Maailman eläinten päivä ja Eläinten viikko

Tänään 4.10.2017 vietämme Maailman eläinten päivää ja tämä päivä on eläinten suojelupyhimyksen Fransiskus Assisilaisen muistopäivä. Tätä juhlapäivää on vietetty ympäri maailmaa jo vuodesta 1931.

Eläinten päivästä alkaa Eläinten viikko, jota vietämme siis 4.-10.10. 2017. Eläintenviikkoa on vietetty SEY:n ( Suomen eläinsuojelu ) aloitteesta vuodesta 1959.

Eläintenviikon teemathan ovat vaihtuvia ja tämän vuoden teemana on luonnoneläimet.

SEY.n kautta saa myös teemaan liittyen materiaalia, jotka sopivat myös lapsille sekä tietenkin meille aikuisillekin. Tänäkin vuonna SEY on tehnyt maksuttoman Eläin luonnossa- tieto- ja tehtäväpaketin lapsille ja nuorille, mutta sopii tietenkin kaikenikäisille. Hyvä tietopaketti kouluun, kotiin, kerhoihin ym.

Luonnoneläinten kanssa meille ihmisille tulee kohtaamisia lähes päivittäin asuimmepa maalla tai kaupungissa. Osa luonnoneläimistä ihastuttaa ulkonäöllään meitä ihmisiä ja toiset luonnoneläimet saavat monen ihokarvat nousemaan pystyyn.

Tämä kyy oli ottamassa aurinkoa, kun olimme Luonnon päivänä ( juhli luontoa ) 26.8 samoilemassa luontopolulla siskoni perheen kanssa.
Tämä kyy oli ottamassa aurinkoa, kun olimme Luonnon päivänä, juhli luontoa 26.8 samoilemassa luontopolulla siskoni, hänen tyttärensä ja heidän koiran kanssa.

Käärme on valitettavasti sellainen sijaiskärsijä, joka on tullut vihatuksi kautta aikojen. Moni haluaa valitettavasti saada käärmeen hengiltä heti nähdessään. Viha kumpuaa monella pelosta käärmettä kohtaan johtuen kyykäärmeen myrkyllisyydestä tai sitten sukupovien saatossa aina seuraavalle sukupolvelle on opetettu, että ainut oikea tie käärmeen kohdatessa on se, että käärmeeltä henki pois. Toivoisinkin, että opettaisimme lapsille ja nuorelle sukupolvelle toisenlaista suhtautumista käärmeisiin.

Täällä meidän maapaikalla asuu käärmeitä paljonkin, mutta ei niistä ole haittaa ollut. Pellolla ja metsässä kävellessä pidän varsikenkiä ja jos kävelen heinikossa  pihalla lyhytvartisissa kengissä niin tömistelen maata. Ja olen huomannut, että käärmeet lähtee luikertelemaan pois, kun maa tömisee eli käärme yrittää paeta mahdollisimman nopeasti paikalta. Muutaman kerran kävi tänä kesänä, että kumppareilla kävellessäni polkaisin aivan lähelle käärmettä niin silloinkaan käärme ei varoittanut edes vielä suhisemalla saatikka purrut vaan lähti rauhallisesti pois. Muutenkin käärmeet viihtyivät tänäkin kesänä tumman muovin päällä auringon otossa, joka oli puiden suojana.

Nyt ettei kukaan ymmärrä väärin en halua vähätellä jos joku joutuu kyyn puremaksi. On tilanteita jolloin tilanne tulee molemmin puolin yllätyksenä, kuten tutulleni, joka puusavotassa oli saanut pureman jalkaan.

Toinen tunteita herättävä eläin on susi, josta keskustelukin johtaa yleensä ” tilanteen kuumentumiseen”.  Sen takia katson parhaakseni etten enempää avaa tätä keskustelua vaan mielestämme susi on kuulunut kautta aikojen Suomen luontoon ja kuuluu edelleenkin. wolf-2106894_1920

Suurin osa luonnoneläinten ja ihmisten kohtaamisista menee hyvin ja me ihmiset autamme myös luonnoneläimiä tekemällä niille pesintäpönttöjä, siileille talvipesälaatikoita sekä syötämme talvi aikaan, jolloin ravinnon saanti on niukempaa.

Autamme myös luonnoneläimiä niiden joutuessa pulaan, mutta joskus avustamme on myös haittaa, kun autamme suloisia eläinpienokaisia, vaikka ne eivät apua tarvitsisikaan. rabbit-2678306_1920

Pienet rusakon ja jäniksen poikaset kyhnöttävät piilossa paikallaan ja emo käy vain imettämässä niitä.  Nuoret lokit kävelevät kaupungissa huutaen ja näyttävät ”eksyneeltä”, mutta mennessäsi lokinpoikasen lähelle saatat saada ilmasta päin lentävältä emolta kipakan ja kipeän nokkaisun päähän.

Kaupungeissa tuleekin yhteenottoja ihmisten ja lintujen välille, kun lokeilla on poikaset, jolloin ne voivat hyvinkin uhmakkaasti poikasiaan suojellen hyökätä nokkaisemaan ihmisiä.seagull-197195_1920

Tietenkin jos joku eläin olipa sitten pienokainen tai aikuinen, olipa se suuri- tai pienikokoinen, joka näyttää tarvitsevan apua niin täytyy auttaa. Tällöin voi soittaa esim. SEY:n eläinsuojeluneuvojalle tai muulle sellaiselle henkilölle, jolla on tietämystä luonnoneläimistä.

Jokaisen eläimen elämä on arvokas ja sitä täytyy auttaa kokoon tai ulkonäköön katsomatta.

Eläinten arvostuksesta puhuttaessa kala on varmasti vähiten arvostetuimpiaperch-2276180_1920 kohtelun perusteella. Kalastajat käsittelevät niitä kuin esineitä. Kalat tuntevat kipua ja kuivalla maalla kitumalla kuoleminen on säälittävä ja ahdistava kohtalo.

Joskus olen surullisena kuunnellut, kun metsästäjät puhuu, että huvikseni ammuin jonkin eläimen. Tekisi mieli sanoa, että ajattelitko, että sinun huvikseen toiminen johti siihen, että eläin menetti henkensä sekä elämänsä. Säälin myös suuresti hirvi emojen kohtaloa, kun vasa ammutaan emon viereltä. Nyt varmasti moni miettii, että voihan se esim.susikin viedä vasan, niin voi, mutta minun mielestäni ihmisten tekemänä se tuntuu julmalta.

Valitettavasti saamme myös lukea aina välillä lehdistä, kuinka esim. pienet lapset ovat kiusanneet ja satuttaneet mm. siilejä. Meidän aikuisten tehtävä on yrittää opettaa lapsille kunnioittavaa ja hyvää käytöstä eläimiä kohtaan. Itseäni ainakin suututtaa, kun kaupungilla lapset huutaa, säikyttelee ja ajaa lintuja perästä ja vanhemmat eivät välitä mitään. Juuri nuokin tilanteet olisi niitä, jossa voisi opettaa lapsille eläinten hyvää kohtelua. Onneksi suurin osa lapsista tykkää luonnostaan eläimistä. hedgehog-child-1759027_1920

Kunnioitetaan ja kohdellaan eläimiä hyvin lajista riippumatta. Muistetaan, että jokaisella eläimellä on itseisarvo ja oikeus tulla kohdelluksi hyvin.

Lopuksi vielä muistutus roskaamisesta. Ethän heitä roskia luontoon tai kaupungissakaan maahan. Roskat voivat koitua monelle eläimelle kohtaloksi ja tuottaa tuskaa. Pidetään luonto puhtaana ja turvallisena, sekä meille ihmisille, että eläimille.

Tämän kauniin poron on kuvannut siskoni Lapin reissulla samoin artikkelikuvana olevan komean uros hirven.
Tämän kauniin poron on kuvannut siskoni Lapin reissulla samoin artikkelin alussa olevan komean uros hirven.

 

Tekijä: meida360

Olemme onnellinen, toisistamme sydämestämme välittävä aviopari. Taistelemme Ilon ja onnellisuuden kautta kaikin keinoin. Elämäämme ilmestynyttä pienisoluista keuhkosyöpää vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.