa juurista oli lähes keskikokoisen porkkanan kokoisia.

Voikukan juurien keräys ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Jos sinulla ei ole mahdollisuus kerätä voikukan juuria niin onneksi niitä saa ostettua valmiina. Itse olen ostanut luomukaupasta. Mutta jos sellaista kauppaa ei ole lähellä mistä voi ostaa niin nettikaupoistakin saa.20171009_114925_resized

Voikukan juuri on mielestäni melko miedon makuista verrattuna esim. sahalaitaisten voikukan lehtien kitkeryyteen. Kerättyäni pesen voikukan juuret hyvin juuresharjalla, kuoria en poista, pienin ne pieniksi palasiksi ja kuivaan. On tärkeää, että juuret kuivattaa ihan kuivaksi ennen säilömistä. Itse kokeilen kuivuuden niin, että katkaisen juuren pätkän. Kuivana juuri napsahtaa poikki. Jätän muutaman pidemmän juuren palan, jolla voin kokeilla kuivuuden katkaisemalla. Juuria voi käyttää hyvin myös tuoreeltaan, mutta tuoreena maku on mielestäni hieman kitkerämpi kuin kuivattuna.

Voikukan juurta käytämme siis ” syöpärohtona ”, mutta voikukan juurella on muitakin terveysvaikutuksia.

Voikukan juuri poistaa nestettä jopa tehokkaasti ainakin omalla kohdallani.  Juonkin runsaasti vettä aina ” rohtokuurini ” aikaan.  Samoin se tukee ja vahvistaa maksan toimintaa. Ruoansulatusvaivoissa siitä on positiivinen kokemus ainakin puolisoni kohdalla, koska hänellä maha oireilee ja välillä ” jumittuu” niin voikukan juuri tee vaikuttaa suotuisasti. Alussa, kun aloimme käyttämään vaikutus oli ehkä liiankin voimakas ja maha meni löysäksi ja juuren määrää piti vähentää. Olen huomannut, että voikukan juuri tee sopii puolisoni vatsalle, mutta jos juurta laittaa sellaisenaan smoothien tai muun ruoan sekaan niin se tekee ripulin.

Voikukan juurista voi valmistaa myös kofeiinitonta kahvinkorviketta ja varsinkin pula-aikana juuria on käytettykin kahvinkorvikkeena. Onpa juuresta valmistettu sota-aikana myös alkoholiakin.20171009_114432_resized

Laitan voikukan juuri teehen vettä henkeä kohden n. 3 dl vettä ja muutamia paloja voikukan juuria. ( vastaa noin 3 tl. ) Lisäksi laitan tuoretta inkivääriä koko annokseen noin reilun 3 cm palan . Koko annos meille kahdelle siis 6 dl vettä ja noin 6 tl voikukan juuria. Jos maku tuntuu kitkerältä voi juurien osuutta vähentää esim. 2 tl.

Kiehautan teen kannen alla ja annan sen jälkeen hautua vielä kannen alla noin 15 minuuttia.

20171009_115235_resizedLopuksi lisään  hieman Ceylon- kanelia sekaan. Kaneli tuon makuun ihanaa pehmeää herkullisuutta. Käytämme Ceylon- kanelia, koska se ei sisällä juurikaan kumariinia.

 

Ceylon- kaneli antaa juomalle ruskean värin muutenhan tee on aika värintöntä.

Inkivääriä on käytetty jo kauan kansanlääkinnässä. Sitä on käytetty monipuolisesti esim. vatsavaivojen hoidossa, helpottamaan pahoinvointia, 20171009_115100_resizedflunssaan ja nivelvaivoihin mm. reuman hoitoon ym. Inkivääri on luonnollinen lääke tulehdustauteja vastaan. Se on myös ihana mauste ruokien maustamiseen. Käytän inkivääriä myös smoothiessa pirteyttä ja kirpeyttä antamaan jos muut raaka-aineet ovat miedon makuisia.

Juomme teen aamulla tyhjään vatsaan. Illasta vältämme juomasta juuri tuon nesteen poisto ominaisuuden vuoksi. Käytämme teetä kuuriluontoisesti aina viikosta kahteen ja pidämme taukoa saman verran. Tietysti jokainen löytää oman tyylinsä miten käyttää, mutta me käytämme kuuriluontoisesti juuri tuon nesteenpoiston vuoksi.

Hyödynnämme vielä kerran keitetyt voikukan juuret ja inkiväärit lisäämällä ne smoothien sekaan. Näin kerran keitettynä ei voikukan juurikaan aiheuta smoothien seassa ripulointia puolisolleni.

 

 

 

Tekijä: meida360

Olemme onnellinen, toisistamme sydämestämme välittävä aviopari. Taistelemme Ilon ja onnellisuuden kautta kaikin keinoin. Elämäämme ilmestynyttä pienisoluista keuhkosyöpää vastaan.

4 vastausta artikkeliin “Voikukan juuri tee”

 1. Hei, käytättekö vihreää teetä lainkaan? Mitkä luontaistuotteet teillä on jatkuvassa käytössä? Entä teettekö joka päivä smoothieta?😊 Minä teen äidilleni nyt päivittäin jonkinlaisen smoothien johon laitan marjojen lisäksi vihreää kuten viherjauhetta. Ostin myös vihreää teetä. Lääkinnälliset sienet kiinnostaisi myös,mutten tiedä millaisessa muodossa ne olisi parhaimmat.. uutteena vaiko jauheena vai tabletteina. Entä montako ateriaa syötte päivässä? Smoothiet yms väliapalat mukaan lukien. Välillä tuntuu sille että kokoajan olisi syötävä että saa riittävästi kaikkea terveellistä tankattua. Kiitos jo etukäteen 😊 ja anteeksi kyselyt..

  1. Hei. Olemme käyttäneet vihreää teetä hyvin satunnaisesti vaikka terveysvaikutukset on tiedostettu. Smoothie kuuluu olennaisena osana aamupalaamme joskus kiireessä ei aamuisin muuta tule syötyäkään, mutta smoothie nautitaan joka aamu. Siihen on helppo jauhaa päivän ensimmäiset aprikoosin siemenet ja muut jauhetut aineet,koska sillä saa hyvin huuhdottua alas myös kapseleihin pakatut luomulääkkeet. Sienet ovat oma lukunsa käytämme sieniosastolta lääkinnällisesti pakurikääpää jauhettuna, jota hankimme valmiina annospusseina pakurikääpäteen valmistamiseksi. Olemme joskus kokeilleet pakuriuutetta, mutta mieluiten keitämme kattilassa suuremman määrän kerralla laittaen useamman annospussin keitokseen. Jäähtyneenä laitamme pakuriteetä smoothien pohjanesteeksi. Viherjauheen nautimme nykyään kapseleissa kuten kissankynsijauheen eli cat´s claw:n ja kurkuman, viherjauhetta käytimme alussa jauheena smoothiessa, mutta maku oli niin luotaantyöntävä, että oli pakko vaihtaa kapseleihin. Sieniä käytämme paljon ravinnoksemme keräämme joka kesä suuret määrät ja ja pakastamme talven varalle ja osan, kuten suppilovahverot kuivatamme ja jauhamme jauheeksi, jauhetta on helppo lisätä ruokiin siitä saa hyvin makua ja terveysvaikutteisia aineita. Aterioiden määrä vaihtelee, mutta itselläni on tapana syödä usein vähän kerrallaan, koska olen tyypin kaksi diabeetikko. Oma elimistöni kertoo milloin energiataso on liian alhaalla tehot laskevat fyysisesti eivätkä aivotkaan toimi täysillä. Silloin syön vähän ja tunnen kuinka energiataso nousee korvissa kohisten. Jos taas syön raskaammin eli mahani täyteen nukahdan puolentunnin sisällä vaikka istualleni. Lopuksi eipä kiittämistä ja ei tarvitse pyytää anteeksi kysy jatkossakin jos voin olla avuksi autan mielelläni. Kaikkea hyvää teille.

 2. Moi yritin lukea meidänvalintamme.com sivulta artikkelia Voikukan juuri tee. Täysin mahdotonta saada tekstistä selvää. Keltaiselle pohjalle kirjoitettu on mahdollista lukea se mikä näkyy mutta kun tuo sininen taivas maisemakuva menee koko ajan tekstin päälle niin ei pysty lukemaan. Terveisin veikkohalonen@hotmail.com

  1. Hei Veikko ja kiitos viestistäsi.
   Vaihdoin juuri blogiimme täysin vaalean pohjan, että siitä olisi helppo lukea.
   Lähetin kuitenkin sinulle sähköpostiisi veikkohalonen@hotmail.com kopion voikukanjuuri tee- artikkelista.
   Toivottavasti sähköposti tuli sinulle perille.
   Oikein mukavaa kesää sinulle toivottelee Midänvalintamme.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.