Vartalotyypit, osa 3. Kärkikolmio ja tiimalasi

Tällä kertaa ovat vuorossa kulmikkaat kärkikolmio ja tiimalasit eli hoikempi ja uhkeampi versio.

KÄRKIKOLMIO: Hartiat ovat korostuneet, lantio on kapea ja litteä, samoin takamus litteä. Vyötärön ja lantion ero ei ole suuri. Vartalon täyteläisyys on ylävartalossa, suurempi kuin lantio. Hartialinja on ryhdikäs. Jalat usein hoikat. Kärkikolmioita on löytyy kahta tyyppiä. Toinen on yläpainotteinen, jossa leveiden hartioiden lisäksi rintojen ympärys on suurempi kuin lantion. Sitten on urheilullinen vartalo, jolloin leveät hartiat muodostuvat harjoittelun tuloksena, kuten uimareilla.thailand-735725_1280

Tavoitteesi on kaventaa hartialinjaa ja saada täyteläisyyttä lantioon ja jalkoihin.

Pukeutumisvinkkejä: Terävälinjaiset ja ryhdikkäät vaatteet ovat pukevia. Valitse niukkalinjaisia, pelkistettyjä vaatteita yläosaan. Kaulukset ja pääntiet yksinkertaisia. Älä korosta olkapäitä, joten vältä isoja huiveja, vaakalinjoja tai muita yksityiskohtia olkapäillä. Lantiolle yksityiskohtia, kuten taskuja, myös olkalaukulla saadaan lantion seudulle täyteläisyyttä sekä rannekoruilla.

Parhaimpia kankaita ovat ryhdikkäät, jäykähköt, tiukkaan kudotut kankaat, kuten ryhdikäs silkki; puuvilla- ja pellava, gabardiini, satiini ja ohkainen, mutta ryhdikäs villa. Kuvioista raidat, ruudut, geometriset ja abstraktit kuviot. Valitse selkeitä värejä.

Yläosassa, kuten jo aiemmin mainitsin valitse pelkistettyjä malleja, joissa on yksinkertainen, syvähkö pääntie esim. v- mallinen. Jos haluat pehmentää yläosan kulmikkuutta, pääntieksi sopii myös kapeahko, syvempään uurrettu kaarevampi pääntie. Poikkiraidat helmassa tuovat lantiota leventävän vaikutelman. Raglan- hiha kaventaa olkalinjaa. Kokeile myös halterneck- pääntietä. Vältä pörröisiä tai pehmeitä kankaita. Jos käytät huiveja, vältä muhkeita ja sido ne kapeasti eteen tai anna roikkua pitkänä, auki olevana, jolloin tuo kaventavan vaikutelman. Jakuissa hieman vyötäröltä muotoiltuja, ryhdikkäitä, yksinkertaisia. Pidempi malli, joka laskeutuu lantion päälle, tuo leventävän vaikutelman. Kaulukset kulmikkaat, kuten herrainkaulus.  Yksirivinapitus. Vältä rintojen kohdalla yksityiskohtia, varsinkin jo olet rintavampi versio kärkikolmiosta. Istutettu hiha.

Housuissa parhaita ovat suorat ja hyvin istuvat. Alaspäin levenevät ovat hyvä vaihtoehto ellet ole lyhytjalkainen. Yleensä kärkikolmioilla on kapeat ja pitkät jalat, jolloin vajaamittaiset housut sopivat myös hyvin. Alaspäin kapenevat housut korostavat vyötäröttömyyttä.  Tärkeää hyvä istuvuus, koska kärkikolmiolla on litteä takamus. Sivutaskut, reisitaskut, poimutukset, laskokset ym. muut yksityiskohdat tuovat muotoja. Hieman madallettu vyötärö. Taskulliset farkut tuo hyvin muotoa takamukselle, mutta vältä liian joustavia materiaaleja, housut alkaa roikkumaan litteän takamuksen kohdalta.

Alaosa voi olla hieman vaaleamman värinen kuin yläosa, vaaleampi väri tuo runsautta alaosaan, samoin kuosilliset, vaakaraidalliset ja värikkäät. Hameissa hyviä vastalaskoksellinen kaitalehameet, A- linjainen, ns. timatin mallinen ja pallohame. Helmassa voi olla yksityiskohtia. Kapea suora hame sopii linjakkaan yläosan kanssa. esim. hyvin istuva jakku tai kietaisuneule. Kotelomekko sopii hyvin, kangas ryhdikästä ja leikkaukset selkeitä. Vältä lantiolta ja helmasta tiukkaa/ kapeaa mallia. Useimmille sopii mekoissakin halterneck- pääntie sekä leveä A- linjainen helma.

TIIMALASI: Hartiat ja lantio ovat yhtä leveitä, vyötärö erottuu selvästi. Lantion ja vyötärönympäryksen ero on yli 25 cm. Takamus, vatsa ja rinnat erottuvat selvästi sivusta katsottuna.statue-724886_1280

Tavoite on tuoda esille vartalon muotoja, korostaen vyötäröä, povea ja lantiota.

Pukeutumisvinkkejä: Korosta vyötäröä hyvin istuvilla vaatteilla, vältä kuitenkin liikaa kireyttä vaan valitse vartalon linjoja seurailevia vaatteita. Korosta hoikkaa vyötäröä vyöllä. Vältä vaatteissa suoramallisia, laatikkomaisia ja telttamaisia malleja, liiallista kerroksellisuutta tai liian pitkiä yläosia, pitkä yläosa voi näyttää raskaalta. Kaksiosaiset vyötäröä korostavat puvut ovat toimivia. Leikkaukset pehmeitä ja kaarevia, kokeile myös pieniä poimutuksia olkapäillä hihan pyöriöllä.

Valitse materiaaleiksi joustavia, laskeutuvia, pehmeitä, löyhään kudottuja, kevyitä tai keskivahvoja kankaita. Hyviä materiaaleja ovat mm.  neulokset, jerseyt, villakreppi, polyesteri, silkki, puuvilla ja pellava. Pellavasta sopii kauniisti vinoon leikattu. Parhaimmat kuviot  ovat kukat, pilkut, kašmir kuviot ja kaarevat kuviot. Koska vartalosi on tasapainoinen voit käyttää myös muitakin kuvioita kuten hillittyjä ruutuja tai abstrakteja kuvioita.

Parhaimpia päänteitä ovat pyöreät ja kaarevat. Jos et ole lyhytkaulainen, kokeile kilpikonna kaulusta, samoin v-pääntie, joka tulee kietaisupaitoihin-ja mekkoihin muotoutuu ja asettuu hyvin muodokkaammallekin ylävartalolle. Muutenkin kietaisumallit pukevat kauniisti tiimalasi vartaloa. Pääntielle saat lisä pehmeyttä pitseillä, poimutuksissa, pienehköillä laskoksilla sekä frilloilla.Kaulukset ja kauluskäänteet kaarevia, kuten herrainkauluksessa pyöristyt kulmat tai shaalikaulus. Muotoillut twinsetit. Jakuissa vältä etutaskuja jos olet vatsakas. Jakun pituus mieluummin lyhyehkö, asettuu parhaiten, koska lantio kaartuu jyrkästi.

Hameissa kaitalehame, liehuva-tai kellohelmainen, laskos- ja salsahame. Hoikemmille tiimalaseille myös suora ja kapea, huomioi yläosan vaatteen hyvä istuvuus. Lisäksi tulppaanimallinen asettuu kauniisti kaarevalle lantiolle. Joustava tai säädettävä vyötärökaitale tuo hyvän istuvuuden. Kietaisuhameet sopii hyvin. Vinoon leikatut. Vyötäröllä voi olla poimutusta tai pehmeitä laskoksia, ei kuitenkaan kokonaan vyötärön ympäri, koska se tuo leventävän vaikutelman.

Mekoissa sopivat useammat mallit, jotka ovat muotoiltuja tai vyöllisiä. Juhlavimpiin mekkoihin kauniita ja näyttäviä koristeellisempia vöitä. Kietaisumekot on kuin tehty tiimalasi vartalolle. Kotelomekoissakin voi olla leveähkö helma, korostaa hoikkaa vyötäröä. Vinoon leikattu.

Housuissa korkeampivyötäröiset ovat parhaimpia, jotka istuvat hyvin lantiolle ja vyötärölle, toki hieman madallettu vyötärökin käy. Hyvin istuvilla housuilla saa korostettua lantion kaarevuutta. Lahkeet suorat tai hieman kapenevat. Jos jalat ei ole lyhyet, hieman alaspäin levenevät, reidestä hyvin istuvat kapeahkot housut tuovat lisäkaaria vartaloon. Pitkäjalkaiselle tai korkojen kanssa sopivat korkeavyötäröiset, leveät housut, jotka ovat ohkaista ja laskeutuvaa kangasta. Laskeutuvissa kankaissa voi olla muotolaskokset tai pehmeät laskokset vatsan sivuilla, vältä kuitenkin poimutusta, tuo leventävän vaikutelman.

Tiimalasista on myös uhkeampi versio, josta käytetään nimitystä pyöreä tiimalasi. Pyöreällä tiimalasilla suhteessa hoikempaan tiimalasiin on täyteläisempi povi ja lanteet sekä takamus ovat pyöreämpiä. Täyteläisen poven vuoksi yläosan koko voi olla numeroa suurempi kuin alaosan. Pukeutumislinjat ovat pääpiirteittäin samanlaisia kuin hoikemmalla versiolla, mutta kankaissa joustavammat materiaalit ovat parhaimpia, kuten neulokset, lycrat ja polyesterit.  Jos käytät joustamatonta kangasta, kuten pellavaa, on suositeltavaa varsinkin mekoissa ja hameissa että olisi vinoon leikattu. Laskeutuu paremmin muodokkaalla vartalolla. Ohuemmista kankaista esim. silkki laskeutuu hyvin. Kuvioissa suosi kaarevia, naisellisia kuten ympyröitä, pilkkuja, kukkia ja kašmir kuvioita. Vältä liian tiukkoja vaatteita sekä suoria vaatemalleja, hameissakin leveähelmaiset parhaimpia.

Jakuissa kokeile piilonapitettuja ja housuissa lantion pyöreyden vuoksi laskokseton etumus, jossa voi olla vetoketju sivussa. Pyöreämmälle tiimalasille onkin yleensä hankala löytää paitapusero tai jakkutyyppistä vaatetta joustamattomasta kankaasta, varsinkin niin että se kiinnipidettynä istuu hyvin, koska rintojen kohdalta sopiva on yleensä vyötäröltä löysä ja taas vyötäröltä istuva malli on rintojen kohdalta tiukka ja napitus ei asetu hyvin. Piilonapituksella saat etukappaleesta yksinkertaisemman näköisen, koska rintavan pitäisi välttää yksityiskohtia rintojen kohdalla. Pyöreämmillä ja uhkeilla tiimalaseilla on yleensä hieman ” alavatsaa”, joten vältä myös taskuja/ läppätaskuja tai muita yksityiskohtia.

 

Vartalotyypit, osa 2. Suora ja pehmeä suora

Edellisessä postauksessa kävin läpi kaarevan päärynän ja omena. Nyt ruoditaan suora ja suorasta kurvikkaampi versio eli pehmeä suora.

SUORA: Hartiat ja lantio ovat yhtä leveitä, vyötärö ei erotu ja takapuoli litteä. Yleensä pieni povinen, mutta povessa voi olla täyteläisyyttä. Suorissa vartaloissa löytyy hyvin hoikkia, poikamaisia vartaloita että täyteläisempiä vartaloita. Vyötärön ja lantionympäryksen ero on yleensä alle 15 cm.tryptic-462952_1280

Tavoitteesi pukeutumisessa on luoda illuusio vyötäröstä ja saada täyteläisyyttä olkapäihin, poveen, lantiolle ja takamukseen.

Pukeutumisvinkkejä: Valitse suoralinjaisia vaatteita, kuitenkin leikkaus ja malli niin että vyötärö näyttää kapeammalta. Valitse lantion peittävä yläosa, peitä vyötärö jakulla, avonaisella paidalla tai neuletakilla. Kaksiosaiset asut suositeltavia, hoikalle ja suoralle sopii myös kerrospukeutuminen. Älä korosta vyötäröä vyöllä, jos haluat kuitenkin käyttää vöitä, valitse asun värinen vyö. Voit kokeilla myös avonaisen jakun tai neuletakin alta näkyvää vyötä tai lantiovyötä ( välillä tulevat muotiin ). Lantiovyöt ja juhlavat ketjumaiset lantiokorut leventävät lantiota ja vyötärö näyttää kapeammalta. Älä käytä liian tiukkoja vaatteita. Jos olet pieni povinen, voit käyttää yksityiskohtia poven kohdalla. ( rintakorut, taskunläpät ym. )

Valitse materiaaleiksi ryhdikkäitä ja kohokuvioisia kankaita. Jos olet rintava, valitse pehmeämpiä ja sileämpiä . Suosi myös kankaita, joita voit kerrostaa. Ryppykankaat, kevyet tweedit, pellava, gabardiini, puuvilla, ohut villa, satiini ja silkki. Täyteläisimmille, rintavimmille käy pehmeistä kankaista villaneulokset, jerseyt sekä ohuet neulokset. Kuvioista hyviä esim. Ruudut, geometriset kuviot, pilkut ja kiemurat. Muodokkaammille sopii raidat pystysuorassa ja hoikalle, poikamaiselle raidat vaakasuorassa. Hoikalle muotoja tuo lisää myös kashmirkuviot sekä neutraali kukkakuosi.

Valitse yläosiin pyöreänmallisia, naisellisia päänteitä, tuovat olkapäitä leventävän vaikutelma. Kauluksissa suosi tereäväkulmaisia, kuten herrainkaulus. Jakuissa lantion päälle kaareutuva malli tuo täyteläisyyttä lantiolle samoin istuvat leikkaukset. Istutettu hiha.

Alaosaan valitse housuihin muotoillut, myös laskokselliset. Lahjemalleista parhaimmat suora-tai bootcut, kapeat housut, jossa kapeneva lahje korostaa vyötäröttömyyttä, jos kuitenkin haluat käyttää kapeita, huomioi se yläosan vaatteissa sekä hyvä istuvuus lantiolla.Käytä taskullisia housuja, tuo muotoa lantiolle ja pepulle. Prässihousut sopii myös hyvin. Hieman madallettu vyötärölinja housuissa tuo lantioon pyöreyttä. Muodokkaammille joustava vyötärö istuu paremmin.

Hameissa laskoksellinen, tulppaani, vinoonleikattu sekä kaitale hame. Kietaisuhame sopii useammalle vartalotyypille. Laskoshameessa sopii hyvin jos laskokset ommeltu kiinni vyötäröltä lantiolle, jossa vasta avautuvat. Hoikalle suoralle sopii A-linjainen, samoin vaaleat sävyt tuo leventävän vaikutelman lantiolle. Muodokkaammat voi valita tummemman sävyn. Muodokkaille myös suora mallinen sekä vastalaskoksellinen.

Mekoissa esim. muunneltu kotelomekko, jossa yksityiskohtia decolteen alueelle sekä lantiolla, esim. tulppaanimallinen. Hoikalle enemmän muotoiltuja, kaarevia sekä yksityiskohtia, muotolaskoksia ja leveähelmainen. Muodokkaammalle suorempilinjaisia.

Valitse olkapäille ja rintojen kohdalle yksityiskohtia, pidä vyötärön kohta neutraalina ja  lantiolle muotoa antavia yksityiskohtia. Näin vyötärö näyttää kapeammalta suhteessa olkapäiden, rintojen- ja lantion ympärykseen.

PEHMEÄ SUORA: Hartiat ja lantio ovat yhtä leveitä, vyötärö selvästi erottuva. Lantion ja vyötärönympäryksen ero yli 18 cm. Vatsa, takamus ja rinnat erottuvat melko selvästi sivusta katsottuna. Pehmeä suora on kaarevampi ja kurvikkaampi versio suorasta.concert-583946_1280

Tavoitteesi on korostaa vyötäröä ja saada täyteläisyyttä olkapäille ja lantioon.

Pukeutumisvinkkejä: Korosta vyötäröä hyvin istuvilla vaatteilla, vältä kuitenkin kireitä vaatteita. Jos pidät vöistä, käytä vain hieman vyötäröltä pudotettuja leveähköjä vöitä, jotka korostavat lantiota ja vyötärö näyttää kapeammalta, vyötärön kohdalle sopii sirommat vyöt. Kaksiosaiset vyötäröä korostavat puvut ovat toimivia.

Valitse materiaaleiksi selkeitä, pehmeitä, ryhdikkäitä ja hyvin laskeutuvia kankaita esim. villakreppi, jersey, neulokset, silkki, laskeutuva pellava, pellavassa myös vinoonleikattu. Parhaita kuvioita ovat raidat ( himmeä liituraitainen jakkupuku sopii kauniisti ), ruudut, pilkut, abstraktit kuviot, selkeät kuviot sekä kalanruoto.

Valitse yläosaan pyöreitä-ja venepäänteitä, lisäävät naisellisia muotoja. Istutettu hiha tuo ryhtiä olkapäille. Vartalonmyötäisiä, kevyesti vyötäröltä kavennettuja. Väljät, vyötetyt ja auki jätettävät tuo kauniisti vyötärön esille. Kauluksissa saat pehmeyttä pehmeälinjaisilla malleilla, herrainkauluksessa pyöristetyt kulmat, shaalikaulus. Jos kaulasi ei ole lyhyt ja kasvojen mallille sopii, kilpikonna kaulus on kokeilemisen arvoinen. Vältä etutaskuja, jos olet vatsakas. Hoikille pyöristetyt läppätaskut ja rintaskut pienirintaisille tuo muotoja. Kietaisuneuleet sopii kauniisti sekä muotoillut twinsetit.

Housuissa parhaimpia suorat tai leveämpi lahkeiset. Jos olet lyhytjalkainen, valitse suoremmat lahkeet, koska leveät lahkeet lyhentää jalkoja. Pidempijalkaiselle alaspäin levenevät housut sopivat ja tuovat kaaria vartaloon.

Pehmeissä, laskeutuvissa kankaissa sopii pehmeät laskokset tai muotolaskokset vatsan sivuilla, vältä kuitenkin poimutusta. Farkut tuovat kauniisti esille takamuksen kaarevuuden.

Hameissa kietaisuhameet tuovat vyötärön esille. Lyhyempi, kapea hame sopii jakun kanssa, kun taas pidemmät, leveämmät hameet kevyemmän yläosan kanssa. Myös hameissa muotolaskokset ja laskokset parantavat istuvuutta. Jos olet vatsakkaampi, vyötärökaitale voi olla joustava. Vinoonleikatut kankaat tuo kauniisti muotoja esiin ja suurempikokoiselle antaa muodoille tilaa ja laskeutuu hyvin.

Mekoissa sopii useat mallit esim. kietaisumekot, perus-ja muunnellut kotelomekot, muodokkaammalle vinoonleikatut. Kotelomekoissa, jossa vyö saa korostettua vyötäröä kauniisti. Hyvin muotoiltuja, vyötäröä korostavia malleja. Kokeile vyötettyjä paitamekkoja.

 

 

 

 

 

 

Vartalotyypit, osa 1. Kaareva- ja kulmikas päärynä sekä omena

Tulevissa postauksissa käsittelen vartalotyyppejä.

Vartalotyypit jaetaan pääpiirteittäin kaareviin ja kulmikkaisiin. Niitä on kaareva- ja kulmikas päärynä, kärkikolmio, omena, suora, pehmeä suora ja tiimalasi.

Ihanteellisen vartalomalleista ja joihin ohjeet yleensä perustuu on tiimalasi vartalo. Tiimalasilla on samalevyiset hartia ja lantio, selvästi erottuva vyötärö, usein yli 25 cm kapeampi vyötärönympärys kuin lantionympärys, selvästi erottuva povi sekä naisellinen, pyöreä takamus.

Vartalon malli vaikuttaa pukuetumisessa malleihin, leikkauksiin, muotoihin, värien yhdistämiseen, kuvioihin, mittasuhteisiin, asusteisiin sekä materiaaleihin. Sama vaate näyttää siis toisen vartalotyypin päältä hyvältä ja toisen taas päinvastaiselta.

Pukeutumisessa voit siis edellä mainituilla asioilla luoda illuusion esim. pitkistä jaloista, kapeasta vyötäröstä, kaarevasta lantiosta, lyhentää- tai pidentää pituutta ym. Saat helposti korostettua vartalosi parhaita kohtia ja häivytettyä epäedullisia.

Mutta niin kuin värianalyysissäkin, vartaloanalyysissakin painotan asiakkaille että nämä suositeltuja malleja. Näillä saa vartalon parhaimmat puolet esille, joita ei tarvitse kuitenkaan orjallisesti noudattaa. Näillä malleilla saa rungon vaatekaappiin. Saat persoonasi esille, kun lisäät joukkoon jotakin yllätyksellistä josta itse pidät.

KAAREVA PÄÄRYNÄ: Hartiat ovat luisut, lantio on kaareva ja leveä, takamus pyöreähkö, vyötärö yleensä kapea ja hyvin erottuva. Rinnat usein melko pienet. Reidet ovat paksuhkot, jonka vuoksi jalat näyttävät lyhemmiltä kuin ovatkaan. pears-387468_1280 (1)

Tavoite tasapainottaa vartaloa lantion täyteläisyyttä pienentämällä ja hartialinjaa leventämällä.

Pukeutumisvinkkejä: Vaakasuorat linjat ja leikkaukset yläosalla vaikuttavat leventävästi.

Kaikenlaiset yksityiskohdat kannattaa sijoittaa yläosaan, vyötäröstä ylöspäin. Suosi yläosassa taskuja, rintakoruja, taskunläppiä, suurehkoja/ suuria huiveja, korostettua olkalinjaa ( esim. epoletit ),  laskoksia tai rypytyksiä hihan pyöriöllä , suuria ja leveitä kauluksia, kaksirivinapitus tai kauluskäänteitä sekä leventäviä päänteitä kuten venepääntie. Saat suurennettua yläosaa valitsemalla  väriksi vaaleita ja keskivaaleita värejä sekä kuviollisia ja kohokuvioisia kankaita.scarves-494231_1280

Valitse yläosaan materiaaleiksi keskivahvoja ja vahvoja kankaita, ohuet ja kevyet kankaat sopii kerroksittain käytettynä tai muhkeamman huivin tai näyttävän korun pariksi. Kangas pehmeästi laskeutuvaa, ettei kapea vyötärön linja häviä. Esim. neulokset, pellava, puuvilla, silkki ja villa. Parhaimpia kuvioita kašmir, pilkut, kukat ja vaakasuorat raidat . Valitse kuviot oman koon mukaan. Kaarevat leikkaukset.

Huomioi vaatteiden pituuksissa ettei vaate pääty vartalon leveimpään. Yläosan vaatteiden paras pituus lantion leveimmän kohdan ylä- tai alapuolelle. Jos vaate päättyy lantion leveimmän kohdan yläpuolelle, jalat näyttää pidemmältä.

Pidä alaosa pelkistettynä , tummana tai keskitummana ja selkeälinjaisena, vältä kiiltäviä ja vaaleita kankaita. Alaosaan kevyet ja keskivahvat sekä pehmeät ja hyvin laskeutuvat kankaat. Esim. villakreppi, silkki, jersey sekä vinoonleikatut kankaat.

Hameissa lantiolta hyvin istuva, liian kireä hame hilautuu ylöspäin. Vyötäröllä voi olla pehmeitä laskoksia tai vähän poimutusta, mutta ei kokonaan vyötärön ympäri. Lyhimmät hameet aivan polven ylä- tai alapuolelle. Jos hame pitkä, leveä liehuvahelmainen sopii kauniisti. Myös lyhyemmissä mallissa sopii A- linjainen, levenevähelmainen, esim. kaitalehame tai vinoon leikattu. Pystysauma tai napit keskellä edessä tuo kaventavan vaikutelman.  Kietaisuhame myös hyvä valinta. Kapeat, lyhyemmät hameet sopii parhaiten pidenpien yläosien kanssa, kuten pitkähköjen jakkujen kanssa, jakku voi ylettyä reisien leveimmän kohdan yli jos olet pitkä. Kaarevaa päärynää pukee parhaiten kaksiosaiset asut. Mekoissa vyötäröltä ja takaa muotoiltuja, lantiolta hyvin istuvia, voi olla suorahko tai levenevä helmainen, jossa yläosassa yksityiskohtia. Kietaisumekot sopii myös kauniisti. Kokeile pitkiä maksimekkoja.

Housuissa paras malli, laskokseton etumus, hieman madallettu vyötärölinja, vetoketju sivulla. Vältä näyttäviä taskuja tai kulutuksia. Lahkeissa suosi bootleg- tai suoraa lahjetta. Pitkäjalkainen voi käyttää reilummin leveälahkeisia. Prässi tuo jalkoja kaventavan ja pidentävän vaikutelman.

KULMIKAS PÄÄRYNÄ: On kulmikkaampi versio kaarevasta päärynästä. Hartiat ovat kapeat ja suorat, lantio ja reidet ovat korostuneita ja vyötärö ei erotu niin selkeästi kuin kaarevalla päärynällä johtuen siitä että lantio on reisiin saakka litteä ja melko suora. Levein kohta on reisissä, jonka vuoksi jalat näyttää lyhemmiltä kuin ovatkaan. Vatsa ja takamus ovat litteitä eikä selässä ole notkoa. Kulmikkaalle päärynälle käy pääpiirteittäin samat ohjeet kuin kaarevalle päärynälle eli tasapainottaa vartaloa pienentämällä lantion leveyttä ja leventämällä hartialinja, mutta vartalon kulmikkuudesta ja ryhdikkyydestä johtuen kangasmateriaalit ja kuviot poikkeavat kaarevasta päärynästä.

Valitse materiaaliksi ryhdikkäitä kankaita, kuten gabardiini, pellava, puuvilla, neulokset, jersey sekä satiini. Kuvioista parhaita ruudut, raidat, kalanruotokuviot, abstraktit- ja geometriset kuviot. Pehmeyttä ylävartalon kulmikkuuteen saa pehmeällä kašmir kuviolla. Kauluksista sopii teräväreunaiset, kulmikkaammat, kuten herrainkaulus. Kauluksen käänteet tuo leveyttä yläosaan.

OMENA: Hartiat ja lantiot lähes yhtä leveitä , vyötärö ei erotu; voi olla lähellä rinnanympäryksen kokoa ja selkälinja kaareva. Yleisvaikutelma on täyteläinen. Hartialinja on pyöreä sekä takamus litteähkö.nice-apples-214170_1280

Tavoite on peittää pyöreä keskivartalo ja korostaa vartalon kauniita kohtia.  Kiinnitä huomio kasvoihin asusteilla ja lantion alapuolelle esim. neuletakin epäsymmetrisellä helmalla.

Pukeutumisvinkkejä: Valitse löysiä, laskeutuvia kankaita, mutta vältä liikaa leveyttä. Lantion peittävä yläosa, peitä vyötärö  ja lantio jakulla tai avonaisella paidalla tai neuletakilla. Käytä laskeutuvia tunikoita. Vältä yksityiskohtia vartalon keskikohdalla. Suurehkot huivit kiinnittävät huomion kasvoihin tai käytä pitkänä riippuvaa huivia kaventamaan sekä pidentämään vaikutelmaa. Pidä yläosa pelkistettynä ja selkeälinjaisena, vältä kiiltäviä ja pörröisiä kankaita. Jakuissakin pitkähköt, villatakkityyppiset, A- malliset ovat pukevimpia, voi olla pudotettu vyötärölinja. Valitse kaulukset pehmeä linjaisia, kuten saalikaulus tai kaulukseton v- pääntie. Kokeile myös lyhyempää yläosaa, varsinkin jos olet pituudeltasi lyhyt. Liian pitkä yläosa osa voi lyhyen ihmisen saada näyttämään pyöreämmältä.

Parhaimmat kangasmateriaalit ovat pehmeitä ja hyvin laskeutuvia. Esim. Villakreppi, neulokset, villaneuleet, silkki, pehmeä puuvilla sekä pellava. ( vältä paksua pellavaa ). Kuvioissa parhaimpia kukat, kashmir, pilkut sekä kaarevat kiemurat.

Housuissa ja hameissa käytä joustavaa ja tarpeeksi korkeaa vyötärökaitaletta. Tunikoiden ja pitkähköjen villatakkityyppisten jakkujen kanssa sopii hyvin kapea alaosa. Kapeat housut tai suora hame. Lyhkäinen hame hoikentaa. Käyttäessä kapeaa alaosaa, huomioi yläosa, ettei alaosan kapeus korosta vyötärönseutua. Kapeilla lahkeilla saat huomion siroihin nilkkoihin.shoes-741866_1280

Omena vartaloilla on yleensä sirot nilkat ja ranteet. Nilkkoihin saat huomion kauniilla kengillä ja ranteisiin koruilla. jewellery-96239_1280

Hameissa hyviä malleja myös kietasuhame, kaitalehame tai leveähkö, liehuvahelmainen. Valitse A- linjaisiin hameisiin kevyt, laskeutuva kangas ettei kokonaisuudesta tule raskas ja vältä liikaa leveyttä. Kotelomekko sopii pitkähkön jakun kanssa, jakku kuitenkin lyhyempi kuin mekko. Myös vinoonleikattu materiaali häivyttää keskivartalon täyteläisyyttä, samoin kietaisumekko sopii ja tuo hoikentavan vaikutelman ( huomioi ettei kietaisukohta tule ongelmakohdan eli vatsan korkeimmalle kohdalle ). Kokeile A- linjaisia, hyvin laskeutuvia.