Vartalon mittasuhteet

Edellisissä pukeutumisosioissa olen käynyt läpi vartalotyypit. Nyt käyn läpi Tilaa uusi PrimaDonna First Ladymiten vartalon mittasuhteet  vaikuttaa pukeutumiseen. Seuraavassa postauksessa on sitten vuorossa  vartalon pienet epätasaisuudet ja miten niitä voi häivyttää, kuten lyhyt kaula, paksut jalat, isot rinnat, pienet rinnat.

Vartalon tasapainoinen mittasuhde:

– Vartalon puoliväli: Haarasta on sama matka maahan ja päälaelle.

– Vyötärö on kainalon ja vartalon puolivälin eli haaran puolivälissä.

– Kyynärpään tulisi olla käden puolivälissä ja asettua vyötärön kohdalle.

– Polvi on lattian ja jalantaitteen puolivälissä, ei siis lattian ja haaran puolivälissä.

Muutamia perus sääntöjä, jotka sopii kaikille:

– Vaatteiden ei pitäisi päättyä vartalon leveimpään kohtaan. Lantoin leveimmälle kohdalle, säärten paksuimpaan kohtaan, käsivarsien leveimpään kohtaan ym.

– Tumma väri pienentää, vaalea suurentaa.

– Himmeä väri häivyttää, kiiltävä korostaa.

– Pystyraidat- ja leikkaukset tuovat pidentävän, kaventavan vaikutelman.saree-734918_1280

– Vaakaraidat- ja leikkaukset leventävän, lyhentävän vaikutelman.

– Vinot linjat tuo pidentävän ja hoikentavan vaikutelman.

Pieni, alle 160 cm = Käytä samaa sävyä ylhäältä alas tai kahta väriä, toinen väri kuitenkin hallitsevampi. Vältä suuria asusteita, raskaita kankaita tai suuria, hallitsevia kuvioita, raskaita kampauksia tai hiustyylejä sekä muhkeaa kerrospukeutumista. Kevyitä kankaita.

Pitkä, yli 170 cm= Katkaise vartalon pituutta väreillä. Asusteet oman koon mukaan, samoin kuvioinnit. Kuvioinnit ja asusteet voi olla näyttäviä. Vältä käyttämästä mittasuhteiltaan samanlaisia vaatteita, kuten pitkä jakku+ pitkä hame, lyhyt hame+ lyhyt jakku. Valitse raskaampia, laskeutuvia kankaita, kevyita kankaita voi kerrostaa.

Pitkä selkä ja lyhyet jalat= Käytä lyhyehköjä jakku ja yläosia, jotka päättyvät lantion leveimmän kohdan yläpuolelle. Saat katkaistua selän pituutta, boleroilla, vaakaraidoilla, hartia huiveilla ja vöillä. Vältä mekoissa ja hameessa liian pitkiä malleja. Halkio esim. sivussa sekä korkeat korot tuo pituutta jaloille. Paita housujen tai hameen alla vyötäröllä sekä housuissa korkeahko vyötäröhigh-heels-498501_1280, vyötärökaitale. Laskettu/ madallettu vyötärö tai taskut alhaalla korostaa pitkää selkää ja jalat voi lyhyyden lisäksi alkaa näyttämään paksulta. Vältä myös vaaleita kulutuksia housuissa, isoja laskoksia sekä vajaamittaisia lahkeita. Jos haluat käyttää vajaamittaisia, valitse kengät, sukkahousut ym. samaa sävyä. Yhtä sävyä oleva väri ei katkaise jalan pituutta. Valitse muutenkin hameiden ja mekkojen kanssa alaosa samaa sävyä. Alaosassa pystyleikkauksia ja pystyraitoja.

Lyhyt selkä ja pitkät jalat= Käytä malliltaan pidempiä jakkuja ja yläosia. Voi ylettyä reilusti lantion leveimmän kohdan alapuolelle, mutta helman ei kuitenkaan pitäisi päättyä reiden leveimpään kohtaan. Pitkänä roikkuvat huivit tuo ylävartaloon pidentävän vaikutelman. Alaosassa madallettu vyötärölinja. Kuvioita, kuten kuviollinen hame sekä muita yksityiskohtia alavartalolle. Kapea vyötärönauha tai vyötärönauhaton. Yläosassa paras paikka vyölle on hieman vyötäröltä laskettu.

agate-665302_1280

Pitkät kädet= Vältä 3/ 4 hihoja sekä tiukkia hihoja. Täysimittaiset hihat parhaimpia pidemmissä malleissa. Lyhyiden tai holkkihihojen kanssa saat katkaistua käsien pituutta rannekoruilla ja korukelloilla. Jos olet isokokoinen, voit käyttää isoja koruja- ja kelloja. Suosi hihoissakin yksityiskohtia, kuten kalvosinkäänteitä ja leveitä kalvosimia.

Lyhyet kädet= 3/ 4 hiha. Vältä liian pitkiä ranneluun yli meneviä tai leveitä ja pussimaisia hihoja sekä lyhentäviä yksityiskohtia. Jos käytät rannekoruja, valitse siroja, kapeita malliltaan. Vältä pudotettua hartialinjaa.

Pitkä kaula= Pystykaulukset, poolot sekä muut korkeanmalliset kaulukset. Savupiippu kaulus. Jos pidät avonaisimmista päänteistä, yhdistä siihen huivi. Röyhelö pääntiellä tasapainottaa kaulanpituutta. Hyvin istuva pyöreä pääntie sopii myös. Vältä syvään uurrettuja päänteitä sekä pitkiä koruja. Runsaammat kampaukset pehmentää, varsinkin jos kaulasi on kovin kapea.

Lyhyt kaula=Käytä avoimia, syvähköön uurretuja päänteitä esim. v-mallinen, pitkiä koruja ja alas solmittuja huiveja. Vältä kuitenkin liian syvään uurretuja päänteitä. Jos olet rintava, huomioi ettei huivin solmu eikä koru pääty rintojen korkeimmalle kohden. Vältä pitkää, muhkeaa kampausta. Valitse korvakorut, jotka eivät ole ulkonevat sivuille päin vaan tulevat lähelle korvia.

Matala vyötärö, pitkä selkä= Lyhyehköjä yläosia, samoin bolerotyyppiset sopii, katkaisee selän pituuden. Väljähköja, vyöllä koottuja yläosia, saat häivytettyä matalaa vyötäröä. Jos pidät vöistä housujen tai hameiden kanssa, valitse alaosan kanssa samaa sävyä oleva.  Empiretyyppiset korkeat vyötärönleikkaukset sopii hyvin. Vältä tiukkoja, vartalonmyötäisiä yläosia.

Korkea vyötärö, lyhyt selkä= Pitkähköjä jakkuja ja yläosia ( lantion leveimmän kohdan alapuolelle ylettyviä ), tuo selkää pidentävän vaikutelman. Mekoissa voi olla hieman ” pudotettu” vyötärön linja. Käytä puseroita housujen ja hameiden päällä. Vältä korkea vyötäröisiä housuja. Vyöt kapeita ja samaa sävyä yläosan vaatteiden kanssa