Mekkoprojekti

Mainitsin jo aiemmin, että valmistin pikkusiskoni tyttärelle eli tätitettävälleni konfirmaatioon juhlamekon, toki ompeluhommassa oli isona apuna isosiskoni, joka on myös vaatetusalan ihminen mitä suurimmassa määrin, koska hän on ollut vaatetehtaalla töissä jo vuodesta -90.

Aiemmin tein enemmänkin juhlavaatteita ja jakkupukuja, mutta nykyisin teen pääasiassa perusvaatteita vanhuksille.

Suunnittelu alkoi niin kuin tavallisestikin mallista ja siihen piti löytää lähes sopivat kaavat, joita muokkaamalla saadaan mieluinen lopputulos. Eli neiti mietti millaisen mallin haluaa ja siitä lähdettiin etenemään.

Seuraavaksi oli vuorossa värin ja kangasmateriaalin mietintä sekä tarkkojen mittojen ottaminen vartalosta.

Materiaalin valinnassa kannattaa aina huomioida myös vartalonmalli, että vaate laskeutuu hyvin päällä.

Kolme kangastilkkua lähti mukaan, joissa oli toivevärejä mekkoon. Vaaleanpunainen, mintunvihreä hieman turkoosin taittuva ja violetti.

Kaikki toivevärit sopivat neidille hyvin, koska hän on värivuodenajaltaan vastakohtainen talvi eli ihon; hiusten- ja silmien värissä on kontrastia. Kauniit tummanruskeat hiukset, ruskeat silmät ja oliivinsävyinen iho, joka on vaaleahko verrattuna tummiin hiuksiin ja voimakkaan värisiin ruskeisiin silmiin.

Vastakohtainen talvi värivuodenajalle käyvät kauniisti kirkkaat ja voimakkaat värit, mutta myös hempeät puhtaat sävyt kuten vaaleanpunainen korostaen talven sävyjä. Juuri vastakohtaiselle värivuodenajalle käy voimakkaat kontrastiset väriyhdistelmät ja vastakohtaiselle talvelle mm. musta- valkoinen yhdistelmä. Talvi värivuodenajan tunnistaakin yleensä siitä, että hänen henkilökohtaiset sävynsä ovat kirkkaita, kylmiä, puhtaita ja matalakylläisiä.

Sen olen huomannut, että siskon tyttärelläni on kuitenkin sen verran lämpöä varsinkin silmien värissä, joten kultaiset korut kasvojen lähellä sopivat kauniisti korostaen silmien sävyä samoin tietynlaisessa valaistuksessa hiuksissa erottuu vivahde lämpöisyyttä, mutta yleissävy on kuitenkin kirkas ja matalakylläinen.

Eurokankaasta oli löytynyt mieleiset Burdan- kaavat, joita sitten hieman muuntelin toiveeseen sopivaksi. Eurokankaassa oli tosi kivoja malleja.

Eli yläosaa hieman pidennettiin, muotolaskoksia muokattiin eli osa poistettiin lopuksi , jolloin istuvuus saatiin parhaimmaksi, vyötärön kohdalla oleva kaitale jätettiin pois sekä takakappale piti olla leveämpi suhteessa etukappaleen kokoon. Itseasiassa paras istuvuus yläosaan saatiin, kun takaosa oli numeroa suurempi kuin etuosa. Onneksi kädentie- ja hihanpyöriö olivat sellaisia kaavassa, että tuo muutos ei tuonut ongelmaa.

Yläosan sovituskappaleet tein vanhasta pussilakanasta ja tein useamman sovituskappaleen ja niistä valitsimme parhaimman. Osassa oli muotolaskosia ja osassa ei ollut, sekä yhdessä mallissa oli poimutus pääntiellä ja toisissa ei. Tulimme siihen tulokseen, että materiaalit ja vartalonmalli huomioden pääntie ilman poimutusta oli kauniimpi.

Mekon malli oli sellainen, että yläosa oli vartalonmyötäinen, lyhythihainen, olkapäällä hihan pyöriöllä hieman poimutusta ja alaosa leveähelmainen. Vyötärön kohdalle tuli sauma ja helman yläosaan tuli runsas poimutus.

Asiakkaan vartalonmalli on suora eli leveä helma mekossa ja poimutukset olkapäällä hihan pyöriöllä tuo muotoja vartalolle ( tuo pehmeyttä sekä pyöreyttä olkapäille ja lantiolle jolloin vyötärö tulee kauniisti esille ).

 

 

Yläosaan tuli satiinikankaan päälle pitsi ja helmaan tuli vuorikangas, satiinikangas ja tylli. Mielestäni tylli sopii hyvin myös päällimäiseksi, koska se tuo ilmavuutta ja kepeyttä helmaan.

Tuumailujen, kankaiden etsinnän ( piti löytyä yhteen sopivat sävyt pitsikankaasta, tyllista ja satiinista ) ja miettimisen jälkeen väriksi tuli voimakkaan värinen lila. Väri sopi todella kauniisti, koska lila korosti tummanruskeiden hiusten ja silmien sävyä. Lisäksi vastakohtaisuutta asuun toi valkoinen jakku ja valkoiset kengät.

Sitten vain tuumasta toimeen. Saumuri ja ompelukone kyytiin ja menimme viikonlopuksi siskoni perheen luo. Perustimme isosikoni kanssa ” ompelupiirin”, jolloin asiakas oli paikalla ja saimme koko ajan sovitella työvaiheiden välissä. Näin saimme tehtyä hyvin vielä viime hetken muutoksia mekkoon ja välillä hieman jouduimme purkamaankin, kun huomasimme, että joku kohta olisi parempi muutoksen myötä.

Täytyy sanoa, että koko projektista jäi mukava mieli ja mukavaa oli porukalla touhuta ja mikä parasta asiakas sai toiveiden mukaisen mekon. Lopputulokseen olimme tyytyväisiä

Konfirmaatio- päivänä ihastelin kaunista tädin neitiä sekä komeaa tädin pikku-herraa. Pieni herrakin puki juhlapäivänä päällensä kauniin vaalean puvun. Täytyy kyllä kehuskella, miten kauniita pikkumiesten pukuja on saatavina kaupoissa.

Muutenkin on positiivista käsityö rintamalla, koska löysin ompelijan suhteellisen mukavan matkan päästä maapaikaltamme ja hän alkaa myös ommella mallistooni vanhustenvaatteita. Ompelijaa etsiessä ajattelin, että haluaisin antaa lisätyötä ” yksin yrittäjälle” ja löysin sellaisen ihanan rouvan siskoni vinkkaamana.

 

 

Iloisia tuliaisia


Saimme ilostuttavan paketin painosta, kun ensimmäinen erä kortteja saapui. Nämä kortit ovat mattapintaisia ja pyöreäkulmaisia.

Ensimmäiset kortit ovat jo blogikaupassamme.

Lisää kortteja tulossa lähiaikoina, kun valitsemme niihin kauniit kuvat ja kuviin sopivat mietelauseet.

Korttien kuvat ovat itse ottamiamme.

Kortit olivat juuri sellaisia kuin toivoimmekin.

Korteissa on ajatuksia herättäviä mietelauseita, joilla voit ilahduttaa läheistäsi tai itseäsi. Kortin toinen puoli on kokonaan puhdas ilman tekstejä tai viivoja niin että voit kirjoittaa sinne kortin saajalle tervehdyksen.

Kortilla voit tuoda myös lohtua vaikeassa elämäntilanteessa olevan arkeen, kun kirjoitat vielä kortin toiselle puolelle tervehdyksen.

Kortti on aina mukava saada ja siinä saatteena käsinkirjoitettu tervehdys lämmittää mieltä.

Toinen suuri ilostuttava kirje saapui myös, kun kirjekuoresta paljastui tuotemerkit vaatteille.

Tuotemerkin nimeksi laitoin Hämyni.  Tuotemerkin nimi tuli puolisoni mukaan, koska häntä kutsuttiin nuorempana Hämyksi.

Kuten jo aiemmin olen kirjoittanut tämän tuotemerkin alle tulee lähinnä trikoopipoja sekä lasten- ja vanhustenvaatteita. Yksi tuote mikä on ollut kysytty päiväkeskuksissa ovat vanhan kansan esiliinat ja niitä on tulossa myös. Minulla on usein ollut joulun alla esiliinoja myynnissä ja ovat todella pidettyjä. Oma mummoni piti usein lapsuudessani esiliinaa ja hänellä oli erikseen arki- ja pyhä esiliina. Samoin oma äitinikin on pitänyt esiliinaa ja pitääpä usein edelleenkin leivän teossa varsinkin ½ esiliinaa.

Vanhusten samoin kuin lasten vaatteissa pidän tärkeämpänä sitä, että vaatteet ovat helposti puettavia, materiaalit pesunkestäviä ja tietenkin kauniita.

Vanhusten housuihin ja hameisiin tulee säädettävä kuminauha vyötärö sekä osassa housumalleissa säädettävä kuminauha myös lahkeensuussa. Kuminauha lahkeensuussa tuo turvallisuutta varsinkin huonosti liikkuville, kun lahje ei tartu niin helposti mihinkään.

Vaatteisiin kiinnitetään valmiiksi nimikointilappu, jolloin vaatteeseen on helppo kirjoittaa vaatteenomistajan nimi.  Nimikointi on tärkeää varsinkin jos vaatteet menevät pesulaan esim. asumispalveluyksiköissä.

Ompelupuolen ehdin täysillä käynnistää kesän aikana, kun päiväkeskukset- ja toiminta ovat monessa paikassa suljettu kesällä muutaman viikon ajan.

 

Uusia tuulia


Hei vaan pitkästä aikaa kaikille. Toivotamme teille tälle vuodelle terveyttä ja onnea.

Vuosi vaihtui ja uusia innostavia juttuja sen mukana.

Blogiimme tulee uusi kategoria: Käsityöt.

En tehnyt isoja Uuden Vuoden lupauksia niin kuin en normaalistikkaan. Vuosi sitten tein lupauksen, että otan itselleni enemmän aikaa ja panostan elämässäni mielenrauhaan. Voin sanoa, että se toteutui osittain. Nyt vain innolla odotan, kun päivät pidentyy ja kevättä kohti mennään sekä uusia kivoja juttuja työrintamalla. Blogiimmekin tulee myyntiin tuotteita tämän uuden kategorian puitteissa.

Olimme Joulun maalla ja sillä korkeuksilla olikin oikein joulukortti maisema, koska lunta on niin runsaasti puissakin. Tunnelma valaistuksestakin joutui nauttimaan pakolla, koska lumimäärästä johtuen sähkökatkoksia oli välillä.

Vietimme mukavan Joulu- päivän kotipaikallani sukumme kesken seurustellen, syöden ja mäkeä laskien sekä joulun aikaan sisustimme puolisoni kanssa hänen äidilleen huoneen mummon omilla tavaroilla.

Jouluna pääsivät oikeuksiinsa myös vanhasta talosta kesällä pelastamamme Karhu- lasipurkit sekä vanha ikkuna. Yritimme pelastaa viime kesänä vanhasta mökistä kaikkea mistä pidimme, koska katto oli jo osittain romahtanut ja tämän talven lumimäärällä voi katto romahtaa lisää.

Käsityöihmisenä olen sisustuksessakin yksityiskohtien ystävä ja tykkään myös itse tehdä mahdollisimman paljon varsinkin ompeluun liittyviä juttuja. Eli tykkään, että kodissa on kauniita yksityiskohtia.

Pitkähkön tauon jälkeen aloitin taas ompelun työn puitteissa. Aikaisemmin ompelin asiakastöitä pääasiassa vaatteita ja tietenkin sisutusjuttuja ollessani verhokaupassa töissä. Koulutukseltani olen mallipukineidenvalmistaja/ pukeutumisneuvoja

Joulun alla ompelin myyntiin” lörppä” trikoopipoja, sekä ennakkotilauksia. Suosikkejani trikoissa on ehdottomasti digiprintit. Trikoopipot ovat kivoja, koska niissä voi aikuisetkin leikitellä väreillä ja kuoseilla.  Huomasin, kun olin tehnyt nipun pipoja, että eläinystävänä lähes kaikissa pipoissa ” seikkailivat” eläimet. Pipoissa on kokoja 44-58.

Jatkossa tekemiäni tuotteita tulee myyntiin myös blogiin. Pääasiassa lasten vaatteita sekä trikoopipoja. Aikuisten vaatteitakin valmistan, mutta niissä kohderyhmänä on ikääntyvät ja myynti tapahtuu ainakin tällä hetkellä vielä suoramyyntinä palvelutaloilla/ päiväkeskuksilla. Materiaalit ovat normaali pesunkestäviä, helposti puettavia ja ikääntyneiden eritystarpeet huomioiden.

Lisäksi työnalla upeita kortteja valokuvista, joissa voimaannuttavia värssyjä elämän eri tilanteisiin.

Kortti ja käsityö jutut ovat muhineet jo useamman kuukauden työnalla ja taka-alalla, mutta aikataulu puutteen vuoksi ei ole ollut mahdollista alkaa toteuttamaan. Nyt tilanteen muuttuessa tämäkin mahdollistuu. Tilanteemme muuttui siinä suhteessa, että eräänä päivänä puolisoni äiti ilmoitti meille surumielisesti, mutta päättäväisesti, että hän haluaa muuttaa asumispalveluyksikköön. Kysyessämme hämmästyneenä syytä hän sanoi, että haluaa vapauttaa meidät niin, että voimme asua myös kotonamme. Hän sitoi meitä mielestään liikaa, koska muut hänen läheiset eivät hänen mielestään halunneet auttaa tässä vaikeassa tilanteessa häntä ja meitä.

Tällä hetkellä on tilanne se, että hän asuu nyt intervallihoito- jakso nimikkeellä asumispalveluyksikössä.

Isona plussana täytyy vielä mainita ja antaa iso kiitos ihanille ja ymmärtäväisille hoitajille.