Elämä on jatkuvaa taistelua.

Lainasin otsikon hyvän, nyt jo edesmenneen, ystäväni lauseesta, jonka hän kerran yhteisellä työreissulla ollessamme lausahti. Olimme pitkän rasittavan työpäivän jälkeen menossa illalla yökerhon ovella, jo hiukan kevyemmällä mielellä sisään, kun hän puhkesi puhumaan ja puki ajatuksensa sanoiksi: ” Elämä on jatkuvaa taistelua, päivällä leivästä ja yöllä lihasta!” Näin sanoi ystäväni silloin, mutta minulla on nyt hiukan vakavampaa sanottavaa nimenomaan siitä viimeksi mainitusta, eli lihasta sanan varsinaisessa merkityksessä.

Lähipäivinä on mediassa ollut paljon keskustelua punaisesta lihasta ja lihajalosteista, sekä niiden aiheuttamasta syöpäriskin kohoamisesta. Oman osansa ovat saaneet keskusteluissa myös lihantuottajat ja jatkojalostajat, kuten teurastamot ja niissä todistettavasti tapahtuneet eläinrääkkäykset.

En malta olla työntämättä lusikkaani tähän kuumana kiehuvaan lihasoppaan. Sattuneesta syystä olen omia syöpäriskejäni kartoittaessani törmännyt näihin, nyt puheena oleviin asioihin, jo vuosia sitten. Nyt myös kansainvälinen terveysjärjestö WHO, sekä kansainvälinen syöpäjärjestö IARC ovat julkaisseet omat varoituksensa.

Kiistaton tosiasiahan on, että punainen liha ja sen tuotanto vaarantavat monella muotoa kaikkien meidän terveyttä. Punaisen lihan syöminen sinällään on ihmiselle terveysriski. Liha sisältää eräänlaisiin sokereihin ja sialihappoihin kuuluvaa ainetta nimeltään N-glykolyylineuramiinihappo (Neu5Gc). Tätä ainetta ei ihmiseltä luonnostaan löydy, joten ihmisen elimistön oma immuunijärjestelmä hyökkää vierasainetta vastaan aiheuttaen tulehdusreaktion, joka puolestaan altistaa syövälle. Krooninen tulehdus aiheuttaa myös kakkostyypin diabeteksen, sekä valtimoiden rasvoittumistaudin. Suurin osa muista nisäkkäistä voi syödä punaista lihaa estoitta, koska niiden elimistöihin N-glykolyylineuramiinihappo kuuluu luontaisesti, eikä näin ollen aiheuta kroonista tulehdusta niille toisin, kuin ihmiselle. Kuulostaa epäoikeudenmukaiselta, mutta niin se vain on.

Toinen juttu on se, että lihan kypsentäminen ihmiselle sopivaan, ravinnoksi käytettävään, muotoon lisää suurimmassa osassa terveysriskejä. Lihan grillaaminen ja paistaminen lisää syöpäriskiä, johtuen pinnan palamisen myötä muodostuvista karsinogeeneista. Pitkälle prosessoidut tuotteet, kuten makkarat, kinkut ja muut leikkeet nostavat syöpäriskiä prosessointiin liittyvien säilöntäaineiden ym. myrkkyjen vuoksi. Ajatellaan esimerkiksi suosittu grillimakkara, lisäainepötkö, joka korvennetaan pinnaltaan hiiltyneeksi. Juuri nämä lisäävät merkittävästi kolorektaalisyöpiä, joka on paksu- ja peräsuolisyövistä käytettävä yhteisnimitys.

Oma lukunsa ovat lihantuotantoon kuuluvat geenimuunnellut rehut, sekä suomessakin kasvatettu rehuvilja, joka käsitellään useamman kerran vuodessa rikkakasvimyrkyillä. Rikkakasvimyrkyt sisältävät tunnetusti mm. glyfosaattia, jonka hajoamistuotteena syntyy aminometyylifosfonihappoa (AMPA:a). Glyfosaatti ja aminometyylifosfonihappo, rasvaliukoisina myrkkyinä, kerääntyvät tuotantoeläinten lihaan, kiinnittyen siellä rasvakudokseen. Saamme lihasta elimistöömme voimakkaasti syöpää aiheuttavia kasvinsuojelumyrkky jäämiä.

Mainittakoon kuriositeettina sellainen tosiseikka, että lihantuotanto aiheuttaa 51%:a maailman hiilidioksidi päästöistä. Eettiseen puoleen sen enempää tässä postauksessa puuttumatta kerron, että viimeaikaiset eläinrääkkäysvideot teurastamoilta ja huolestuttavat artikkelit lihantuotanto tiloilta, eivät ole omiaan lisäämään tuotantolihan houkuttavuutta ihmisravintona.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.