Luonnon antimia

20170604_141830_resizedIhanaa, nyt on jo päästy villivihannesten makuun ja olen keräillyt nokkosta, horsmaa, voikukan ja koivun lehtiä, sekä poimulehteä. Kuusenkerkkää en ole tavannut vielä tällä alueella. Kesän tullen en kyllä juurikaan osta kaupasta salaatteja, koska luonnosta saa terveellisiä ja vitamiinipitoisia villivihanneksia.

Olen kierrellytkin paljon pelloilla, kun sieltä kerään näitä villejä herkkuja ja nyt, kun ruoho ei ole vielä kasvanut niin olen käynyt tutkimassa mieheni 20170527_174105_resized_1mummolassa pellolle unohdettuja vanhoja maatalous vehkeitä. Sanoinkin puolisolleni, että ne täytyy pelastaa sieltä pois ja laittaa koristeeksi pihaan. Ne ovat karun kauniita ja kun niihin yhdistää kesäkukkia niin itse tykkään paljon.

20170527_174610_resized

Vanhan ja osittain romahtaneen hirsirakennuksen seinän raosta löytyi vanha leipälapio ja vanhan asuinrakennuksen seinällä on jo useita vuosia roikkunut kontti. Itse pelastan mielelläni noita vanhoja esineitä ja useat niistä käyvätkin hyvin sisutukseen persoonallisuutta antamaan.Kontti

Vitamiinipitoisia ja energisoivia ruoka- aineita kyllä kaipaakin, kun puolitoista viikkoa on mennyt muutaman tunnin yöunilla, joka on tosi kova rasitus elimistölle ja sydän muistuttaakin jatkuvilla rytmihäiriöillä. Puolisoni äidin sairaus on valitettavasti vaikeutunut, edennyt ja ” tilanne muuttanut muotoaan”.

Eilen tuli herkuteltua oikein kunnolla, kun oli kummi- poikani lakkiaiset, joissa olin. Ammattitaitoinen kummi-poikani täti oli tehnyt niin ihania suolaisa ja makeita herkkuja, että tuli aivan yli syötyä. Juhlien iloa latisti omalta puoleltani se, ettei puolisoni päässyt mukaan, kun hänen äitinsä ei pärjää yksin ja hänelle ei ollut hoitajaa, kun mieheni veli pääsi vasta iltapäivällä tulemaan.

20170604_141549_resizedEnsi talven varalle en ole vielä ehtinyt kerätä villivihanneksia vaan ovat tulleet suoraan käyttöön ja olen käyttänyt lähinnä smoothiessa, mutta horsmia olen paistanut pannulla öljyssä ja lisännyt mustapippuria ja suolaa sekä nokkosia lisäillyt pataruokiin. Aivan ihanan herkullista!

Mutta pikku hiljaa rupean varastoimaan jo talven varalle.

Lähdemmekin nyt taas kaupunkiin lähipäivinä lepäämään ja minulla on lääkärillä käynti ja otan ” sangollisen” villivihanneksia mukaan kaupunkiin niin en tarvitse sieltä etsiä puhtaita alueita.

Samoin olemme ”tyhjentäneet ” pakastinta ja tehneet paljon sieniruokia, suppilovahveroista ja tateista.

ruoka-annosTein eräänä päivänä taas perinteistä sienikastiketta, johon tuli runsaasti sipulia. Lisukkeeksi kiehautimme perunat, paistoin horsman versoja sekä tein uunissa lämpimiä kasviksia.

Sienikastiketta muutin perinteisen ohjeeni mukaan niin, että tein sen ruokakermaan, joka oli 4% enkä tehnyt oikeaan kermaan. Syynä se, että mielestäni oikea ja aito kerma tuoksuu varsinkin lämmittäessä aivan kirjaimellisesti ” lehmän hengelle”.

Sieniruoka maistui hyvin puolisoni äidillekin. Olemmekin yrittäneet tehdä mahdollisimman monipuolisia ruokia hänelle, että yleiskunto pysyisi hyvänä. Ja toki teemme hänelle myös liharuokia, kun hän on tottunut niitä syömään. Eli en meinaa vanhaa ihmistä käännyttää kasvisssyöjäksi.

Aamupalalla juomme kyllä smoothieta, johon murskaamme puolisoni äidille vitamiinit.

20170526_130359_resizedSienet ovat terveellisiä ja monikäyttöisiä, koska ne sopivat moneen ruokaan lisukkeeksi. Lisäilen niitä kasvispihveihin, ruokaisiin salaatteihin, leivän päälle, keittoihin ym..

Toivottavasti tänäkin kesänä ja syksynä tulisi yhtä runsas sato sieniä ja marjoja kuin viime vuonna ja saisin lääkäristä apua vaivoihini, että pääsisin metsään ” sadonkorjuuseen”.

Tämän aamun smoothien tein kesäisen vihreän ja siihen tuli pohjanesteeksi pakuria n.1 litra.

Muut ainekset olivat: 1 banaani, ½ iso avocado, 1 omena, täysi kourallinen villivihanneksia: poimunlehtiä, horsman versoja, voikukan- ja koivunlehtiä. Koivunlehtiä tuli vähiten. Muita suunnilleen jokaista saman verran. Lisäksi loraus ekstra neitsytoliiviöljyä ( luomu ).  Maku oli herkullinen ja pirteä ja hedelmät peitti villivihannesten kirpakkuuden.20170531_135105_resized

Herkutellaan mahdollisimman paljon luonnon antimilla ja nautitaan kesästä sekä kesän kauneudesta.20170526_093408_resized

 

 

Tekijä: meida360

Olemme onnellinen, toisistamme sydämestämme välittävä aviopari. Taistelemme Ilon ja onnellisuuden kautta kaikin keinoin. Elämäämme ilmestynyttä pienisoluista keuhkosyöpää vastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.