Hyviä uutisia jälleen!


Lupasin muutama viikko takaperin, että ilmoitan virallisen syöpäkontrollin tuloksen kunhan koetulokset ja kuvat on tutkittu. Se ilonpäivä on tänään. Syöpälääkärini soitti ja kertoi kaiken olevan kunnossa, nyt voi taas huokaista helpotuksesta vaikka itse uumoilinkin aiemmin hyvää tulosta. Mutta se uumoilu perustui pelkästään omiin tuntemuksiini.

Nyt pääsimme vaimoni kanssa jo perinteeksi muodostuneelle kahvihetkelle, jonka olemme saaneet viettää kuluneen viiden vuoden aikana aina puolen vuoden välein. Paikka ei kuitenkaan ollut perinteinen kotikaupunkimme kahvila, josta olen aina liittänyt kuvan postaukseni yhteyteen. Munkitkin vaihtuivat tällä kertaa sultsinoiksi, koska olemme viettämässä kesäämme alkuperäisessä kotikunnassamme ja paikallisessa leipomon kahvilassa oli tarjolla munkkien lisäksi harvinaisempia herkkujakin.

Kirjoitan tätä iltakahdeksan jälkeen pukeutuneena pelkkiin shortseihin vaikka siirsin ”konttorini” ilta-auringolta suojaan varjoisaan paikkaan. Seinät eivät ahdista ja katto on korkealla. Ympärilläni on vanhoja agraarikulttuuriin kuuluvia välineitä, joilla ukkini on aikanaan viljellyt nyt jo metsittyneitä peltojaan. Lopetan kirjoitukseni rehellisesti lauseeseen, joka parhaiten kuvaa tämänhetkistä mielentilaani. Tunnen olevani todella onnellinen mies.

 

Tasapainoilua syövän ja elämän kanssa

 

Tänään kauniina kevättalvisena päivänä minulla on onni kertoa, että yksi merkittävä etappi on saavutettu. On kulunut päivälleen viisi vuotta siitä, kun sain tietää sairastavani pienisoluista keuhkosyöpää. Laitoimme ensimmäiseksi tavoitteeksemme ei enempää eikä vähempää, kuin sen että olisin hengissä viiden vuoden kuluttua. Nuo viisi vuotta ovat kasvattaneet meitä siis minua ja vaimoani paljon.

Aloitimme välittömästi kovan luomulääkityksen, joka jatkuu edelleen. Lisäksi sain lääketieteellisen koulukunnan tarjoamat rajut hoidot: sytostaatti eli solumyrkkyhoidot, sädehoidot, sekä keuhkojen alueelle, että koko aivojen alueelle profylaktisesti. Nämä edellä mainitut seikat, sekä onni ja luojan varjelus ovat mahdollistaneet tämän tavoitteen saavuttamisen. Olenhan aiemminkin maininnut, että tunnen olevani luojan lempilapsi sekä onnetarten ottopoika.

Yksi merkittävä seikka, joka on vaikuttanut loistavaan toipumiseeni ovat elämäntapamuutoksemme. Tupakka jäi pois neljänkymmenen vuoden polttamisen jälkeen ja ruokavaliomme muuttui terveellisemmäksi esimerkiksi siten, että tänään käytämme aina pelkästään luomua jos vähänkin on mahdollista. Emme halua elimistöömme kasvinsuojelumyrkkyjä, myös kaikkia eläinperäisiä tuotteita vältämme ruokavaliossamme paitsi kalaa. Punainen liha on täysin pannassa. Toki on myönnettävä rehellisyyden nimissä heti, että kyllä joskus lipsahtaa ruokavalioon makkaraa ja lihaakin, mutta vain poikkeustapauksissa. Ei elämä saa olla liian kuolemanvakavaa ruokienkaan suhteen se lisää vain stressiä.

Toinen merkittävä toipumiseen johtanut seikka elämäntavoissamme tapahtui mentaalipuolella. Lopetimme elämästämme kiireen ja stressin. Tämä oli aika vaativa urakka jo siitäkin syystä, että tulomme romahtivat. Jouduin pienelle työkyvyttömyyseläkkeelle. Siitä huolimatta emme suostuneet stressaantumaan, sillä stressihormoni eli kortisoli on normaalina määrinä hyväksi elimistöllemme jopa välttämätöntä, mutta jos kortisolimäärät ovat jatkuvasti koholla se on suuri syövän riski. Varmaankin yksi syy syöpäsairauksien lisääntymiseen. Kiire kun on nykyään trendikästä. Kiire pitää kehittää päässään jos sitä ei muuten ole.

 

Kituuttelilimme pienillä tuloilla tinkien turhasta, mutta miettimällä tarkkaan siirtojamme emme ole tarvinneet tinkiä mistään tärkeästä. Edellä kerrotun olisin voinut kertoa muutamalla muotisanalla lyhyesti. Meidän lifestylemme sisälsi downshiftausta ja mindfulnessia. Lupasimme itsellemme viiden vuoden toipumisloman sairauteni taltuttamiseksi. Vaimoni on joutunut tekemään töitäkin, mutta hän on sisäistänyt hienosti elämäntapamuutoksemme muilta osin. Toipumislomani loppuu virallisesti viisivuotiskontrolliin, joka ajoittuu huhti- ja toukokuun vaihteeseen, vielä ei täsmällistä aikaa tiedä, koska kutsukirjettä ei ole syöpäsairaalalta vielä tullut.

Mainitsin aloituskappaleessa meidän oppineen paljon kuluneina viitenä vuotena. Jokainen ihminen joutuu kohtaamaan noinkin pitkän ajanjakson aikana niin negatiivisia, kuin positiivisiakin kokemuksia. Tapahtuu läheisten sairastumisia, kuolemiakin mutta myös paranemisia ja syntymiäkin. Elämämme on tasapainoilua elämän ja kuoleman välillä. Olemme saaneet kokea negatiivisia ja positiiviisia tunteita, sekä läheistemme, että vieraampien ihmisten taholta. Näistä kokemuksistamme voit lukea edelleen blogisivumme arkistoista. Sieltä löytyy iloisempia, sekä synkkäsieluisempiakin postauksia. Hyvää kevätsunnuntain jatkoa kaikille. Palataan pian.

Iloisia uutisia vai nahkurin orsilla tapaamista?

Viimeisen vuoden aikana en ole useinkaan päässyt kirjoittamaan blogiimme uusia artikkeleita, vaikka halua ja tarvettakin olisi ollut. Aikani ja energiani on vienyt läheisen ihmisen auttaminen hänen epätoivoisessa taistelussaan ihmisarvoisen vanhuuden puolesta. Tuota tuskaa hänellä on kestänyt kohta päivälleen vuosi. Tuon uskomattoman ajanjakson tulen käymään seikkaperäisesti läpi tällä foorumilla, jossakin osiossa kunhan aikaa siihen järjestyy ja kaikki todistusaineisto on kasassa. Olen kuitenkin joka vuorokausi vastannut lukijoidemme sähköposteihin, jotka sisältävät tärkeän kysymyksen. Ja vastaamme edelleen kysykää rohkeasti, jos vain voimme olla jotenkin avuksi.

Nyt päivän aiheeseen eli syöpäkontrolliin, joka on perinteinen aihe aina puolen vuoden välein. Tämä asia aiheuttaa aina ristiriitaisia tunteita kirjoittaessani siitä. Olen nöyrän kiitollinen saadessani kirjoittaa tämän. Mutta missään tapauksessa tämä ei ole itsestäänselvyys. En halua pahoittaa kenenkään pienisoluiseen keuhkosyöpään menehtyneen ihmisen läheisen mieltä, koska elämä on epäoikeudenmukaista. Miksi minä olen täällä vielä kirjoittelemassa neljän ja puolen vuoden kontrollistani, vaikka suurin osa kanssani samaan aikaan saman diagnoosin saaneista ovat saaneet jälleen pari päivää sitten pyhäinpäivänä kynttilän haudalleen. Joka tapauksessa kohdallani olivat kaikki kokeet, kuvantamiset ja lääkärin suorittamat tutkimukset jälleen erinomaisessa kunnossa. En mahda mitään sille, että tunnen hiukan huonoa omaatuntoa. Ristiriitaista.

Sovimme lääkärini kanssa noin puolen vuoden päähän seuraavan kontrollin. Olenko kirjoittamassa niistä tuloksista teille? Sitä en voi varmasti luvata, mutta mikäli tulokset ovat yhtä loistavat kirjoitan teille mielelläni. Kukaan meistä ei onneksi voi sanoa varmasti, koska se kynä lentää lopullisesti nurkkaan ja tarut on kirjoiteltu. Seuraava kontrolli tulisi olemaan viisivuotiskontrollini.

Matematiikan lait ovat vaikuttaneet koko ajan meidän hengissä selvinneiden määrään. Kuitenkin ensimmäinen faktinen tilasto, eikä mikään ennuste on viiden vuoden kohdalta. Tilasto on seuraava: pienisoluiseen keuhkosyöpään sairastuu suomessa vuosittain noin viisisataa henkilöä ja viiden vuoden kuluttua heistä on elossa alle kaksi prosenttia, eli alle kymmenen henkilöä. Jos minä olen yksi niistä vajaasta kymmenestä palataan iloisesti asiaan. Muussa tapauksessa nahkurin orsilla tavataan.

 

 

 

 

 

Vanhustenviikko 1.10-8.10. 2017

Tällä viikolla vietämme vanhustenviikkoa. Vanhustenpäivä on lokakuun ensimmäinen sunnuntai ja sitä seuraava viikko vanhustenviikko.

Eli oikein hyvää vanhustenpäivää ja vanhustenviikkoa kaikille vanhuksille.rose-1687884_1920

Vanhustenpäivää on vietetty Suomessa jo vuodesta 1954.

Olen saanut jo useina vuosina seurata työn puolesta miten hienoja ohjelmia ym. aktiviteettejä järjestetään vanhuksille vanhustenviikolla ja miten tärkeitä ne ovat useimmille vanhuksille tuoden vaihtelua ja suurta iloa heidän arkeensa.

Tänä vuonna Suomi viettää myös itsenäisyyden 100-vuotis juhlaa ja 100-vuotiaita vanhuksia on onneksi vielä keskuudessamme ja he ovat nähneet monenmoista vaiheita kotimaassamme. Monet vanhukset tykkäävät kertoa vanhoja juttuja ja toivoisin,flag-of-finland-123273_1920 että me nuoremmat jaksaisimme kuunnella heidän tarinoitaan, koska ne ovat heille tärkeitä muistoja ja ehkäpä osasimme arvostaa heidän elämäänsä paremmin. Monelle muistisairaalle vanhukselle vanhat asiat ovat selvänä muistissa ja tuoreemmat ovat unohtuneet.

 

Tämä vuoden teema on Ikäpolvet yhdessä. 

Eri ikäpolvien välinen kanssakäyminen antaa molemmin puolin positiivisuutta ja uusia näkökulmia elämään, sekä monelle vanhukselle elämän iloa varsinkin yksinäisyyden keskelle. Me nuoremmat voimme oppia vanhuksilta ja vanhemmat sukupolvet meiltä nuoremmilta.

grandfather-1413784_1920Usein meidän jokaisen ikäpolven on helpoin ymmärtää oman ikäistemme ajattelua sekä toimintaa. Vanhukset voivat arvostella meitä nuorempia, että heidän nuoruudessaan tehtiin noin ja näin, vaatteet oli kunnolliset sekä kaikki oli paremmin. Ja me nuoret ajattelemme, että taas nuo vanhukset jauhaa samaa vanhaa asiaa ja neuvovat, vaikka eivät tiedä asiasta. Mutta olemalla avoimin mielin, jokaisella ikäpolvella on toisilleen annettavaa positiivisessa mielessä enemmän, vaikka ristiriidoiltakaan ei voi aina välttyä.

Olisikin hyvä, että pienten lasten vanhemmat mahdollistaisivat lasten viettää aikaa myös vanhusten kanssa. Onneksi on jo joitakin palvelukeskuksia, joissa toimii lasten päiväkoti. Elämän ääripäissä olevat ihmiset saavat kanssakäymisen ohessa toisiltaan paljon. Vanhukset saavat elämän iloa katsellessaan lasten riemua, sekä energiaa ja lapset oppivat vanhuksilta heidän elämän varrella oppimaansa elämän viisautta.

Eri ikäpolvien yhdessä oleminen voi olla ulkoilua, askartelua, kahvittelua, juttelua, valokuvien katselua, liikuntaa, tietokoneen opastusta ym. sellaista läheisyyttä, jossa vanhus tuntee itsensä tärkeäksi ja arvokkaaksi. Vanhuksille kosketus on tärkeää.

Minulle tulee mieleen kosketuksesta eräässä palvelutalossa asuva vanha herramies, johon olen tutustunut vuosien varrella. Aina minut nähdessään töissäni hän haluaa halata pitkään ja monta kerta sekä suukottaa poskille monta monituista kertaa. Hän aina sanookin huumorilla, että suutelisi mielellään aivan suulle, mutta hänen ihana vaimonsa voisi loukkaantua. Nuo hetket ovat iloisia hetkiä ja tuovat rempseän naurun molempien huulille ja auringon päivään pimeänäkin päivänä.

Ainakin oma ihana mummoni tykkäsi kahvittelusta vieraiden kanssa siinä määrin, että kun hän joutui valitettavasti viimeisinä vuosinaan asumaan pitkäaikaisen asumispalvelun yksikössä niin hänelle oli tärkeää, kun menimme äitini kanssa käymään, että meillä oli termospullossa kahvit ja tietenkin iso kahvileipä viemisenä.morning-dessert-1263376_1920

Hänen silmänsä loistivat ilosta ja hän, joka ei normaalisti tykännyt kahvista niin se tilaisuus oli hänelle niin tärkeä, että hän joi useamman kupin kahvia.

 

Jokainen voisimme mennä itseemme ja miettiä elämän kultaista sääntöä ” kohtele muita niin kuin tahdot itseäsi kohdeltavan”.clock-1274699_1920

Monen ikääntyvän arki on yksinäistä ja päivät kuluvat ” aikaa tappaen ” ikkunasta ulos katsellen, kotona istuskellen tai huonompikuntoisten vanhusten sängyssä maaten ja laipiota katsellen. Meidän jokaisen kohdalle voi tulla sama kohtalo eli tulee avuton ja hauras vanhuus. Miten sinä haluaisit muiden kohtelevan sinua, riittäisikö sinulle se, että nuoret sukulaiset vain soittaisivat joskus ja silloinkin kertoakseen hätäisesti pelkästään omista kiireistään välittämättä edes kysyä, kuinka sinä voit?

Silloin se oman ikäisten sekä nuorempien seura olisi tärkeää. Valitettavasti me angel-2331377_1920nuoremmat koemme oman elämämme joskus niin tärkeäksi ettei siihen sovi vanhemman ikäpolven seura, vaikka sinä voisit olla sen hetken vanhuksen arkienkeli.

Muistetaan vanhuksiamme nyt vanhustenviikolla tuplaten, annetaan aurinkoa heidän päiväänsä ja ilostutetaan heitä, sekä muistetaan heitä vanhustenviikon jälkeenkin. Vietetään aikaa eri Ikäpolvet yhdessä.

 

Syyskuun lopun tunnelmia

Mukavaa syysiltaa kotikaupungistamme.

Tulimme kotiin, koska puolisollani oli tänään hoitajan vastaanotto terveyskeskuksella ja jatkoa seuraa huomenna lääkärin vastaanotolla.

Vastaanoton syy on vuosikontrolli ja nyt muutaman päivän ajan on pitänyt mitata verensokeria ja verenpainetta. Puolisollani on jo useita vuosia ollut lääkitys ” elintaso” sairauksiin. Verenpainelääkitys on ollut tauolla aika kauan, koska verenpaine laski liian alas lääkityksellä. No, nyt tämän puolen vuoden univelan, väsymyksen ja stressin yhteisvaikutuksesta verenpaine on koholla ja yläpaine huitelee välillä lähes 170 ja alapainekin lähellä 100.  Korkea verenpaine on iso riski terveyden kannalta ja edesauttaa monia sairauksia, varsinkin, kun puolisoni sairastaa 2 tyypin diabetesta, joten toivottavasti paineet saataisiin nopeasti normaalitasolle.

Täytyy taas kiitellä oman alueemme terveydenhoitopalvelua, koska puolisoni sai jo huomiselle päivälle lääkärin ajan käytyään ensin mukavan sairaanhoitajan luona. Suurin toive verenpaineen alenemisen lisäksi on, että hän saisi lääkkeet neuropatiaan.

Mietimmekin ja keskustelimme miten saisi kokonaisvaltaisen mielenrauhan kaikesta myllerryksestä huolimatta, kun huomasimme verenpaineen olevan koholla. Minähän tein Uudenvuodenlupauksena sen, että järjestän mielenrauhaa ja rauhoittumista enemmän itselleni. No, mönkään on osittain mennyt ja täytynee tehdä uusi lupaus tulevalle vuodelle.

earth-2611137_1920Tuo onkin sellainen juttu, että helpommin sanottu kuin tehty ainakin omalla kohdallani. Toki välillä mielen tyhjennys onnistuu oikein hyvinkin, mutta joskus jo muutaman minuutin rauhoittumisen jälkeen pyrkii ” sata asiaa” mieleen, joita ratkon mielessäni.

Seesteisellä ololla en pyri sellaiseen teennäiseen onnellisuuden tilaan vaan ajattelen aina, että myös huonot ja vaikeat asiat on käsiteltävä ja ratkaistava. Mielen pitäminen valoisana ja positiivisena auttaa kulkemaan aina vaikeidenkin asioiden yli helpommin. Mutta enää en ota stressiä siitä, että olon pitäisi olla positiivinen vaan puolison sairastuttua opettelin, että joku päivä saattaa olla mielellisesti hyvinkin negatiivinen ja tuntuu suossa tarpomiselta, mutta tuollaisetkin päivät täytyy käydä läpi ja miettiä mistä johtuu, sekä miten pääsen tuosta suosta pois. Ja asiathan selviävät yleensä keskustelemalla. Siskoni tytär sanookin aina minulle, että sinä mietit asiat niin syvällisesti.

Keskustelusta puheen ollen keskustelemme paljon puolisoni kanssa ja se on tärkeää, mutta muuten hänellä ei ole valitettavasti tällä hetkellä muita luotettavia keskustelukavereita hänen parhaan kaverinsa nukuttua ikiuneen reilu kymmenen vuotta sitten. Siksipä olikin ihana juttu puolisonikin mielestä, kun kesällä meidän syntyselkosilta lähtöisin oleva nuori nainen, vaikkakin hän asuu jo Keski- Suomessa oli käymässä puolisoni äidin luona ja mummon mentyä nukkumaan puolisoni oli saanut jutella hänen kanssaan pitkät tovit syvällisiäkin asioita.

Sitten anteeksi anto, sitä olen miettinyt tässä tilanteessamme usein ja myös puolisoni sairastuttua.  Usein ihmisten  ratkaisuja tai käyttäytymistä ei voi hyväksyä, mutta anteeksi antaminen helpottaa itseämme eteenpäin menemisessä. Tuosta kyseisestä asiasta keskustelin ja keskustellaan usein  puolisoni äidin kanssa, kun hänellä on oikein vaikeaa ja valamme uskoa, että hän on dependent-441407_1920edelleen arvokas ihminen. Ja hän sanookin usein, että tuntee itsensä arvokkaaksi ja ihmisarvoiseksi, kun olemme hänen luonaan ja annamme hänelle aikaamme. Työni puolesta olen saanut jutella ja olla vanhusten kanssa yli kymmenen vuotta ja toivon, että osaisimme arvostaa vanhuksia ja käydä kuuntelemassa sekä pitämässä heitä kädestä. Vanhoissa asuu viisaus.

old-age-957492_1920

Pari viikkoa  sitten kävimme taas siskoni kanssa kehitysvammaisen enomme luona tukitalolla. Ja siellä tuli mieleeni, että voi, kun osasimme olla yhtä avoimia ja suvaitsevia toisia kohtaan, kuin tukitalon asukkaat. Heillä ei ole jännitettä koskettaa vieraampaakaan ihmistä. Heiltäkin meillä olisi opittavaa ja pidänkin hyvin tärkeänä, että enomme tietää, että hän on meille tärkeä ja rakas. Olen onnellinen, että olen saanut pienestä pitäen kasvaa nähden häntä usein.

Nyt olemme kuitenkin kotona ja meinaan totaalisesti ” laittaa aivot narikkaan” ja katsoin tänään jopa mustavalkoisen suomalaisen elokuvan sekä lenkkeilin kaksi kertaa.  Lenkkeily on miellyttävää mielenrauhaa ja minulle ei ole väliä olenko 20170922_122711_resized luonnon keskellä vai kaupungissa, koska kaupungistakin löytää paljon kauneutta. Mutta se on todettava, että kovin stressaantuneena ei mikään voita aivan hiljaista metsää, varsinkin kuivaa kangasta, jossa on puita ja jäkäliä. Mutta en yleensä lähde vastakkain asettelemaan maaseutua ja kaupunkia, koska vietämme molemmissa aikaa ja molemmissa on hyvät ja huonot puolensa.20170901_144234_resized

Ruokavalion olemme pyrkineet pitämään mahdollisimman terveellisenä ja raakaravinnon pääasiassa ruoassamme, mutta nyt, kun olemme käyneet puolisoni äidin luona sairaalassa ja vuodeoastolla niin nälän yllättäessä tulee syötyä ”mättöä” ja monessa suolapitoisuuskin on verrattain korkea, samoin rasvanlaatu ei ole paras mahdollinen. Nyt teimmekin päätöksen, että otamme omat eväät mukana.  Puolisoni triglyt oli labra- arvoissa sen verran koholla, että ruokavalion lipsuminen ei ole ollut hyvä juttu. Samoin jos neuropatiaan saisi hyvän lääkityksen niin liikkuminen olisi mahdollista mikä vaikuttasi positiivisesti sairauksien hoidossa. Minähän olen sellainen liikunnan puolestapuhuja.

Liikunnaniloa sain seurata viikonloppuna, kun olin seuraamassa tätitettävän jalkapalloturnauksia ja samalla sain viettää aikaa tätitettävien kanssa mukaan lukien heidän pieni karvainen iltatähti. Ihana seurata lasten välitöntä iloa ja joukkueen hyvää henkeä.  Täytyy sanoa, että kyllä heillä on kokoonsa nähden todella hyvä kunto, kun päivän aikana oli viisi peliä ja pelin into säilyi loppuun asti ja taisipa suurimmalle osalle pienistä pelaajista jäädä energiaa vielä jäljellekin.

SuppilotOlemme harrastaneet myös hyötyliikuntaa ja ehtineet kerätä jo puolukoita sekä suurta herkkuamme suppilovahveroa. Suppilovahverohan on mukava kerättävä ja terveellinen lisä ruokavalioon. Muutenkin hyvin monipuolinen raaka-aine ruoan laitossa, sopii hyvin keittoihin, kastikkeisiin, pataruokiin, piirakoihin, salaatteihin ym. Sieniä olisikin hyvä lisätä ruokavalioon ja sieni itsessään on kevyttä herkkua.

Tänä aamuna puolukka pääsi aamusmoothieen.

Smoothieen tuli: 2 dl puolukoita, 2 dl aroniaa, 6 kpl taateleita, ½ avocado, 1 iso lehtikaalin lehti sekä   ½ dl herneproteiinia. Nesteen määrää en mitannut 20170927_212948_resizedtarkkaan, koska tein tällä kertaa paksumpaa ja lisäsin hitaasti nestettä blenderin käydessä. Herneproteiinirouhella saan hyvin nostettua proteiinin osuutta smoothiessa.

Herneproteiinirouhetta voi käyttää sellaisenaan, mutta taipuu vallan hyvin Herneproteiinilämpimiin ruokiin esim. kasvispihveihin, leivontaan, pataruokiin, kastikkeisiin ym.  Sekaruokavalion käyttäjätkin voisivat kokeilla tätä kasvisproteiinin lähdettä. Muutaman kerran viikossa pidetty kasvispäivä olisi jo ekologinen teko ja eettinen eläimiä ajatellen.

Lisäksi ripottelin smoothien päälle kuivattua nokkosensiemen rouhetta. Villiyrteistä nokkonen on kyllä todellinen tehopakkaus. Nokkosta onkin käytetty rohdoksena kautta aikojen moniin erilaisiin vaivoihin. Siemenethän ovat kasveissa ravinteikkain osa. Siemeniä en raaski käyttää muuten kuin sellaisenaan raakana smoothiessa. Lämpimiin ruokiin en ole lisännyt, vaikka ne sopisivat hyvin myös niihin.Nokkosen siemenet

Nokkoset kuivasin saunassa hyvin miedolla lämmöllä ja sitten irrottelin siemenet astiaan. Lopuksi painelin siemenet sihdin läpi hyvin varovasti hankaamalla morttelin nuijalla. Yrttien ja sienien kuivatuksessa onkin tärkeää, että niistä tulee todella kuivia muuten ne alkavat homehtumaan aika nopeasti.

20170927_093412_resized_1Lisäksi paistoin luomu kananmunia sekä lehtikaalia lisukkeeksi. Lehtikaali on kyllä tosi hyvää, kun pyöräyttää pannussa öljyssä ja lisää hieman mustapippuria ja halutessa suolaa. Lehtikaalia käytämme wokeissa, smoothiessa, sellaisenaan paistettuna ym. Lisäksi ripottelin päälle herneproteiinirouhetta.

Tällä hetkellä saunanlauteilla miedolla lämmöllä kuivuu voikukan juuria. Voikukan juuria voi kerätä aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, mutta ravinnon määrä on parhaimmillaan syksyllä, kun lehdet ovat lakastuneet. Voikukan juuria on helppo kerätä, kun kaivaa lapiolla vain tarpeeksi syvältä20170927_215715_resized_1 juuren ympäriltä, että saa koko juuren. Sen jälkeen pesin hyvin juuret ja kuivasin pyyhkeellä. Kuivatuista juurista jauhan osan tehosekoittimessa ja osan jätän isommiksi paloiksi ja säilön kaikki talveksi tummaan lasipurkkiin.

Voikukan juuria on pula-aikana käytetty kuivattuna jopa kahvinkorvikkeena. Siitä voi mm. keittää terveellistä teetä, käyttää ruokien lisukkeena, leipomisessa ja tietenkin paahtaa juuria ja tehdä kuten pula-aikana ilmaista kahvia eli kahvin korviketta.

Kuten olen aiemmissa postauksissa kertonut niin aloimme käyttämään voikukan juuria, kun löysimme netistä erittäin mielenkiintoisia ja positiivisia artikkeleita voikukan juurien käytöstä syövän hoidossa.

Loppu muistuksena, että voikukan juurien keräys ei kuulu jokamiehenoikeuksiin vaan vaatii maanomistajan luvan.20170918_104650_resized

 

 

 

 

Tapahtumarikas kesä takana päin

Hei vaan kaikille lukijoillemme ja kaunista syksyn alkua!
Runsaasti on taas tapahtunut parin kuukauden aikana meille ja puolisoni äidille. Paljon hyvää ja positiivista, mutta paljon myös negatiivista.
HaaparouskutTämä kesä oli antoisa meille innokkaille marjastajille ja sienestäjille, koska ainakin täällä syntyselkosillani metsien marja-, sekä sienisato on runsas ja kangasrouskujakin olemme saaneet jo monta sankollista.Sienten lähikuva Ja sienikausihan jatkuu vielä, joten ehdimme vielä säilöä talveksi ja herkutella heti kerättyä.
Herukoita tuli pihapensaisiin paljon samoin sain kerättyä mustikkaa, vadelmaa ja lakkaa.

Mustikat pienoiskuva

Varsinkin lakkasato oli tänä vuonna todella runsas ja moneen vuoteen kävin ensimmäistä kertaa lakkasuolla.Lakka

Marjoista kerään vielä aroniaa, puolukoita ja variksenmarjoja. Pihlajanmarjojakin keräsin tänä vuonna hieman pakkaseen. Meillä ei itsellämme ole aroniaa, mutta saimme jo tädin perheeltä pakastimesta edellisvuoden marjoja sekä mehua ja ystäväni lupasi, että voin heidän pihastaan käydä poimimassa.
marja-aroniaAroniahan on tosi terveellinen marja, jota kannattaisi käyttää terveyttä edistävänä raaka-aineena. Aroniaa on käytetty ” muualla maailmassa” jo vuosikymmeniä lääkemarjana. Kaiken lisäksi se on runsassatoinen ja nopea kerättävä. Aronian maku ei mielestäni ole kovinkaan miellyttävä, mutta, kun menen usein ruoka-asioissa terveys edellä niin aronia uppoaa hyvin smoothien sekaan. Aroniasta löytyykin netistä paljon tietoa, joissa on lueteltu terveysvaikutuksista.

Samoin kaunis syksyisen värinen pihlajanmarja on nopea, sekä helppo kerättävä. Pirteän makuinen marja on ilmaista terveysruokaa. Pihlajanmarja sisältää runsaasti mm. C-vitamiinia. Jos marjan kirpeys irvistyttää niin maku miedontuu ensimmäisten yöpakkasten jälkeen.Pihlajanmarja
Itse tykkään käyttää marjat sellaisenaan smoothiessa ja tuorepuuroissa, mutta pihlajanmarjakin sopii hyvin esim. hyytelöihin ja mehuihin. Ja saat ihania makuja yhdistelemällä pihlajanmarjaa toisten marjojen tai omenien kanssa. Samoin aroniasta saa muihinkin marjoihin yhdistämällä maukasta hilloa, hyytelöä ja mehua.

 
Mehusta puheenollen tein tänä vuonna horsman kukista juomaa. Pihaniityillä kasvaa valtavasti horsmaa, joten kukkia oli helppo kerätä. Juomasta tuli upean väristä ja juomassa maistuu syksy. Makua ei voi edes tarkemmin eritellä, koska mausta tulee niin voimakkaasti mieleen syksy. Vaihtelin kukkien ja veden suhdetta, että toisista satseista tuli voimakkaamman makuisia ja osasta miedompia. Miellyttävin maku tuli suhteella, jossa kukkia oli 1 litra ja vettä 2 litraa. Sitruunahappoa tuli 1 tl.Horsman mehu

Kokeilin myös niin, että kukkia oli 1 litra ja vettä 1 litra. Maku oli sen verran voimakas, että laimensin ennen käyttöä vedellä tai herukkamehulla, mutta väri oli upean pinkkiä. Miedon ja lempeän makuista sain sellaisella suhteella, että kukkia 1 litra ja vettä 3 litraa.

Juomahan on hyvin helppo tehdä. Vesi keitetään kiehuvaksi. Kukat kannattaa puhdistaa tarkkaan niin, että mehuun menee vain kukka osa. Lisäksi huuhtelin kukat hyvin ettei ötököitä mene mukaan. Yhden erän tein huolettomammin ja juomaan meni myös horsman vihreitä osia, jolloin juoma oli melkoista ” katkeroa”. Eli maku muuttuu kitkeräksi.

Kun vesi on kiehuvaa, kukat laitetaan esim. kattilaan sekä sitruunahappo ja kiehuva vesi kaadetaan päälle. Juoman annoin tekeytyä yleensä muutaman tunnin ja olipa yksi satsi yön ylikin. Lopuksi siivilöin juoman ja pullotin. Sokeria en lisännyt ollenkaan.

Villiyrttejäkin saimme kerättyä runsaasti.
Nokkosen siemeniäTalven varalle on nokkosta ja nokkosensiemeniä, horsmaa, horsman- ja puna-apilankukkaa, poimulehtiä sekä koivun;- voikukan- ja viinimarjojen lehtiä sekä kuusenkerkkiä.

Tämän kuun keräyksessä vielä voikukan juuret.
Voikukan juurta aloimme käyttämään, kun löysin netistä useamman artikkelin voikukanjuuresta syövän hoidossa. Olen ottanut miehen syövän laadun ja uusiutumisriskin tietäen käyttöön periaatteen, että kaikki keinot käyttöön. Pelataan upporikasta ja rutiköyhää niin kauan kuin se on mahdollista.

Puolisoni äidin tilanne on elänyt aikalailla ja välillä tuntuu, että voiko tämä olla tottakaan.

Tätä tilannetta seuranneena ja tätä tilannetta eläneenä olen miettinyt usein tätä kysymystä:

Mikä meitä ihmisiä vaivaa? Ja mitä me ajattelemme? Miten me näemme läheisemme?

Hän on taas sairaalassa. Suntti leikkaus onnistui hyvin, mutta sairaalassa ollessa hänen lonkkansa murtui. Lonkan paraneminen on tehnyt aaltoliikettä ja liikkuminen on ollut vaivalloista. Nyt viikonloppuna hän kaatui, mutta kaatuminen johtui siitä, että proteesi luiskahti paikaltaan. Sairaalassa laittoivat sen paikoilleen nukutuksessa 2 kertaa, mutta proteesi luiskahti aina yön aikana petissä ollessa pois. Ja on sanomattakin selvää kuinka kivulias se lonkka oli.

Tänään aamulla on tehty uusi operaatio lonkkaan ja mummo on jo päässyt osastolle. Toivomme, että tällä kertaa kaikki menisi hyvin.

TunneliOlemme itsekin niin kauhean väsyneitä, tuntuu ettei hirveästi näy valoa tunnelin päässä. Viimeksi, kun hän oli sairaalakierroksella 3 viikkoa tuli auton mittariin kilometrejä lähes 4300 km, koska joka päivä piti käydä katsomassa, koska hän ei muista tilannetta ja on aivan hädissään. Ja juuri tuon hätäilyn takia rauhoittavien lääkkeiden määrä on melkoinen ja siitäkin huolimatta, kun hän ei yöllä ymmärrä missä on hän on tippunut sairaalassa/ vuodeosastolla sängystä useita kertoja. Ja muutaman kerran, kun pääsimme vasta iltapäivällä niin hän soitti jo, että hän ei ymmärrä ollenkaan missä hän on ja mitä hänelle tehdään.

Sanoinkin miehelleni, että en koskaan unohda tilannetta, kun hänet oli siirretty vuodeosastolta sairaalaan emmekä heti joutuneet hänelle selvittämään tilannetta. Häneltä oli yritetty ottaa useita kertoja huonolla menestyksellä selkäydinnäytettä ja hänellä oli lonkka jo silloin murtuneena, jota kukaan ei huomannut. Tuska oli ollut valtava, kun häntä oli väännelty. Mennessäni hänen sänkynsä luon hän oli itkemässä yksin sängyllä, kuin pieni lapsi ja nähdessäni minut hän tarttui kaulaan ja vaatteisiin itkien ettei hän ymmärrä mitä tapahtuu ja älkää jättäkö minua. Tätä kirjoittaessanikin minua alkaa itkettämään. Voin sanoa, että kuka tahansa joka olisi joutunut siihen tilanteeseen ja nähnyt tilanteen ymmärtäisi miten ahdistavaa ja pelottavaa muistisairaan ihmisen on olla vieraassa ympäristössä. Vaikka he eivät muista sitä jälkeenpäin niin silloin se tilanne on mahdottoman pelottava. Hoitajia en syytä, koska he tekevät parhaansa mitä kiireessään ehtivät, mutta mielestäni sukulaisten tehtävä on olla läheisen henkisenä tukena.Kädet

Näitä tilanteita oli useita ja nyt taas katsellaan mitä tulemaan pitää.

Kotona mummo ehti olla tosiaan noin reilun viikon ennen tuota proteesin pois luiskahtamista. Viikko oli todella raskas, koska hän odotti koko viikon vieraita käymään niin kuin sairaalassakin ja varsinkin hän ajatteli, että kun hän kotiutuu niin vieraita käy.  Muutama päivä oli niin vaikea, että rauhoittavia lääkkeitä piti antaa ylimääräisiäkin.  Siitäkin huolimatta mummon mieli oli masentunut ja katkeruus voimakasta. Lääkkeet sekoittivat hänen mieltään ja toimintaansa, että petivaatteiden pesun kanssa oli sellaista show:ta, että otin ne kaupunkikotiin mukaan ja pesin niitä siellä. Juteltuani useaan otteeseen hänen kanssaan niin katkeruuden ja mielipahan syytkin selvisivät ja ymmärrän täysin hänen ajatuksiaan. Viikon raskautta lisäsi se, että polveni särkyi ja on edelleen todella kipeä.  Autossa matkustaminenkin on aika haastavaa ja sitähän tässä taas tulee.

Teimmekin niin, että, kun hän viimeksi kotiutui hänen luonaan käy hoitaja kaksi kertaa viikossa, jolloin se katkaisee hänen viikkoaan ja hän tuntee itsensä ihmisarvoiseksi. Lisäksi meille oli aivan ihana tervetullut ehdotus, kun eräs suvun ulkopuolinen rouva tarjoutui meille avuksi. Voi miten ihanalta kuulostikaan väsyneenä ja hermostuneena ystävällisen rouvan avun tarjous. Hän ymmärsi kokonaistilanteen ja vaikka hänellä on itselläänkin kiireitä niin hän halusi auttaa. Arvostan todella paljon tämän mukavan rouvan arvomaailmaa.

” Hyväntahtoisuuden tunnistaa siitä, että toiselle menevä hyvä ei ole enää itseltä pois. Ympärillä ei ole enää kilpailijoita vaan kanssaihmisiä.”

Tommy Hellstenin kirjasta: Löydät, kun lakkaat etsimästä.

Sovimme niin, että jos meillä on menoa ym. niin voimme mummon viedä hänelle muutamaksi tunniksi.

Toinen positiivinen asia, jonka huomasimme oli, että tähän kylälle, jossa puolison äiti asuu on pirtsakka ja mukava nuori nainen perustanut yrityksen, joka tarjoaa monenlaisia palveluja ( ryhmäliikuntaa ym. ) ja yksi niistä oli ikäihmisten palvelut heidän kotonaan. Puolisoni aikoikin  mummon kotiuduttua kysyä millaisia palveluja hänellä olisi tarjota.

Näillä ajatuksilla porskutellaan eteenpäin. Haluan taas lopuksi kiittää teitä kaikkia, joilta olemme saaneet runsaasti yhteydenottoja. Mukavaa ja voimaannuttavaa on ollut kanssanne jakaa ajatuksia.Vesipisara 2

Kesä etenee

JuhannuskokkoTaas on hurahtanut aikaa viime kirjoituksestani. Kesä on kauneimmillaan ja Juhannus vietetty.

Päivät on menneet nopeasti ja olen myös ommellut paljon työn puitteissa.

Lisäänkin jatkossa blogiimme uuden katergorian käsitöistä. Minähän olen koulutukseltani mallipukineidenvalmistaja/pukeutumisneuvoja, mutta välillä oli pitkiä aikoja etten ommellut juuri ollenkaan, mutta tein silloin vastaavasti pukeutumisneuvojan hommia. Pukeutumiseuvojan ajoilta minulle jäi paljon mukavia ystäviä ja osan kanssa heistä viestittelemme edelleen välillä.

Omalla kohdallani pukeutumisesta tuli helppoa, kun unohdin kuumimmat muotivirtaukset ja aloin pukeutumaan niihin väreihin, jotka korostaa omia värejäni sekä niihin vaatemalleihin, jotka ovat sopivia vartalonmuotooni. JaKorkokenkä punainen tietysti vaatteissa täytyy myös viihtyä. 10 cm korot ovat vaihtuneet matalakantaisiin kenkiin. Korot kuuluvat nykyään vain juhlatyyliini. Korkokenkä ajoilta minulla on muistona lähes tunnoton ukkovarvas. Päivät kaupassa töissä ollessani, kun korkeissa koroissa seisoin niin voin sanoa, että nyt tekisin toisin.

Olin käymässä kotona postit katsomassa sekä” hermolomalla” ja nautiskelin myös kovassa tuulessa kauniista kotikaupunkimme satamasta. Ihmisiäkin oli mukavasti liikkeellä.

Nautin toki paljon kesällä myös maalla olosta ja ulkona touhuamisesta.

Vanhan pyörän rengas

Puolisoni oli niin kultainen, että suositteli edellä mainittua ”hermolomaa” minulle. Mielenrauhani ei ole aina pysynyt kohdillaan viime aikoina ja ehkäpä parempi etten kirjoittanut aiemmin. Olisi varmaan tullut painokelvotonta tekstiä ja eipähän tule ketään loukanneeksi, kun ei kirjoita tunnekuohussa.

Tunnekuohuja tekee myös epävarmuus puolisoni äidin hoidosta jatkossa, kun siihen on tullut valitettavasti paljonkin mutkia matkaan, mutta toivottavasti kaikki menisi niin kuin alun perin oli suunnitelma. Mutta tilanteet muuttuu ja sen mukaan on valitettavasti mentävä.

Odottavan aika on pitkä ja niin puolisoni äidilläkin, kun hän välillä muistaa syksyllä tulevan operaation. Ehkäpä on armollista ettei hän muista kuin välillä operaation, joten hän ei jännitä koko aikaa. Arkea katkaisi kuitenkin yllättäen ja mukavasti viime viikonloppuna ystävämme vierailu puolisoni äidin luona . Hän oli myös käymässä syntyselkosillaan ja vieraili samalla ”mummon” luona. Mummo sanoi moneen kertaan jälkeen päin kasvot onnellisena, että oli aivan ihana ihminen ja piristävä vierailu. Kuluneella viikolla oli mummoa piristänyt myös hänen veljen vaimon vierailu vanhojen valokuvien kanssa.

Olen huushollannut monta kuukautta kolmea huushollia päätöiden lisäksi ja siksikin blogin kirjoitus on jäänyt vähälle.  Siis meidän koteja sekä puolisoni äidin. Pari viikkoa sitten iski totaalinen turnausväsymys ja tuli rytmihäiriöitä muutamaksi päiväksi . Viime viikon vapaapäivillä olo oli huono ja olin kirjaimellisesti kuin tapettu mato. Olen ihmetellyt kipeitä, ratisevia, kuumottavia ja turpoavia polviani ( mikä on yksi syy hermostuttavaan olooni ) ja syykin selvisi, kun lääkärini soitti kuvista. Molemmissa polvissa kulumaa, Nivelrikkotoisessa enemmän. Ensimmäinen kysymykseni oli ” Apua, saanko liikkua jatkossa normaalisti?” Ja lääkäri totesi, että kyllä saa, kun varon rajua hyppimistä, koska se voi kipeyttää entisestään polvia. Hieno juttu, minulle ulkoilu on ihan henkireikä arjessa, joka tuo energiaa.

Herttainen ja mukava lääkäri lohdutti, että menee 5- 10-vuotta ennen kuin tarvitsee harkita ”uusien ” nivelien vaihtoa.

Joten, olisin kiitollinen jos saisin kohtalotovereiltani viestiä miten olette pärjänneet kulumien kanssa ja kuinka pian on kohdallenne tullut ”uusien osien vaihto”. Ja millaista liikuntaa harrastatte. Kiitos jo ennakkoon.

Olen kiitollinen ja positiivisella mielellä, että syy selvisi polvien ongelmiin ja tällä tiedolla porskutellaan eteenpäin. Yritän elää tällä ohjeella, jonka kerran luin kirjasta: ” Onnellisen elämän  perusedellytys on mielen ja sydämen tasapaino ”.

Ja heti tähän jatkoksi kirjoitan ennen kuin kukaan ehtii mielessään ajatella, että ” eikö se ukko auta ollenkaan huusholli töissä ” niin korjaan, että auttaa. Mutta en halua vaivata puolisoani paljon, koska hänen neuropatia on monta kertaa pahempi kuin minun polveni. Jos hän touhuaa paljon niin yöt saa kihnuttaa jalkoja, kun särky on kova.

Lueskelin illalla mielenkiintoista kirjaa ja silmääni sattui tämä teksi:

”Kun annat kaikkesi, hämmästyt huomatessasi, kuinka äkkiä saat takaisin samalla  mitalla”.

Olen juuri samaa mieltä, kun tekee muille hyvää myös eläimille. Ilmestyy omaankin elämääsi kaikkea hyvää. Ne pienetkin hyvät asiat täytyy vain huomata. Sama toimii toki toisinkin päin. Eilenkin minulle tapahtui pitkä rivi hyviä asioita ja uskon, että tänäänkin.

Monet ovat varmaankin kirjoituksissani huomanneet, että siskoni lapset ovat minulle kaikki kaikessa, kun minulla ei ole omia lapsia. Mutta se on siis oma tietoinen valinta tämä lapsettomuuteni. Välillä töissäkin joudun sanomaan ettei tarvitse sääliä lapsettomuuttani, kun ihmiset kysyy lapsistani ja kerron, että ei ole niin saan säälivän vastauksen, että voi kyllä sinä ehdit vielä tai voi, kun kaikille ei lapsia suoda. Ymmärrän jos sellainen henkilö, joka haluaa lapsia niin on suuri suru jos hänelle ei suoda lapsia. Siskoni lapset tuovat suuresti iloa ja nyt on taas uusi ihana positiivinen asia elämässäni, kun siskoni perheeseen muutti karvainen vauva.

Chi hauvaMinä olen jo aivan höperönä. Toissapäivänä se tapahtui eli näin pikkuisen ja itseni tuntien tiesin, kun näen pikkuisen unohdan normaali puheen ja alkaa se mieheni kauhistelemani valtava lässytys. Puhuttelin jo itseäni tädiksi, suukottelin valtavasti pikkuista  ja kävin lemmikkkieläinkaupasta pientä viemistä hakemassa. Kukapa voisi vastustaakaan ihanien pikku töppösten töpinää. Tämä karvainen vauva on siis koiranpentu. Ja on aivan ihana rakkaus pakkaus. Pienen koiran sydän täynnä rakkautta ja elämän iloa. Puolisoni sanoikin, että se on siskoni perheen iltatähti.

Nokkossanko (2)Ruokavaliossa olemme noudattaneet terveellistä linjaa. Ja pakastimessa on jo runsaasti villiyrttejä sekä tietenkin lisäksi kuivattuna tummissa lasipurkeissa. Nokkostakin olemme keränneet monta sankollista. Puolisoni on niittänyt jo horsmia, että uusien versojen noustessa saan taas pakastaa. Olen myös idättänyt ja versottanut. Tällä hetkellä on kasvamassaohran jyvät vehnän- ja ohran oraita sekä lehtikaalin versoja. Idätyksessä on hirssiä, ohraa ja vehnää. Idut ovat helppoja ja terveellisiä raaka-aineita, kun vain muistaa hyvän hygienian. Iduilla ja versoilla saat runsaasti lisää terveellisiä ravintoaineita ruokavalioosi. Esim. kauniin vihreä ja super terveellinen orasmehu  on piristävä aamun aloitus.

oraat

Tämä kylmän keiton tein eräänä aamuna aamupalalle johon käytin idätettyä ohraa.

Tomaatti valorakettiKeittoon tuli 2 kpl/  500g  purkkia paseerattua tomaattia ( luomu ja maku naturell ), 1 purkki luomu kidneypapuja, 4 valkosipulin kynttä, 1 ½dl idätettyjä ohranjyviä, hieman suolaa ja mustapippuria sekä oliiviöljyä. Maku oli todella hyvä. Lisäsin hieman vettä, jolloin koostumus ei ollut kovin paksua vaan juotavaa. Matkaevääksikin oikein sopiva. Soseutin kuohkeaksi sauvasekoittimella.

Tomaatti on herkullista tuoreenakin, mutta tomaatin lykopeeni imeytyy parhaiten kypsennetystä tomaattituotteesta kuten tomaattikastikkeita. Lisään yleensä myös öljyä, koska olen lukenut, että rasva tehostaa lykopeenin imeytymistä.Nokkonen ja voikukka

Samalle päivälle tein iltapalalle muunneltua ohrarieskaa. Ohrarieskaan tuli 1 litra vettä, ohrajauhoja, suolaa sekä vitamiinipitoista nokkosta reilusti yksi kourallinen sekä väriä antamaan voikukan kukkia puoli kourallista.

Nokkonen ja voikukka silputtuna

rieska

Rieska oli uunissa 200 asteessa, mutta valitettavasti en muistanut kellosta katsoa aikaa, kun kokeilin tikulla rieskan kypsyyttä. Korjauksena, että tämä oli paksua ohrarieskaa eikä niitä ohutta. Ne ovat myös tosi namia ja paistan niitäkin välillä. Rieskat ovat kyllä suurta herkkuani. Voikukan-; sekä horsman kukat ovat ihania koristeita ja antavat väriä ruokiin. Niitäkin kuivatan talven varalle.

Ruoaksi tein pannulla tofusta, horsmista, kesäkurpitsasta ja suppilovahveroista pöperöä. Tofun ja horsmat laitoin muutamaa tuntia ennen Tofu marinoitumassamarinoitumaan. Marinaadikastikkeeseen tuli oliiviöljyä, mustapippuria, suolaa, 2 valkosipulinkynttä, hieman hunajaa ja hapanimelä kastiketta sekä punaviini etikkaa. Tarkkoja määriä en mitannut, koska tein oman maun mukaan eli mikä miellytti makunystyröitäni.

Lopuksi paistoin kaikki raaka- aineet pannulla. Lautaselle ruon päälle laitoin lisävitamiineja antamaan idätettyjä linssejä.

Suppilovahvero lautasella

Valmis annos

Nautitaan nyt ihanista tuoreista kasviksista. Ja odotellaan innolla tulevaa marja kautta. Eikä myöskään unohdeta villiyrttejä, jotka ovat ilmaista ruokaa ja vieläpä terveellisiä.

 

 

 

 

Moi pitkästä aikaa ja nauttikaa kesästä ystävät!

horta poimijaEilen harrastimme vaimoni kanssa hortaa eli hortoilimme koko päivän. Tämä villivihannesten keräily, säilöminen ja käyttö on liittynyt terveelliseen elämäntapaamme olennaisesti jo vuosia. Kevätkesällä täytämme osittain pakastimemme tuoreilla villivihanneksilla, kuten esimerkiksi nuorilla horsman versoilla, poimulehdillä, herukan lehdillä, kuusenkerkillä jne.  Niin voimme nauttia herkullisista ja terveellisistä luonnon antimista koko vuoden ajan. Kesällä luonnollisesti keräämme päivittäiset tarpeemme tuoreena suoraan niityiltä.horsma sanko

20170612_110114Eilen pussitimme ja pakastimme monta sangollista tuoreita villivihanneksia ja lopuksi valmistimme täydellisen aterian käyttäen lämpimään juurespataamme proteiinin lähteinä mm. viime syksynä pakastettuja suppilovahveroita. lämpimän pataruoan kylkeen valmistimme villivihanneksista raikkaan salaatin, johon lisäsimme luomuna tomaattia, tuorekurkkua, paprikaa sekä fetajuustoa. Kastikkeen salaatille valmistimme seuraavalla omatekoisella reseptillä: 1dl kylmäpuristettua extra wirgin Oliiviöljyoliiviöljyä, joka oli maustettu tryffelillä, 1dl punaviinietikkaa, 1rkl luomuhunajaa, kolme valkosipulin kynttä murskattuna, 3 rkl chilikastiketta ja sopivasti suolaa ja mustapippuria. Kaikki aineet pulloon raju ravistelu ja sen jälkeen annetaan makujen tasaantua jonkin aikaa. Kastike kaadetaan isoon kulhoon, joka on täynnä em. villivihannes salaattia. sekoitellaan hyvin ja annetaan hiukan imeytyä. Parempaa makuelämystä saa hakea, kokeilkaa.20170610_154346_resized

Ruokailun jälkeen olin väsynyt ja huumaantunut ulkona viettämästäni päivästä. Suurena luonnon ystävänä, jo kesän ensimmäinen ulkona ilman aikataulua vietetty päivä puhtaassa luonnossa ja raikkaassa ilmassa rentoutti. Oman osansa väsymyksestä aiheuttaa myös vähemmän hohdokas seikka, jonka jokainen kakkostyypin diabeetikko itse on saanut empiirisesti kokea. Kun sokeritasot syönnin mukana nousevat ukko nukkuu kohta kuin nuijalla lyöty.

En antanut kuitenkaan väsymykselle valtaa, vaan ajattelin tarkistella muutamia faktoja ja kirjoitella tägejä paperille tulevaa blogipostaustani varten, jonka aiheen olin keksinyt päivän aikana hortoillessani. Aihe tulisi olemaan luonto ja luonnon suojelu ja kirjoituspäiväksi tulisi tiistai 13.6.2017. tänään en enää jaksaisi aloittaa itse juttua.

Levitin läppärini olohuoneen pöydälle, josta oli hyvä näkymä luontoon. Aloitin päässäni olevien mielikuvien todenperäisyyden tarkistamisen eri lähteistä, koska se on ensimmäinen ja tärkein työ jokaisen artikkelin kohdalla. Puuduttavaa, mutta välttämätöntä. Jokaisen blogitoimittajan ja muidenkin toimittajien tärkein ohje. Tarkista kaikki faktat useaan kertaan useasta lähteestä, analysoi ja tarkista uudelleen ja tarkistamasta päästyäsi tarkista vielä kerran ennen kuin julkaiset. Tämä vanha toimittajien nyrkkisääntö on nykyään entistäkin tärkeämpi, koska kaikki netissä julkaistu tieto jää kiertämään bittiavaruuteen ikuisiksi ajoiksi, jos sinne julkaisee virheellisen tiedon sitä ei enää takaisin saa. Se on kuin lausuttu sana tai ammuttu nuoli.

Keräsin tietoja ja tarkistin lähinnä faktoja siitä, kuinka nykyinen keskustalaisen pääministerin vetämä hallitus kokoomuksen avustamana on kohdellut Suomen luontoa norminpurku talkoissaan. Mitä pidemmälle tarkistin luulojeni oikeellisuutta, sitä synkemmäksi mieleni muuttui. Suomen luonnon suojelu on vedetty istuvan hallituksen toimesta pohjamutiin. MTK ja muutamat muut järjestöt ovat todellakin vieneet hallitusta, kuin pässiä narussa tai sitten hallitus on kuljettanut kansaa, kuin laskiämpäriä. Kun olin saanut yhden A-4 arkin täyteen faktoja hallituksen miljoonakusetuksista ja noitunut hallituksen mielessäni helvetin alimpaan putkikattilaan huomasin kellon olevan 17:00. Ajattelin, että katsonpa viiden uutiset telkusta, koska olin ollut koko päivän uutispimennossa lintujen lauluja kuunnellen.sipilä

Täytyy sanoa, että koskaan ei ole rukouksiini vastattu näin nopeasti. Kun sain TV:n auki, välittömästi pääministeri ilmoitti marssivansa presidentin luo ja pyytävänsä hallituksen eroa…?! Vielä olisi toivoa Suomen luonnolla jos uudet vaalit järjestettäisiin ja saataisiin tulevaan hallitukseen pehmeämpiä ja tärkeämpiä arvoja ajavia puolueita, kuin nämä pelkästään taloudellista pääomaa arvostavat puolueet. Suomen luonnossa on valtavasti paljon tärkeämpiä pääomia, jotka meidän itsekkään sukupolven pitäisi saada säilytettyä tuleville sukupolville. Toivoisin seuraavaan hallitukseen tulevan päättäjiä, jotka tajuavat ajatella asioita satojen vuosien päähän, eikä vain neljännesvuoden perioodilla raha edellä.

Hallituksen metsäpolitiikan taustalla on laskelma jonka mukaan Suomen metsien kasvu on n. 105 miljoonaa kuutiota per vuosi. Mutta mukaan on laskettu esim. luonnonsuojelualueet, joita ei tietenkään voi hakata.

Luonnonvarakeskuksen mukaan puuntuotantoon käytettävissä olevien metsien kasvuarvio v. 2020 onkin vain 79miljoonaa kuutiota.

Hallituksen toimilla metsien hiilinielu pienenee rajusti ja vesittää jo sovitut päästövähennys tavoitteet. Nykyinen hallitus on leikannut rajusti luonnonsuojelun rahoitusta. Suomen luonnonsuojeluliitto vetoaa, että ehdotettua 60-65 miljoonan lisätukea ei myönnettäisi uusille biojalostamoille ja sellutehtaille. Sen sijaan luonnonsuojelurahat pitäisi palauttaa vähintään vuoden 2015 tasolle, eli n. 48 miljoonaan nykyisen 18 miljoonan sijaan.

Samaan aikaan, kun metsäiset elinympäristöt ja niiden lajisto voivat huonosti. Suomessa hakataan ennätysmäärä metsiä ja tavoite on hakata vieläkin enemmän.

Suomessa on olemassa metsien monimuotoisuutta turvaava METSO-ohjelma, jossa voi tehdä valtion kanssa 20 vuoden suojelusopimuksia suojeltavalle metsälleen. Paras kuitenkin on pysyvä suojelusopimus, jossa omistaja myy arvokkaan suojeltavan metsäalueen valtiolle ja valtio valvoo, että suojeltava alue pysyy koskemattomana ja monimuotoisena, sekä lajistoltaan rikkaana pysyvästi. Tai perustaa itse yksityisen suojelualueen.

Voin sanoa kokemuksesta, että missään ei ole luontoihmisen parempi olla, kuin tuollaisella suojelualueella. Itselläni on sikäli onnellinen tilanne, että kun tästä kirjoituspaikaltani nousen ja kävelen n. 500 metriä luoteeseen seison n.30 hehtaarin kokoisen pysyvästi suojellun metso- ohjelmaan kuuluvan alueen reunassa. Alue on kokonaisuudessaan yli sata vuotta koskemattomana ollutta ikimetsää, eikä siihen kosketa koskaan, luonto hoitaa itse itsensä. Metsä ei tarvitse ihmistä mutta ihminen tarvitsee metsän antamaa mielenrauhaa.

Suojeltuna se on ollut virallisesti vuodesta 2008, mutta itse olen samoillut siellä jo yli viisikymmentä vuotta ja palaan sinne aina uudelleen. Kun ajelemme satoja kilometrejä kaupunkikodistamme tänne maalle katsellen teiden varsille aina vaan lisääntyviä raiskioita ja hakkuualueita. Tietäen, että ne eivät yhden eikä kahden sukupolven elinaikana entiselleen kasva ja että kun perämetsään suorittaa aukkohakkuun jäljelle jää vain ruma peräaukko. Aika pian löydämme itsemme suojelualueelta ja matkan aikana syntyneet negatiiviset ajatukset häviävät puolessa tunnissa. On testattu luotettavilla testeillä että ihmiselle riittää kaksikymmentä minuuttia luonnon keskellä, kun stressitasot ovat jo laskeneet.

Usein kuulee ihmisten kiroilevan esimerkiksi hyönteisiä, kuten paarmoja ja itikoita sanoen, että ei noistakaan ole mitään hyötyä kenellekään pelkkää haittaa vain. Ei noita luonnossa tarvita. Hyönteisillä on oma tärkeä paikkansa luonnon ravintoketjussa. Sen huomaa tähän aikaan vuodesta, kun seuraa hyönteisiä ravinnokseen käyttävien lintujen ahkerointia. Ne kantavat väsymättä hyönteisiä kuoriutuneille poikasilleen ravinnoksi.Västäräkki

Oletteko koskaan miettinyt mitä hyötyä luonnolle on ihmisestä? Aivan. En minäkään keksi mitä hyötyä ihmisestä olisi luonnolle. Haittaa meistä kyllä on. Tuhoamme luontoa enemmän kuin mikään muu olio maailmassa. Omaa typeryyttämme tuhoamme elinkelpoista pinta-alaa maapalloltamme kuluttaen enemmän luonnonvaroja kuin luonto kestää.

Ettei kenellekään jäisi huono fiilis tai, ettei kukaan pahoittaisi mieltään edellisestä kappaleesta. Keksin pari asiaa, jotka voi laskea meidän ihmisten hyödyksi. Olemme käyttökelpoisia itikoiden syöttejä ja mikä vielä parempaa. Tajusin että ihminen on aito osa luontoa siinä missä itikatkin. Kuulumme luontoon. Älkäämme vieraantuko luonnosta vaan suojelkaamme luontoa ja samalla itseämme. Luonto ja kaikki me luonnon osaset olemme sen arvoisia. Luonnollisesti.

 

 

 

 

 

Antoisa keskusteluilta

Ihana kevät päivä tekee tuloaan ja mukava päivä tiedossa, kun kummi- poikani tuli meille eilen yökylään opintojensa vuoksi.

PääskysetMuutenkin kesä jo lähestyy mikäli pitää paikkansa sanonta ” pääskysestä ei päivääkään”, koska maalla näimme jo ensimmäiset pääskyset, jotka tulivat ilostuttamaan meitä pesinnällään. Eli kesän saamme taas seurata pikku ystäviemme touhuja.

Viime päivät olivat aika vaihtelevia maalla, koska puolisoni äiti on ollut huonommassa kunnossa ja puolisollenikin jouduttiin kahtena iltana peräkkäin kutsumaan ambulanssi kovan vatsa- ja selkäkivun vuoksi. Toivotaan ettei uusia kipukohtauksia tule. Ja, että kipujen  syynä olisivat olleet epäillyt munuaiskivet.

Hätä oli suuri kipujen vuoksi, kun ne äityivät niin kovaksi, että puolisoni pyöri tuskissaan lattialla hikisenä ja toinen hätä tuli seuraavana iltana, kun puolisoni veli ehti lähteä kotiinsa, että mihin puolisoni äiti saadaan hoitoon, koska häntä ei voi jättää yksin ja  minulla oli seuraavana päivänä terveyskeskuksella oman isäni käyttö ja oli epävarmaa joutuuko puolisoni lähtemään sairaalaan. Kipu helpotti kuitenkin ja hän sai jäädä kotiin.

Tästä tapauksesta ja hädästä viisastuneena päätimme, että puolisoni äidille täytyy miettiä hoitaja, joka voi tuollaisessa tilanteessa tulla nopeasti apuun. Yksin häntä ei voi tosiaan hetkeksikään jättää, koska tilanne on valitettavasti huonontunut ja välillä hän etsii edesmennyttään äitiään ja puolisoaan sekä luonteenmuutos poikiaankin kohtaan on muuttunut suvaitsemattomaksi, koska he ovat nyt eniten hänen kanssaan. Puolisoni ja hänen veljensä sanovatkin äitinsä luonteen muuttuneen vastakohtaiseksi hänen aikaisempaan luonteenseensa nähden.

Puolisoni on soitellut kahdelle Suomen suurimmista yksityislääkäri ketjuista, että saisimme mummon aiemmin hoitoon, mutta he eivät suostuneet hoitamaan kyseistä vaivaa eli nyt odottelemme vielä muutaman viikon. Ja toivomme, että operaatio ehtii ajoissa ja auttaa hänen vointiaan.

Itse kävin muutama viikko sitten mukavassa ja voimaannuttavassa keskustelu tilaisuudessa, koska minusta on pidemmän aikaa tuntunut, että tulisi tarpeeseen keskustella muiden syöpään sairastuneiden läheisten kanssa, kuinka he on jaksaneet raskaissa tilanteissa. Tuo keskustelu- ilta oli oikein antoisa ja tapasin siellä mukavia sekä ihania ihmisiä, joilla jokaisella oli erilaisia tilanteita läheisen sairauden kanssa.

Siellä huomasi, että muidenkin kohdalla oli käynyt niin kuin itselläänkin, että läheisen sairastuessa unohtaa itsensä ja yrittää mahdollisimman paljon jaksaa touhuta sairaan läheisen puolesta, tuntuu, että täytyy jaksaa. Mietin jo siellä keskustelussa, että mistä se johtuu. Tulin siihen tulokseen ainakin itseni kohdalla, että se tulee eniten siitä, kun ajattelee silloin kriittisessä vaiheessa, että haluaa tehdä kaikkensa, kun ei tiedä onko hän enää kauan vierelläni ja toinen saa rauhassa keskittyä hoitoihin, paranemiseen ym.. Se avunpyytäminen ja uupumuksen myöntäminen on vaikeaa eikä sitä oikein huomaakaan. Ehkä jos joku tarjoaisi apua suoraan niin silloin sitä olisi helpompi ottaa vastaan ja levähtää. Ja myös keskusteluapu on tarpeen, että saisi purkaa omia tuntemuksiaan.

ValkovuokkoJoskus kauneinta puhetta on toisen kuunteleminen aivan hiljaa.

Toki osa keskusteluiltaan osallistuneista läheisistä olikin ennakoinut omaa väsymistään ja pyytänyt apua arjen asioihin mikä on mielestäni hieno juttu. Toinen asia minkä huomasin myös muissa sairastuneiden läheisissä, joista olen aiemminkin kirjoittanut, on elämän arvojen muutos. Ne elämän aarteet ja tärkeät asiat ovat ihan jossakin muualla kuin materiassa ja rahassa. Ne elämän tärkeät asiat muuttavat muotoaan isoista haaveista ja asiakokonaisuuksista yksittäisiin asioihin kuten hetkeen, jolloin läheinen on vielä vierellä, kivuttomaan hetkeen, tai ajatusten pois saamiseen sairaudesta, lähellä olemiseen ym. Ne kaikki asiat haluaa taltioida sydämeen ja vaalia niitä. Eräs syöpään sairastuneen läheinen sanoi kauniisti, että se elämän aarre on juuri tämä päivä, kun aamulla herää ja se sairastunut puoliso on vielä vierellä, kun huomisesta ei tiedä. Eteenpäin ei kannata eikä uskalla ajatella. Tässä ja nyt on hyvä olla.Hetki kuva

Tuo keskusteluilta oli kovin antoisa itselleni ainakin, koska se toi myös uusia näkökulmia jaksamiseen.

Juuri tätä kirjoittaessani sain siskoltani viestin, että hän oli eilen saanut tietää, että hänen tuttavallaan syöpä ja tänään toisella tuttavalla. Eli taas kahdessa perheessä on suuri suru ja hätä. Tulin hyvin surulliseksi heidän puolestaan, vaikka en tunnekaan heitä ja toivon sydämestäni heille parempaa huomista. Toivottavasti heillä olisi uskoa ja toivoa eteenpäin.

”Kärsimys antaa kyvyn nähdä lähelle. Pienet arkipäiväiset asiat muuttuvat suuriksi. Merkitys löytyy vähäisestä, tarkoitus tavallisesta”. – Tommy Hellsten

Kävimme useita keskusteluja puolisoni kanssa tuosta illasta ja mietimmekin miten sairaus muuttaa ihmisiä. Puolisoni sanoikin, että häntä huvittaa ja jopa ihmetyttää miten erilailla hän useista asioista ja elämäntyylistä ajatteli ennen sairatumista. Ja, että sairaus avasi silmiä monella lailla ja hän näkeekin nyt monet ihmiset hyvin erilailla kuin ennen sairastumista. Vaikeina hetkinä ne jyvät erottuu akanoista. Monellehan käykin, että jopa ystäväpiiri muuttuu sairauden myötä.

”Jos et tiedä miten käyttäytyä sateessa istuvan kerjäläisen kohdalla, mene tunniksi istumaan hänen viereensä niin tiedät.” – Tommy Hellsten

KettuJa entisenä metsästäjänäkin hän arvostaa elämää niin, että ei halua riistää sitä myöskään eläimiltä. Jokaisella eläimelläkin on itseisarvo ja elämä on yhtä tärkeä ja arvokas eläimelle itselleen, kuin meille ihmisillekin oma elämämme. Kaksi kertaa vaikean sairauden sairastamana hän sanoikin, että näkee elämän arvokkuuden ja ihanuuden erilailla.

Elämä on kaikin puolin ihanaa kaikkine pienine arkisine asioineen. Kävin juuri lenkillä auringonpaisteessa ja linnut lauloivat kauniisti. Kävin noutamassa kummi- pojan pääsykokeista, jonka lakkiaisia saan mennä juhlimaan reilun viikon päästä. Ja ehdin jututtaa myös mukavaa naapuriani.Järvi penkki

Liikunnan iloa

SinivuokotNyt nautimme taas keväisestä kotikaupungista ja kotona olosta.

Mieli on iloinen ja kepeä, kun puolisoni sai ihania uutisia syöpäkontrollista. Tätä kepeää oloa ilman, että miettisin ja pelkäisin syövän uusitumista kestää n. 2-3 kk ja sitten se alkaa taas hiipiä mieleen pienimmästäkin yskäisystä. Eli nyt täytyy nauttia levollisesta mielestä.

Kontrolli jännitti kyllä tällä kertaa niin valtaisasti, että migreeni vaivasi kovasti.

Minullahan on migreeni ollut n. 5-vuotiaasta saakka, joka välillä hallitsee kovinkin elämääni ja olipa osa syy parikymppisenä elämäntyylinikin, joka oli välillä vauhdikaskin, kapakoiden musiikin jumputus ei tehnyt hyvää ja sauna- illat venähtivät pitkiksi. Eli uni- ja ruokarytmit eivät olleet säännölliset.

Nykyään migreettömiä aikoja saattaa olla useita viikkoja ja pisin migreenitön aika on ollut n. 2 kk viime talvena. Se vaatii kyllä stressittömän elämän ja säännöllisen rytmin sekä tarkan ruokavalion. Eli ei sokeripitoisia eikä mausteisia ruokia, ei ylensyöntiä eikä myöskään saunomista. Eikä parfyymien sekamelskaa. SUKLAA KUVAJoskus jopa raju liikunta laukaisee, mutta olen huomannut, että lähinnä silloin jos en juo tarpeeksi. Sokeripitoiset ruoat laukaisevat yleensä migreenin, jos syön niitä enemmälti. Tosin se on jännä, että ennen migreenin laukeamista, kun on jo ennakko-oireita tulee yleensä valtava suklaan himo.

Nykyään yritän ennakoida, että migreeniä ei tulisi, koska se kaataa petiin tai lähinnä vessan lattialle, koska migreeniini kuuluu raju oksentelu.

Siksi nenäsumutteena oleva migreenilääke on ollut pelastus. Tabletit jopa pahoinvointilääkkeet tulevat kyllä muutaman minuutin sisällä takaisin ulos, joten niistä ei ole apua juurikaan ellen ehdi tabletteja ottaa heti, kun ensioireet alkavat. Ensioireina ovat yleensä ärtynyt ja poissaoleva olo, ajatus kangertelee, kaikki hajut ellottavat, äänet ärsyttävät ja silmät menevät valon araksi. Valitettavasti migreenini alkaa yleensä aamuyöllä eli herään siihen, kun päässä alkaa jyskyttämään.

Migreenin ennakko-oireitahan on monenlaisia ja yleensä me migreenipotilaat opimme tunnistamaan ne hyvin milloin migreeni tekee tuloaan tai osaamme jo ennakoida millainen tilanne laukaisee migreenin.

Usein sellaisten ihmisten, jotka eivät kärsi migreenistä on vaikea ymmärtää miten kokonaisvaltaisesti migreeni vaikuttaa meidän migreenistä kärsivien elämään ja jopa läheisten elämään.

Kirjoitin jo aiemmin yhdessä postauksessa migreenistä, jonka jälkeen olen saanut migreenipotilailta paljon ajatuksia herättäviä sähköposteja ja täytyy sanoa, että minun migreenini ei ole laisinkaan pahimmasta päästä, koska monella heistä migreeni saattaa kestää useita päiviä ja tulla monta kertaa kuukaudessa. Itselläni migreeni on kestänyt kolmisen päivää muutaman kerran näiden vuosien aikaan.

Liikunnasta en kyllä luovu, koska se tuo energiaa joka päiväiseen olooni, sekä selkeyttää ajatuksia jos jokin asia painaa mieltä. Ja mistä olen suuresti onnellinen, kun olen huomannut, että sisareni ja hänen puolisonsa ovat liikunnallisia ja se liikunnan ilo on siirtynyt myös heidän lapsiinsa.

Viime aikoina onkin ollut usein tv:ssä ja netissä juttua lasten vähäisestä liikunnasta, joka on mielestäni kurja juttu, kun ajattelee heidän tulevaisuuttaan ja mitä sairauksia voisi jopa estää säännöllisellä ja päivittäisellä liikunnalla ja tietenkin terveellisellä ruokavaliolla. Jopa lapsuus- ja nuoruus iässä lapsilla on aikuisten ” elintaso” sairauksia. Lapsilla on vapaa-aikana liian paljon passiivista istumista tai muuten paikallaan olemista, sekä epäterveellinen ruokavalio. Sisareni perheen kohdalla juuri vanhempien esimerkki ja liikunnan positiivisuus tarttuu myös lapsiin. Ja se, että he liikkuvat lasten kanssa yhdessä. Liikkuminen, ulkoilu ja leikkiminen yhdessä lasten kanssa ilon kautta tuo energiaa ja iloa lapsille, sekä aikuisille.

Superfoodit Voimialta!

rITVA hOPLOPOlimmekin vanhimman sisareni kanssa hoitamassa nuoremman sisareni lapsia reilu viikko sitten ja täytyy sanoa, että lapset antoivat ” vanhojen” tätien nivelille ja lihaksille teholiikuntaa, vaikka vanhempi sisarenikin on liikunnallinen. Pelasimme pikku juniorin kanssa jalkapalloa ja hän opetti tädeille ”kikkoja”, lenkkeilimme isomman neidin kanssa ja juttelimme tyttöjen juttuja, sekä liehuimme koko porukalla 4 h Hoplopissa. Ja kaikki nämä liikunta hetket olivat lasten omia toiveita. Hiki virtasi kaikilla ja saimme nauraa mahat kippurassa. Nuo ovat ihania muistoja, jotka jäävät sydämiin loppu elämäksi.Hoploppi E

Saimme taas tänä viikonloppuna nähdä lasten liikunnaniloa, kun olimme katsomassa kotikaupungissa lasten jalkapallo turnausta ja syy miksi olimme on se, että tätitettäväni pelaa jalkapalloa ja heidän joukkueellaan oli otteluja täällä ja me menimme puolisoni kanssa totta kai seuraamaan pikku miehen pelejä sisareni perheen kanssa. Ja pian huomasin, että minä tädin ominaisuudessa ja puolisonikin innostui huutamaan hurraata kovaan ääneen, kun pieni jalkapalloilija teki maaleja sekä kannustamaan tietenkin myös muita hänen joukkueessa pelanneita pieniä pelaajia tasapuolisesti.jALKAPALLO OTTELU

Tuo jalkapallon seuraaminen oli puolisollenikin tervetullutta irtaantumista stressaavasta tilanteesta, koska puolisoni veli on hoitamassa heidän äitiään ja jalkapallo turnaus päivä oli ollut puolisolleni pitkään aikaan sellainen ettei hän ollut miettinyt ollenkaan stressaavaa ja epävarmaa elämäntilannetta vaan heittäytyi elämään sitä hetkeä ja jännittämään pelejä. Olin todella onnellinen hänen puolestaan, että välillä pää tyhjeni mieltä painavista ajatuksista.

Voi sitä energian ja iloisuuden määrää mikä lasten kasvoilla loisti, kun he pelasivat. Siellä tuli onnistumisen iloja, mutta toki peleissä tulee myös pettymyksiä, mutta hattua nostan lapsille, koska suurin osa ymmärsi jo nuoresta iästään huolimatta, että molemmat kuuluvat tähänkin peliin ja harrastukseen, kuten myös kaikkien meidän elämäämme.

Mielestäni liikunnassa tärkeintä on hauskuus ja se, että liikunta on sellaista mistä lapsi nauttii.

Olen usein miettinyt myös omaa lapsuuttani nyt aikuisena, kun asuimme maalla. Ja ne lapsuuden polut, kalliot ja ladot ovat edelleen rakkaita.IMG_0819 Vietimme paljon aikaa metsissä ja linkkari oli tietenkin taskussa, koska rakensimme majoja ja milloin mitäkin keksimme, hiihdimme ja laskimme mäkeä, kesällä pyöräilimme valtavasti jopa pieniä metsäpolkuja pitkin ja uimaan ruikutimme vanhemmilta niin että kävimme monta kertaa päivässä uiskentelemassa, touhusimme eläinten kanssa, leikimme kotista tyhjissä heinäladoissa ym. Sisällä vietimme ihan minimaalisesti aikaa, lähinnä kävimme ruokailemassa. IMG_0814Jalkapohjatkin säästyi suht ehjänä, vaikka kesällä juoksimme avojaloin pitkin kiviraunioita sekä peltoja. Pieniä naarmuja ja tapaturmia sattui, mutta niistä selvittiin puhdistuksella ja laastarilla. Ja jälkeenpäin aikuisena olemme saaneet nauraa kommelluksilla monet kerrat ja olla kiitollisia, ettei pahempia vahinkoja sattunut, kun kaikkia keksintöjähän ei tietenkään vanhemmille kerrottu. Ja salaa vanhemmilta piti tietenkin kilpailla myös, että kumpi meistä sisaruksista tietää kirosanoja enemmän.

Annetaan liikunnan ilon liikuttaa meitä aikuisia sekä lapsia. Ja näytetään pienille ihmisille hyvää esimerkkiä liikunnan ilosta, energisyydestä ja monipuolisuudesta.

Halti vaatettaa ulkoiluun ja retkeilyyn!

* Heinäladon ja kallion kuvan on ottanut sisareni Pääsiäisenä, kun hän piilotteli siskoni lapsille pääsiäismunia, joita sitten etsimme porukalla, siksi kuvissa näkyy pieniä munia.

Vastaus usein esitettyyn kysymykseen

Labrat2 (2)Ajelimme yötä myöten kotiin ja huomasin tänään puoli kahden aikaan perille saavuttuamme sairaalalta tulleen kirjeen, joka sisälsi viimeisimmän syöpäkontrollini labratulokset. Ajattelin, että muutaman tunnin nukuttuani julkaisen nuo tulokset blogisivuillamme, koska ne vastaavat täsmällisesti minulle usein esitettyyn kysymykseen siitä, kuinka elimistösi kestää sitä valtavaa myrkkymäärää ja uskallanko itse aloittaa luomulääkinnän itselläni todettuun syöpään?

Superfoodit Voimialta!

Labrat1Olen vastannut monelle kysyjälle yksityisesti esimerkiksi maksa- ja munuaisarvoni olevan hyvät vaikka nautin päivittäin runsaasti b17-vitamiinia eli amygdaliinia, joka on nitrilosidi ja sisältää mm. bentzaldehydia ja syanidia. Tärkeintä on tuntea vaikutustapa, kuinka ja mihin kyseisessä muodossa nautittu myrkky vaikuttaa. Käyttämäni luomulääkkeet ovat vaarallisia vain syöpäsoluille.

Kaikkien käyttämäni ”myrkkyjen” nimet ja vaikutustavat olen kertonut jo pari vuotta sitten artikkeleissani: lääkitys kohdallaan osa1 ja lääkitys kohdallaan osa2, Jotka löytyvät blogisivujemme vasemmasta palkista kohdasta kategoriat otsikolla: luontaislääkintä. Itse en epäröinyt hetkeäkään aloittaa luontaislääkintää vuosia sitten ja olen tänään erittäin kiitollinen järkevästä päätöksestäni tuolloin epätoivoisessa tilanteessa. En tule lopettamaan hoitokuuriani elinaikanani, koska en halua antaa etulyöntiasemaa pienisoluiselle keuhkosyövälle.

Saat kyseisellä koodilla iHerbiltä 5% alennuksen ensimmäisestä tilauksestasi:  CQS004

 

Vaihteeksi pelkästään hyviä uutisia

Tästä aiheesta kirjoittelin viimeksi 24.4. julkaisemassani artikkelissa ” Oikein hyviä uutisia ja vähän huonompiakin.” Nyt minulla on mahdollisuus jatkaa samasta aiheesta paljon positiivisemmassa valossa.

Soitin eilen äitiäni hoitaneen sairaalan neurologian osastolle ja kyselin hoitajalta, joko äitini selkäydinnäytteestä ovat viimeiset tulokset, eli alzheimer- markkerit valmistuneet. Hoitaja katsoi koneeltaan ja sanoi viimeisten tulosten tulleen, mutta jatkoi, että hänen ammattitaitonsa ei riitä tulosten tulkitsemiseen. Tarvittaisiin lääkäri kertomaan tuloksista ja lääkäri varmaan kertoo, kunhan tulette neurologian poliklinikalle sovittuna ajankohtana 6.6.2017.

Kello vedessäKun ilmoitin hänelle, että emme aio tuhlata yli kuukautta odotteluun, vaan haluan tiedon mahdollisimman nopeasti, että äitini Hydrokefalusta päästään hoitamaan jossakin sairaalassa. Jokainen päivä pahentaa tilannetta, koska aivosoluja tuhoutuu koko ajan ja mitä kauemmin aikaa kuluu, sitä huonommin muisti palautuu.

Hän lupasi, että lääkäri soittaa huomenna minulle, mutta valitteli että valmistuva lääkäri, joka asiaa hoitaa ei ole tällä hetkellä osastolla. Kun ilmoitin hänelle, kuinka tämä oli asiaa hoitanut aiemmin ja lisäsin vielä, että meillä kenelläkään ei ole ikävä kyseistä kanditaattia ja että vaadinkin, että oikea lääkäri soittaa ja soittaa oikeaan numeroon silloin, kun on sovittu.

Oikea lääkäri soitti oikeaan numeroon tänään ja vahvisti aiemman profetiani tuloksista. Kaikki kolme merkkiainetta olivat normaalit. Eli Alzheimeria ei voi vahvistaa. Samoin eilen saamani 26.4. äidistäni otettujen verikokeiden tulokset olivat loistavat, jokainen arvo oli viitearvojen sisällä ja kuppakoe näytti negatiivista

Juteltuamme tovin asioista lääkäri ymmärsi hyvin hätäni ja lupasi lähettää neurokirurgille uuden lähetteen, jossa kiirehtii kirurgin vastaanottoa, että viimeinkin saataisiin ylimääräinen aivopaine tasattua. Nyt asiat toimivat niin kuin niiden olisi suonut toimivan jo lähes puoli vuotta sitten.