Lauantain mietteitä kahvin äärellä

Ajatuksia rauhoittaakseni ajattelin alkaa kirjoittamaan jotakin tälle päivälle samalla, kun nautiskelen kahvia ties monennettako kupillista.

Jännittää niin vietävästi puolison syöpäkontrollin tulosten kuuleminen. Kotiakin olen jynssännyt stressissä, mutta sitäkään ei jaksa koko aikaa järjestellä. Ja kahdella lenkillä olen huristanut tänään auringon paisteessa. Ja joka päivä olen kysynyt monta kertaa puolisoltani, että onko mitään tuntemuksia, joka voisi viitata syövän uusiutumiseen.

Ei kuulemma ole muuta kuin se sama ohimo särky vasemmalla puolella ja vatsaongelmat. Vatsaongelmat johtunee hänelläkin jännityksestä tai liiasta viljojen syönnistä. Tai sitten noroviruksesta, vuodeosasto, jossa hänen äitinsä oli niin siellä jylläsi norovirus. Toivotaan, että syy olisi vaikka joku noista.

Olemme yrittäneet pysyä positiivisena ja nähdä vain hyviä asioita ympärillä, toki niitä negatiivisiakin asioita on tullut, mutta ne täytyy yrittää unohtaa ja työntää pois mielestä. Positiivisia ja voimaannuttavia ajatuksia olemme saaneet blogin myötä. Lämmin kiitos kaikille teille, jotka olette lähettäneet positiivisia ja mieltä lämmittäviä viestejä. Tässä paniikissa kaikki negatiivinen tuntuu maata kaatavalta ja ylitse pääsemättömältä.

Voikukanjuuri kuva 1Olen lukenut syövänhoitoon liittyviä artikkeleita ja sieltä bongasin mielenkiintoisen ja tietenkin kokeilun arvoisen jutun voikukanjuuresta. Sittenpä ei muuta kuin äkkiä luomukauppaan ostamaan voikukanjuurta. Onneksi heiltä löytyi rouhittuna. Ja sekin oli onni, että olimme kaupungissa niin sain heti käydä ostamassa löytöni.

Olemme nyt käyttäneet sitä muutaman päivän rouheena sellaisenaan havupuu- uute juomassa sekä teenä. Olen pussissa olevan ohjeen mukaan liottanut juurta kylmässä vedessä n. 1 vrk:n ja sen jälkeen lämmittänyt liotusveden. En ole kuitenkaan hennonnut heittää liotettua rouhetta vaan olemme senkin syöneet. Yksi voikukanjuuren vaikutuksia on sellainen, jota ei voi olla huomaamatta, koska se lisää virtsaneritystä. Työmatkalla, kun ajoin 80 km: n päähän niin se oli hieman haastavaa.Voikukanjuuri kuva 2

Voikukanjuurta kutsutaan usein ” maksayrtiksi” ja ”sappiyrtiksi”. Voikukanjuurta on käytetty pula-aikana myös kahvinkorvikkeena.  Tutkiskellessani huomasin myös, että kyseistä terveystuotetta oli myynnissä  kapseleina .

Ravinteikas ja kehoa puhdistava voikukka on monipuolinen villiyrtti, koska siitä voi käyttää vaikka koko kasvin. Lehdet sopivat käytettäväksi sellaisenaan tai lämpimiin ruokiin. Nuoret ja sileälehtiset ovat miedoimman makuisia. Kauniin keltaiset kukat tuovat väriä ja ilostuttavat myös salaateissa, juomissa, raakakakuissa ym.

Voikukan nuput ovat herkkuamme niin, että paistamme niitä pannulla oliivi- tai kookosöljyssä ja lisäämme hieman esim. suolaa, mustapippuria, sitruuna tai puristamme hieman lopuksi paistamisen jälkeen valkosipulia päälle. Yleensä käytämme salaatin lisukkeena, mutta sopii lämpimiinkin ruokiin lisukkeeksi. Innolla odotankin hortoilukauden alkua.

Alussa, kun kerroin, että olen taas tänään lenkkeillyt jo kahteen kertaan, Kookosvesi kopiokun maanantai jännittää. Niin tähän sopiikin kehua aivan ihanan raikastavaa ja virkistävää juomaa lenkin päälle, jossa ei ole lisäaineita. Alun alkaen, kun aloimme puolisoni sairastuttua tätä käyttämään niin meni hieman aikaa opetella makuun, mutta nyt kyllä pidän kovasti tämän juoman mausta. Juomahan on siis suosittu kookosvesi.  Sitä kutsutaankin luonnon omaksi urheilujuomaksi. Kookosvettä käytämme yleensä ihan sellaisenaan, mutta käytämme myös smoothien pohjanesteenä sekä nesteenä chia- vanukkaissa. Kuvassa oleva kookosvesi ( luomutuote ) sisälsi lisäksi agavesiirappia, seljan kukkauutetta sekä limemehua.

Tänään teinkin chia- vanukkaasta koostumukseltaan paksua. Jospa puolison vatsakin tykkäisi. Vanukkaaseen laitoin:

Chia astiaYosa naturell- kauravälipalaa yhden purkillisen ( 400 g . Tämä tuote on maidoton, soijaton ja 100% kasviperäinen, sekä erittäin vähägluteeninen. ), 1 dl auringonkukansiemeniä ( liotettuja ), ½ dl chian-siemeniä, 2 rkl kookoshiutaleita sekä pieni loraus kookosvettä ettei vanukkaasta tule liian jämäkkää. Lisäksi murskasin sekaan kaksi maitohappobakteerivalmistetta. Annoin tekeytyä n. 4 h huoneenlämmössä ja tunnin pidin jääkaapissa. Eli nyt oioin reippaasti mutkia ja lopputulos kärsi eikä maussa ollut happamuutta. Mutta hyvää oli kuitenkin. Yleensä, kun teen maitohappobakteerivalmisteilla jogurttia niin annan tekeytyä huoneenlämmössä vähintään vuorokauden ja sitten siirrän sen vielä muutamaksi tunniksi jääkaappiin.Chia lusikka

Mukavaa ja leppoisaa lauantai- iltaa!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.