Elämä on jatkuvaa taistelua.

Lainasin otsikon hyvän, nyt jo edesmenneen, ystäväni lauseesta, jonka hän kerran yhteisellä työreissulla ollessamme lausahti. Olimme pitkän rasittavan työpäivän jälkeen menossa illalla yökerhon ovella, jo hiukan kevyemmällä mielellä sisään, kun hän puhkesi puhumaan ja puki ajatuksensa sanoiksi: ” Elämä on jatkuvaa taistelua, päivällä leivästä ja yöllä lihasta!” Näin sanoi ystäväni silloin, mutta minulla on nyt hiukan vakavampaa sanottavaa nimenomaan siitä viimeksi mainitusta, eli lihasta sanan varsinaisessa merkityksessä.

Lähipäivinä on mediassa ollut paljon keskustelua punaisesta lihasta ja lihajalosteista, sekä niiden aiheuttamasta syöpäriskin kohoamisesta. Oman osansa ovat saaneet keskusteluissa myös lihantuottajat ja jatkojalostajat, kuten teurastamot ja niissä todistettavasti tapahtuneet eläinrääkkäykset.

En malta olla työntämättä lusikkaani tähän kuumana kiehuvaan lihasoppaan. Sattuneesta syystä olen omia syöpäriskejäni kartoittaessani törmännyt näihin, nyt puheena oleviin asioihin, jo vuosia sitten. Nyt myös kansainvälinen terveysjärjestö WHO, sekä kansainvälinen syöpäjärjestö IARC ovat julkaisseet omat varoituksensa.

Kiistaton tosiasiahan on, että punainen liha ja sen tuotanto vaarantavat monella muotoa kaikkien meidän terveyttä. Punaisen lihan syöminen sinällään on ihmiselle terveysriski. Liha sisältää eräänlaisiin sokereihin ja sialihappoihin kuuluvaa ainetta nimeltään N-glykolyylineuramiinihappo (Neu5Gc). Tätä ainetta ei ihmiseltä luonnostaan löydy, joten ihmisen elimistön oma immuunijärjestelmä hyökkää vierasainetta vastaan aiheuttaen tulehdusreaktion, joka puolestaan altistaa syövälle. Krooninen tulehdus aiheuttaa myös kakkostyypin diabeteksen, sekä valtimoiden rasvoittumistaudin. Suurin osa muista nisäkkäistä voi syödä punaista lihaa estoitta, koska niiden elimistöihin N-glykolyylineuramiinihappo kuuluu luontaisesti, eikä näin ollen aiheuta kroonista tulehdusta niille toisin, kuin ihmiselle. Kuulostaa epäoikeudenmukaiselta, mutta niin se vain on.

Toinen juttu on se, että lihan kypsentäminen ihmiselle sopivaan, ravinnoksi käytettävään, muotoon lisää suurimmassa osassa terveysriskejä. Lihan grillaaminen ja paistaminen lisää syöpäriskiä, johtuen pinnan palamisen myötä muodostuvista karsinogeeneista. Pitkälle prosessoidut tuotteet, kuten makkarat, kinkut ja muut leikkeet nostavat syöpäriskiä prosessointiin liittyvien säilöntäaineiden ym. myrkkyjen vuoksi. Ajatellaan esimerkiksi suosittu grillimakkara, lisäainepötkö, joka korvennetaan pinnaltaan hiiltyneeksi. Juuri nämä lisäävät merkittävästi kolorektaalisyöpiä, joka on paksu- ja peräsuolisyövistä käytettävä yhteisnimitys.

Oma lukunsa ovat lihantuotantoon kuuluvat geenimuunnellut rehut, sekä suomessakin kasvatettu rehuvilja, joka käsitellään useamman kerran vuodessa rikkakasvimyrkyillä. Rikkakasvimyrkyt sisältävät tunnetusti mm. glyfosaattia, jonka hajoamistuotteena syntyy aminometyylifosfonihappoa (AMPA:a). Glyfosaatti ja aminometyylifosfonihappo, rasvaliukoisina myrkkyinä, kerääntyvät tuotantoeläinten lihaan, kiinnittyen siellä rasvakudokseen. Saamme lihasta elimistöömme voimakkaasti syöpää aiheuttavia kasvinsuojelumyrkky jäämiä.

Mainittakoon kuriositeettina sellainen tosiseikka, että lihantuotanto aiheuttaa 51%:a maailman hiilidioksidi päästöistä. Eettiseen puoleen sen enempää tässä postauksessa puuttumatta kerron, että viimeaikaiset eläinrääkkäysvideot teurastamoilta ja huolestuttavat artikkelit lihantuotanto tiloilta, eivät ole omiaan lisäämään tuotantolihan houkuttavuutta ihmisravintona.

 

 

 

Huijausta, hiukkasia ja syöpää

Olen hämmästyneenä seurannut keskustelua päästöhuijauksesta, josta jäi ensimmäisenä kiinni Volkswagen ja heti perään luonnollisesti saman konsernin muutkin merkit. Myöskin kilpailevilta merkeiltä on paljastunut huomattavia ylityksiä säännellyissä päästöissä.

En ole hämmästynyt huijauksen paljastumisesta. Itse huijauksessa olen hämmästynyt vain siitä, miten alkeellisella ja yksinkertaisella tavalla se on onnistunut. EU:ssa valmistellaan parhaillaan uutta direktiiviä, jolla pystyttäisiin mittaamaan säänneltyjä päästöjä myös luonnollisessa ajotilanteessa eli RDE:tä (Real Driving  Emissions), mutta ei siitä sen enempää tässä yhteydessä. Huijaustekniikasta on kirjoitettu jo liikaakin. Niin paljon, että vakavampi puoli asiassa on jäänyt täysin vaille huomiota.

Suomessa puhutaan lähes pelkästään hiilidioksidi eli CO2 päästöistä. Hiilidioksidi on toki ihmisten toimien aiheuttama kasvihuonekaasu, joka aiheuttaa mm. ilmaston lämpenemistä mutta täytyy muistaa, että se on myös elämää ylläpitävä välttämätön aine esimerkiksi soluhengityksen vuoksi. Juuri tässä ominaisuudessa meille syöpäpotilaillekin hyödyllinen aine. Ehkä hiilidioksidi puhuttaa sen vuoksi, että autojen myyntiverotus ja käyttömaksut määräytyvät lähinnä CO2 päästöjen mukaan.

Tässäkin tapauksessa fokukseen nousevat taloudelliset intressit. Tärkeämmät seikat, kuten terveys tahtoo taas unohtua. Huijauksessa oli kuitenkin kysymys aivan muusta kuin paljon puhutusta hiilidioksidista. Kyseessä olivat säännellyt päästöt eli typenoksidipäästöt (NOx) ja pienhiukkaspäästöt (ppm). Mielestäni juuri näistä päästöistä kannattaisi puhua enemmän, koska ne vaarantavat todistettavasti meidän kaikkien terveyden ja hengen.

Kansainvälinen terveysjärjestö WHO on tutkinut yhdessä kansainvälisen syöväntutkimuskeskuksen IARC:n kanssa dieselpakokaasujen sisältämiä typenoksidi- ja pienhiukkaspäästöjä ja toteavat työryhmän yksimielisellä päätöksellä, että ne aiheuttavat esimerkiksi keuhkosyöpää. Hiukkaspäästöt onkin nostettu vaarallisuudessaan 1- karsinogeenien listalle esimerkiksi sellaisten aineiden rinnalle kuin asbesti, formaldehydi, plutonium, neutronisäteily jne.  Juuri NOx päästöjen peittämisestä VW:n huijauksessa oli kysymys. Syöpää aiheuttavat typenoksidipäästöt ylittyivät n. 40 kertaisesti! Näin suuret kansainväliset valmistajat suhtautuvat asiakkaidensa syöpäriskeihin.

Uusiin dieselautoihin tuli pakolliseksi vuonna 2007 DPF-suodatin (Diesel Particulate Filter), joka suodattaa osan pienhiukkasista, kuitenkin alle pm 2,5 hiukkaset tulevat suodattimen läpi suoraan hengitysilmaamme. Tämä kansankielessä hiukkassuodattimeksi tai hiukkasloukuksi nimetty DPF onkin osoittautunut ongelmalliseksi kapineeksi. Varsinkin sunnuntaiautoilijoiden ja muuten vähemmän ajavien autoissa. Dieselautot lisääntyivät vähemmän ajavienkin keskuudessa sen jälkeen, kun uusien autojen verotus muuttui 1.1.2008 alkaen päästöperusteiseksi ja uusien dieselautojen hinnat halpenivat niiden pienempien hiilidioksidipäästöjen vuoksi.

Paljon ajavilla, kuten ammattiautoilijoilla DPF toimiikin joten kuten, koska toimintaperiaate on sellainen, että hiukkassuodatin täyttyy vähitellen suodattamistaan pienhiukkasista ja kun suodattimen jälkeen pakoputkessa oleva anturi antaa riittävän paljon pienemmän painelukeman, kuin ennen suodatinta oleva anturi, moottorin ohjainlaite saa signaalin, joka käynnistää suodattimen regeneroinnin. Kansanomaisesti sanottuna moottorin ohjainlaite antaa moottorille ylimääräistä polttoainetta, jota moottori ei saa poltettua vaan se valuu palamattomana hiukkassuodattimeen ja palaa siellä, polttaen  hiukkasloukkuun aiemmin kerääntyneet hiukkaset. Tämä pahaa hajua tuottava toiminto silloin tällöin varmistaa sen, että hiukkassuodatin toimii taas niin kuin se on suunniteltukin toimimaan. Se suodattaa haitallisia pienhiukkasia vähemmäksi pakokaasusta.

Ongelmat syntyvät siitä, että regenerointi vaatii alettuaan pidemmän ajon ja sen, että suodatin pysyy tarpeeksi kuumana riittävän kauan, muuten regenerointi keskeytyy. Paljon ajavilla homma toimii, mutta vähemmän autoilevat ajavat yleensä lyhyempää matkaa ja regenerointi keskeytyy alkaakseen aina uudelleen keskeytyäkseen jälleen. Kun keskeytyksiä tulee tarpeeksi monta regenerointi ei suostukaan toimimaan loppuun ja hiukkasloukku jää tukkoon. Auto menee niin sanottuun vikasietotilaan, kierrokset putoavat ja mittaristoon syttyy moottorihäiriöstä kertova ilmoitus ja kehotus mennä korjaamolle. Korjaamolla havaitaan testerillä tukkeutunut DPF- suodatin. Suodatin voidaan joskus regeneroida pakotetusti testerin avulla, mutta yleensä regenerointi ei onnistu edes parametreja huijaamalla.

Uusi DPF eli hiukkassuodatin maksaa automerkistä riippuen 1500-6000 euroa ilman asennustyölaskua, joten tässä vaiheessa asia muuttuu hyvin mielenkiintoiseksi. Onhan kustannus vähän ajavalle autoilijalle kohtuuttoman tuntuinen. Eipä hätää autoilijan kannalta! Yleensä kun ongelma ilmenee siihen pyritään löytämään mahdollisimman edullinen ratkaisu, ilman suurempaa huolta ratkaisun eettisyydestä. Niin tässäkin tapauksessa.

Suuret ketjuttuneet nimekkäät korjaamot, sekä pienemmätkin pajat markkinoivat suomessakin vaivatonta ratkaisua tähän ongelmaan. Kymmenesosalla uuden suodattimen hinnasta Noin 500€: lla suoritetaan tukkeutuneen suodattimen tyhjäys/ohitus, ohjelmointi moottorin ohjainlaitteeseen, joko dignostiikkapistokkeen kautta, vaihtamalla muistipiirin tai ohjelmoimalla ECU:n nastoista BDM-laitteella. Kun poistetaan hiukkassuodatin käytöstä vältytään, vikasietotiloista ja tyhjennyspoltoista. Katsastuksessa mitattavat päästöt eivät lisäänny eikä poisto aiheuta vikakoodeja. Päin vastoin CO2-päästöt laskevat hieman DPF:n poiston myötä, kuten polttoaineen kulutuskin.

Tähän edellisessä kappaleessa mainittuun vähintäänkin arveluttavaan ja syöpäriskiä suuresti lisäävään moraalittomaan tekoon houkuttavat, suuren taloudellisen edun lisäksi pari muutakin seikkaa. Ainakin Audi, Seat, Skoda ja VW kieltävät biodieselin käytön autoissa joissa on DPF. Isompi tekijä on varmasti se, että paljon ajetuissa, jo väljistyneissä moottoreissa regeneroinnissa sylintereihin tuleva ylimääräinen polttoaine valuu männänrenkaiden ohi öljytilaan, jolloin ylimääräinen polttoaine lisää moottoriöljyn määrää ja huonontaa öljyn viskositeettia aiheuttaen ylimääräistä kulumista ja moottorivaurioita.

Edellä kerrottujen seikkojen vuoksi hengitämme enemmän ja enemmän syöpää aiheuttavia pienhiukkasia ja typenoksideja. Siinä jälleen yksi syy siihen miksi syöpä lisääntyy keskuudessamme räjähdysmäisesti. Tekemällä oikeita valintoja voimme kaikki vaikuttaa asiaan.

 

 

 

 

Luomua ja glyfosaattia vol. 2

Lisätietoa dokumentin muodossa aiheesta kiinnostuneille TV: ssa tänään 30.9 klo: 16:55 Yle Teemalla. Ohjelman nimi: Spotlight: Myrkky jonka piti olla vaaraton.

Dokumentin voi katsoa myöhemminkin netissä yle areena:lta. Ohjelmassa kerrotaan muun muassa siitä kuinka luvattoman heikkoa glyfosaattijäämien valvonta suomessa on. Kuinka olematon valvonta houkuttaa viljelijöitä rikkomaan lakeja. Ja käyttämään vaarallista syöpää aiheuttavaa ainetta omankin terveytensä kustannuksella.

Luomua ja glyfosaattia

Ajelen aurinkoisena syyspäivänä maaseudulla, jossa kauniisti heilimöivät viljapellot ovat alkaneet jo tuleentua kullan keltaisiksi. Suurien viljavainioiden Luomutallikeskellä kiemurteleva kylätie johdattaa ajatukseni lapsuuteni lämpimiin loppukesän päiviin. Kun olin vielä lapsi, aurinkoiset, kuivat ja lämpimät elo- ja syyskuun päivät tuleennuttivat viljan luonnonmukaisesti ja näin vilja kypsyi. Tuleentuminen on välttämätön prosessi viljalle. Silloin ravinnevirtaus tähkään loppuu ja kasvi muuttaa ravinteensa säilyvämpään muotoon. Jyvien maitomainen sisus kovettuu ja kuivaamokäsittelyn jälkeen vilja on hyvin säilyvää ja terveellistä. Ne lapsuuden kesät olivat ihanaa aikaa. Siihen aikaan syöpäpotilaat olivat hyvin harvinaisia.

Kesät ovat edelleen yhtä ihania, kuin silloinkin. Nyt vain vilja tuleennutetaan keinotekoisesti glyfosaatilla, joka on vaikuttavana aineena mm. Monsanton valmistamassa rikkakasvimyrkyssä nimeltään Roundup.  Nyt lähes joka kolmannella vastaantulijalla on jonkinlainen syöpäsairaus.

Kun vilja kuivatetaan pystyyn glyfosaatilla, luonnollista tuleentumista ei tarvitse odotella. Puimaan pääsee silloin, kun aine on muuttanut kasvin geenejä ja vaikuttanut satoon odotetulla tavalla. Myös kuivauskustannukset pienenevät merkittävästi. Luonto ei toimi enää luonnollisesti, vaan ihminen manipuloi luontoa kehittämällään vaarallisella myrkyllä.

aurinkoinen vilja Tällainen toiminta tuo viljelijän pussiin enemmän tuloa. Raha rauhoittaa viljelijää ja vaikka takaraivossa kolkuttaa tieto siitä, että hänen toimintansa on eettisesti tuomittavaa ja erittäin vaarallista syyttömille kuluttajille. Hälytyskellot eivät soi. Niin kauan kun takaraivossa kolkuttaa pelkkä faktatieto glyfosaatin vaarallisuudesta. Kun syövästä, lapsettomuudesta ja kehityshäiriöistä kärsivät muut ihmiset, kuin itse myrkyttäjä, myrkyn ruiskuttaminen saa jatkua.

Kuriositeettinä kerron tähän väliin tänä kesänä tapahtuneen tositapahtuman omasta elämästäni, joka sattui reilu kuukausi sitten. Olin erään pienehkön maaseutukunnan terveyskeskuksen vuodeosaston potilashuoneessa, vierailemassa sairaan ystäväni luona. Istuin ystäväni vuoteen vieressä ja keskustelimme muun muassa siitä, mitkä asiat mahtavat vaikuttaa syöpätautien valtavaan lisääntymiseen. Keskustelussa nousi luonnollisesti esille myös Roundup.

Koska potilaana oleva ystäväni on hiukan huonokuuloinen, keskustelumme kuuli myös huoneen toisella puolella oleva ikäiseni herrasmies. Hän otti osaa keskusteluumme, koska oli ollut viljelijänä useita kymmeniä vuosia. Hänellä oli omakohtaista kokemusta kyseisestä aineesta. Tämä ystävällinen ja fiksun oloinen mukava mies, kertoi ruiskuttaneensa viljapeltoihinsa Roundup: ia kaksi viikkoa ennen puimista, jolloin siitä on eniten hyötyä viljelijälle. Samoin oli tehnyt myös hänen naapurinsa, myöskin viljatilallinen. Tämä on kuulemma yleinen tapa myös suomalaisten viljelijöiden keskuudessa nykyään.

Kun jatkoimme juttelua viljelijän kanssa selvisi, että hän oli saapunut kotikylänsä vuodeosastolle maakuntakeskuksen suuresta yliopistollisesta sairaalasta, jossa oli ollut hoidossa. Hän pääsisi parin päivän kotilomalle, ennen seuraavaa hoitojaksoa. Hoitoja mies sanoi saavansa takaraivossaan olevan syöpäkasvaimen vuoksi. Kasvain oli vienyt häneltä jo kävelykyvyn ja tietenkin työkyky oli mennyt ja viljelyhommat oli täytynyt lopettaa tänä kesänä. Seurasin vaiteliaana sivusta, kun hänen vaimonsa tuli paikalle, auttoi miehensä pyörätuoliin ja vei hänet kotilomalle. Ajattelin samalla, että viljelijät itse ovat vielä suuremmassa vaarassa, kuin me kuluttajat. He kun joutuvat alttiiksi glyfosaatille läträtessään ja laimentaessaan sitä ja ruiskuttaessaan sitä pelloilleen.

Suomessa ruiskutetaan vuosittain 3,4 miljoonaa kiloa kasvinsuojeluaineita, josta noin puolet on glyfosaattivalmisteita kauppaniminä esim. Roundup, Rambo ja Keeper. Eikä vilja suinkaan ole ainoa kasvi, jota myrkytetään. Eviran tutkimuksen mukaan suomalaiset saavat viljojen jälkeen eniten torjunta-ainejäämiä mansikoista. Kuulostaa uskomattomalta, kun ottaa huomioon kuinka vähän mansikoita suomessa syödään. Asia on helpompi käsittää, kun ottaa huomioon, että tehotuotannossa mansikkapellot käsitellään myrkyllä noin kymmenen kertaa kesässä. Kasvukauden annos on, uskomatonta kyllä, jopa 6kg hehtaarille!

Nykyään tehotuotannossa osansa myrkystä saavat mm. peruna, porkkana ja sokerijuurikas jne. Eikä glyfosaatin vaikutuksilta säästy, vaikka pysyisi erossa edellä mainituista tuotteista. Kaupungeissa sitä ruiskutetaan kivetyksen väleihin, tienpientareille, puistoihin ja kukkapenkkeihin, joista se leviää ympäri luontoa. Tietämättömät kotitarveviljelijät myrkyttävät omat kasvimaansakin ennakkoluulottomasti tappavan vaarallisella aineella.spike-8743_1280 On tutkittu, että valumavesien mukana viljelyksiltä päätyy runsaasti glyfosaattia vesistöihimme. Myrkkyjäämät kerääntyvät järviemme ja jokiemme pohjasedimentteihin, josta ne edelleen kulkeutuvat mm. kalojen kautta meidän ihmisten ravintoketjuun. Järvikalan syöminen ei oikein enää houkuta, kun asiaa ajattelee tarkemmin.

Suomalainen rehuvilja ja varsinkin ulkoa tuotu geeni-soija ja geeni-maissi vasta ovatkin todellisia myrkkypommeja. Suuret ulkomaiset rehuviljelmät ovat käyttäneet vuosikymmenien aikana valtavat määrät glyfosaattia. Tämän vuoksi myös rikkakasvien geenit ovat muuntuneet ja rikkakasvit ovat kehittäneet itselleen, jonkin asteisen resistenssin. Näin ollen myrkyn käyttöä täytyy koko ajan lisätä, että sillä saataisiin toivottu vaikutus. Tätä geenimuunneltua, glyfosaatilla myrkytettyä rehua tuodaan laivalasteittain suomeen ja syötetään suomalaisille naudoille ja sioille. Tehotuotetut lihat ja lihajalosteet, sekä tehotuotetut maitovalmisteet eivät enää jaksa kiinnostaa, jos vähänkään ajattelee syömisiään. Jos taas on tarkka ravintonsa terveellisyydestä, ei tehotuotettua moskaa suostu laittamaan suuhunsa vaikka aseella uhattaisiin.

cows-552947_1280 Moni kuluttaja uskoo kritiikittömästi, ollenkaan itse ottamatta selvää asioista, teollisuuden ja kaupan esittämät terveellisyysväittämät. Ja lammasmaisesti nielee kaikki törkeimmätkin syötit koukkuineen. Otan tähän esimerkiksi tuotteen, joka on erittäin mainostettu ja paljon käytetty. Pöytämargariini eli levite, jota kaupoista löytyy kymmeniä eri merkkejä. En mainitse merkkiä, koska mielestäni eroja ei juurikaan terveellisyydessä ole. Kaikki ovat vanhaa sanontaa mukaellen samaa herkkua eri paketissa. Otetaan glyfosaatilla kypsytetystä rypsi- tai muusta öljykasvipellosta puristettu öljy, joka muunnetaan kiinteäksi trans-rasvaksi teollisesti, arveluttavilla kemikaaleilla. Saadaan pakettiin hiukan voita muistuttava töhnä, jonka hyviä, terveellisiä rasvoja sisältävä rasvapitoisuus on aivan liian alhainen. Aivomme ei saa noista levitteistä kipeästi tarvitsemiaan rasvoja. Tämän seurauksena aivosairaudet, kuten Alzheimer yleistyvät, aina vain nuoremmilla ihmisillä.

bread-217098_1280 Itse pienisoluista keuhkosyöpää sairastaneena olen joutunut miettimään hyvin tarkkaan sitä, mitä suuhuni laitan. En halua antaa minkäänlaista etulyöntiasemaa pahanlatuiselle sairaudelle, joka agressiivisena tautina on erittäin halukas uusiutumaan ja levittämään metastaaseja jos vain saa pienenkin mahdollisuuden. Miettimiseni on johtanut siihen lopputulokseen, että ainoa tapa suojautua glyfosaatilta on pelkästään luomutuotteiden käyttäminen. Luomuviljelyssä kaikkien myrkkyjen käyttäminen on kiellettyä ja asiaa kontrolloidaan ja valvotaan. Sama koskee luomulihan tuotantoa ja luomuvoin valmistusta.

Glyfosaatti taistelee tilasta maaperässä fosforin kanssa. Johtaako tämä todellakin siihen, että fosfori valuu viljelyksiltä vesistöihimme ja rehevöittää vesistömme pilalle? Jäävätkö glyfosaattijäämät fosforin tilalle maaperäämme myrkyttämään maaperäämme määräämättömäksi ajaksi? Näihin kysymyksiin vastauksen tietävältä vaadittaisiin ennustajan lahjoja, tai vastaavasti kristallipallo. Minulta molemmat puuttuvat. Ken elää se näkee.