Moi pitkästä aikaa ja nauttikaa kesästä ystävät!

horta poimijaEilen harrastimme vaimoni kanssa hortaa eli hortoilimme koko päivän. Tämä villivihannesten keräily, säilöminen ja käyttö on liittynyt terveelliseen elämäntapaamme olennaisesti jo vuosia. Kevätkesällä täytämme osittain pakastimemme tuoreilla villivihanneksilla, kuten esimerkiksi nuorilla horsman versoilla, poimulehdillä, herukan lehdillä, kuusenkerkillä jne.  Niin voimme nauttia herkullisista ja terveellisistä luonnon antimista koko vuoden ajan. Kesällä luonnollisesti keräämme päivittäiset tarpeemme tuoreena suoraan niityiltä.horsma sanko

20170612_110114Eilen pussitimme ja pakastimme monta sangollista tuoreita villivihanneksia ja lopuksi valmistimme täydellisen aterian käyttäen lämpimään juurespataamme proteiinin lähteinä mm. viime syksynä pakastettuja suppilovahveroita. lämpimän pataruoan kylkeen valmistimme villivihanneksista raikkaan salaatin, johon lisäsimme luomuna tomaattia, tuorekurkkua, paprikaa sekä fetajuustoa. Kastikkeen salaatille valmistimme seuraavalla omatekoisella reseptillä: 1dl kylmäpuristettua extra wirgin Oliiviöljyoliiviöljyä, joka oli maustettu tryffelillä, 1dl punaviinietikkaa, 1rkl luomuhunajaa, kolme valkosipulin kynttä murskattuna, 3 rkl chilikastiketta ja sopivasti suolaa ja mustapippuria. Kaikki aineet pulloon raju ravistelu ja sen jälkeen annetaan makujen tasaantua jonkin aikaa. Kastike kaadetaan isoon kulhoon, joka on täynnä em. villivihannes salaattia. sekoitellaan hyvin ja annetaan hiukan imeytyä. Parempaa makuelämystä saa hakea, kokeilkaa.20170610_154346_resized

Ruokailun jälkeen olin väsynyt ja huumaantunut ulkona viettämästäni päivästä. Suurena luonnon ystävänä, jo kesän ensimmäinen ulkona ilman aikataulua vietetty päivä puhtaassa luonnossa ja raikkaassa ilmassa rentoutti. Oman osansa väsymyksestä aiheuttaa myös vähemmän hohdokas seikka, jonka jokainen kakkostyypin diabeetikko itse on saanut empiirisesti kokea. Kun sokeritasot syönnin mukana nousevat ukko nukkuu kohta kuin nuijalla lyöty.

En antanut kuitenkaan väsymykselle valtaa, vaan ajattelin tarkistella muutamia faktoja ja kirjoitella tägejä paperille tulevaa blogipostaustani varten, jonka aiheen olin keksinyt päivän aikana hortoillessani. Aihe tulisi olemaan luonto ja luonnon suojelu ja kirjoituspäiväksi tulisi tiistai 13.6.2017. tänään en enää jaksaisi aloittaa itse juttua.

Levitin läppärini olohuoneen pöydälle, josta oli hyvä näkymä luontoon. Aloitin päässäni olevien mielikuvien todenperäisyyden tarkistamisen eri lähteistä, koska se on ensimmäinen ja tärkein työ jokaisen artikkelin kohdalla. Puuduttavaa, mutta välttämätöntä. Jokaisen blogitoimittajan ja muidenkin toimittajien tärkein ohje. Tarkista kaikki faktat useaan kertaan useasta lähteestä, analysoi ja tarkista uudelleen ja tarkistamasta päästyäsi tarkista vielä kerran ennen kuin julkaiset. Tämä vanha toimittajien nyrkkisääntö on nykyään entistäkin tärkeämpi, koska kaikki netissä julkaistu tieto jää kiertämään bittiavaruuteen ikuisiksi ajoiksi, jos sinne julkaisee virheellisen tiedon sitä ei enää takaisin saa. Se on kuin lausuttu sana tai ammuttu nuoli.

Keräsin tietoja ja tarkistin lähinnä faktoja siitä, kuinka nykyinen keskustalaisen pääministerin vetämä hallitus kokoomuksen avustamana on kohdellut Suomen luontoa norminpurku talkoissaan. Mitä pidemmälle tarkistin luulojeni oikeellisuutta, sitä synkemmäksi mieleni muuttui. Suomen luonnon suojelu on vedetty istuvan hallituksen toimesta pohjamutiin. MTK ja muutamat muut järjestöt ovat todellakin vieneet hallitusta, kuin pässiä narussa tai sitten hallitus on kuljettanut kansaa, kuin laskiämpäriä. Kun olin saanut yhden A-4 arkin täyteen faktoja hallituksen miljoonakusetuksista ja noitunut hallituksen mielessäni helvetin alimpaan putkikattilaan huomasin kellon olevan 17:00. Ajattelin, että katsonpa viiden uutiset telkusta, koska olin ollut koko päivän uutispimennossa lintujen lauluja kuunnellen.sipilä

Täytyy sanoa, että koskaan ei ole rukouksiini vastattu näin nopeasti. Kun sain TV:n auki, välittömästi pääministeri ilmoitti marssivansa presidentin luo ja pyytävänsä hallituksen eroa…?! Vielä olisi toivoa Suomen luonnolla jos uudet vaalit järjestettäisiin ja saataisiin tulevaan hallitukseen pehmeämpiä ja tärkeämpiä arvoja ajavia puolueita, kuin nämä pelkästään taloudellista pääomaa arvostavat puolueet. Suomen luonnossa on valtavasti paljon tärkeämpiä pääomia, jotka meidän itsekkään sukupolven pitäisi saada säilytettyä tuleville sukupolville. Toivoisin seuraavaan hallitukseen tulevan päättäjiä, jotka tajuavat ajatella asioita satojen vuosien päähän, eikä vain neljännesvuoden perioodilla raha edellä.

Hallituksen metsäpolitiikan taustalla on laskelma jonka mukaan Suomen metsien kasvu on n. 105 miljoonaa kuutiota per vuosi. Mutta mukaan on laskettu esim. luonnonsuojelualueet, joita ei tietenkään voi hakata.

Luonnonvarakeskuksen mukaan puuntuotantoon käytettävissä olevien metsien kasvuarvio v. 2020 onkin vain 79miljoonaa kuutiota.

Hallituksen toimilla metsien hiilinielu pienenee rajusti ja vesittää jo sovitut päästövähennys tavoitteet. Nykyinen hallitus on leikannut rajusti luonnonsuojelun rahoitusta. Suomen luonnonsuojeluliitto vetoaa, että ehdotettua 60-65 miljoonan lisätukea ei myönnettäisi uusille biojalostamoille ja sellutehtaille. Sen sijaan luonnonsuojelurahat pitäisi palauttaa vähintään vuoden 2015 tasolle, eli n. 48 miljoonaan nykyisen 18 miljoonan sijaan.

Samaan aikaan, kun metsäiset elinympäristöt ja niiden lajisto voivat huonosti. Suomessa hakataan ennätysmäärä metsiä ja tavoite on hakata vieläkin enemmän.

Suomessa on olemassa metsien monimuotoisuutta turvaava METSO-ohjelma, jossa voi tehdä valtion kanssa 20 vuoden suojelusopimuksia suojeltavalle metsälleen. Paras kuitenkin on pysyvä suojelusopimus, jossa omistaja myy arvokkaan suojeltavan metsäalueen valtiolle ja valtio valvoo, että suojeltava alue pysyy koskemattomana ja monimuotoisena, sekä lajistoltaan rikkaana pysyvästi. Tai perustaa itse yksityisen suojelualueen.

Voin sanoa kokemuksesta, että missään ei ole luontoihmisen parempi olla, kuin tuollaisella suojelualueella. Itselläni on sikäli onnellinen tilanne, että kun tästä kirjoituspaikaltani nousen ja kävelen n. 500 metriä luoteeseen seison n.30 hehtaarin kokoisen pysyvästi suojellun metso- ohjelmaan kuuluvan alueen reunassa. Alue on kokonaisuudessaan yli sata vuotta koskemattomana ollutta ikimetsää, eikä siihen kosketa koskaan, luonto hoitaa itse itsensä. Metsä ei tarvitse ihmistä mutta ihminen tarvitsee metsän antamaa mielenrauhaa.

Suojeltuna se on ollut virallisesti vuodesta 2008, mutta itse olen samoillut siellä jo yli viisikymmentä vuotta ja palaan sinne aina uudelleen. Kun ajelemme satoja kilometrejä kaupunkikodistamme tänne maalle katsellen teiden varsille aina vaan lisääntyviä raiskioita ja hakkuualueita. Tietäen, että ne eivät yhden eikä kahden sukupolven elinaikana entiselleen kasva ja että kun perämetsään suorittaa aukkohakkuun jäljelle jää vain ruma peräaukko. Aika pian löydämme itsemme suojelualueelta ja matkan aikana syntyneet negatiiviset ajatukset häviävät puolessa tunnissa. On testattu luotettavilla testeillä että ihmiselle riittää kaksikymmentä minuuttia luonnon keskellä, kun stressitasot ovat jo laskeneet.

Usein kuulee ihmisten kiroilevan esimerkiksi hyönteisiä, kuten paarmoja ja itikoita sanoen, että ei noistakaan ole mitään hyötyä kenellekään pelkkää haittaa vain. Ei noita luonnossa tarvita. Hyönteisillä on oma tärkeä paikkansa luonnon ravintoketjussa. Sen huomaa tähän aikaan vuodesta, kun seuraa hyönteisiä ravinnokseen käyttävien lintujen ahkerointia. Ne kantavat väsymättä hyönteisiä kuoriutuneille poikasilleen ravinnoksi.Västäräkki

Oletteko koskaan miettinyt mitä hyötyä luonnolle on ihmisestä? Aivan. En minäkään keksi mitä hyötyä ihmisestä olisi luonnolle. Haittaa meistä kyllä on. Tuhoamme luontoa enemmän kuin mikään muu olio maailmassa. Omaa typeryyttämme tuhoamme elinkelpoista pinta-alaa maapalloltamme kuluttaen enemmän luonnonvaroja kuin luonto kestää.

Ettei kenellekään jäisi huono fiilis tai, ettei kukaan pahoittaisi mieltään edellisestä kappaleesta. Keksin pari asiaa, jotka voi laskea meidän ihmisten hyödyksi. Olemme käyttökelpoisia itikoiden syöttejä ja mikä vielä parempaa. Tajusin että ihminen on aito osa luontoa siinä missä itikatkin. Kuulumme luontoon. Älkäämme vieraantuko luonnosta vaan suojelkaamme luontoa ja samalla itseämme. Luonto ja kaikki me luonnon osaset olemme sen arvoisia. Luonnollisesti.

 

 

 

 

 

Tekijä: meida360

Olemme onnellinen, toisistamme sydämestämme välittävä aviopari. Taistelemme Ilon ja onnellisuuden kautta kaikin keinoin. Elämäämme ilmestynyttä pienisoluista keuhkosyöpää vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.